Spørg Fagfolket: Hvor stort et CO2-aftryk efterlader man sig, hvis man opvarmer boligen med gaskomfuret?

Illustration: Bigstock/Bilanola

Vores læser Søren Borg har spurgt:

En bekendt af mig opvarmer tildels sin lejlighed med sit gaskomfur, da prisen for denne gas er uændret uanset forbruget for den andelsforening, han er en del af.

Hvordan ser regnestykket ud i forhold til kulstoffodspor og energieffektivitet for hans metode, hvis man ser det i et større perspektiv?

Læs også: Spørg Scientariet: Er kraftvarmeværkerne forpligtet til at levere varme?

Palle Hansen, drifts- og energiplanlægger i Hofor, svarer;

Det er ikke særlig mange, der benytter sig af at få lidt ekstra varme fra gaskomfuret, heller ikke selv om vi tilbyder en fast pris for forbruget af gas, når man kun har gaskomfur.

Vi har også nogle ejendomme med fællesmåler, hvor vi kan følge forbrugsudviklingen år for år, men vi kan ikke konstatere et større forbrug her end hos kunder, der afregnes efter målt forbrug.

Jeg tror også, at det er de færreste, der vil lade et gasblus brænde i timevis - eller tilmed forlade sin bolig - med et tændt blus på komfuret. Ved forbrænding af gas dannes der vanddamp, og køkkenet vil blive ret så fugtigt, hvis gasblusset er tændt i timevis.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvad er der galt med mit induktionskomfur?

Giver for meget fugt

Forbrænding af gas sker ved høj effektivitet, der er på samme niveau - eller bedre - end forbrænding i en almindelig gaskedel. Der bruges bygas flere steder i landet, men for Storkøbenhavn kan man sige, at gassen i dag er 30-40 procent CO2-neutral. Så i forhold til CO2-aftrykket er direkte forbrænding af bygas bedre end både naturgas, flaskegas og olie. I forhold til elvarme giver gasvarme kun ca. halvt så stort et CO2-aftryk.

På den måde kan man selvfølgelig godt konkludere, at din bekendte måske efterlader et mindre CO2-aftryk med sit gaskomfur, end hvis han brugte elvarme, men vi vil dog stærkt fraråde den metode til rumopvarmning. Gaskomfurer er ikke konstruerede til at anvendes til rumopvarmning, og så giver de tændte gasblus ekstra fugtighed i boligen.

Palle Hansen henviser desuden til Hofors miljødeklaration, hvori det fremgår, at bygas godt nok udleder mindre svovldioxid pr. kWh, hvis man sammenligner med den mere almindelige fjernvarme, men mere NOx og næsten dobbelt så meget CO2.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg kan huske med gamle campingvogne, at man kunne varme en keddel med vand - ideer er at kedlen med vandet holder på varmen frem for blot at brænde gas af.

Det gør faktisk en forskel i en campingvogn, men om det vil have nogen større betydning i en lejlighed tvivler jeg på

 • 1
 • 2

Jeg ville være mere nervøs for CO end for CO2, men jeg har godt nok ingen ide om hvor meget CO et gasblus kan danne. Hvis ovnen bruges kan det måske blive værre.

Metoden er kreativ, når gassen afregnes uanset forbrug. Jeg læste om en der kogte kartofler i det varme brugsvand. Det tog lang tid, men virkede efter samme princip.

 • 0
 • 3

Jeg kan huske med gamle campingvogne, at man kunne varme en keddel med vand - ideer er at kedlen med vandet holder på varmen frem for blot at brænde gas af.

Jeg bør pointere, at ideen var at varme kedlen, og derefter slukke for gassen

Men du skal stadigvæk bruge den samme mængde gas, til at generere den samme varmeenergi. Forskellen er bare om du brænder gas af ved højt flow i kort tid (og derefter gemmer varmmeenergien i form af varmt vand i kedlen), eller ved lavt flow gennem længere tid (uden kedel). Du får altså brændt den samme mængde gas af i campingvognen uanset.

 • 4
 • 1

Jeg er ikke helt enig - jeg brænder gas af til vandet koger, og holder på varmen. Ved blot at brænde gas af kan jeg jo gøre det hele natten, dermed et ubegrænset forbrug.

 • 0
 • 2

Jeg er ikke helt enig - jeg brænder gas af til vandet koger, og holder på varmen. Ved blot at brænde gas af kan jeg jo gøre det hele natten, dermed et ubegrænset forbrug.

Det er ikke rigtigt noget der kan diskuteres. Sådan er naturlovene. Skal du via afbrænding af gas have tilført luften en bestemt mængde varmeenergi, så skal den samme mængde gas afbrændes. Uanset om du gør det over kort tid og opvarmer vand, der så opvarmer luften. Eller om du afbrænder gasmængden langsomt over længere tid.

 • 2
 • 0

”I forhold til elvarme giver gasvarme kun ca. halvt så stort et CO2-aftryk.” - En sandhed med mange modifikationer for det afhænger jo som bekendt af, hvordan elektriciteten er produceret, og desuden om den udnyttes via en varmepumpe som mellemled.

Men i gennemsnitlige betragtninger: I 2017, blev der udledt under 200 gram CO2 per kWh ved elproduktion, mens der i Hofors seneste deklarationer for bygas blev udledt 142g CO2 per kWh. For naturgas er tallet 205g CO2 per kWh.

Straf-faktoren (~2) er mere politisk bestemt end teknisk.

I øvrigt ville det have mere relevant at sammenligne gasblusset med fjernvarme, og her bør gasblusset tabe stort. – Hvad folk ikke gør for at spare lidt penge… Hvad med at oplade PC’en på arbejde, og lade den aflade derhjemme? ?

 • 0
 • 0

Jeg bør pointere, at ideen var at varme kedlen, og derefter slukke for gassen

Prøv at læse op på termodynamikkens 1. hovedsætning. ? Hvad du gør med kedlen er, at du forsinker den tid det tager for varmen i at komme fra flammen til rummet. Du kunne ligeså godt have brugt en mindre blus og så have brændt gassen af direkte. Har man ikke et lille blus til rådighed er det da en fin ide at anvende vandkedlen som mellemlager

 • 3
 • 0

Hvis man opvarmer med gaskomfuret, når gassen er 'gratis', så skal man huske at radiatormålerne måler varmen i rummet, så du får lov til at betale via din radiator regning alligevel.

Afregning for varme: Nu kan man ikke læse hvilken primær opvarmningsform spørgers ven har? Men er det f.eks. fjernvarme er en stor del af betalingen mange steder et fast beløb man ikke slipper for.

Jeg ved ikke hvordan de nye "clorius" målere fungere - men ældre modeller med en væske der fordampede skulle vist sidde på radiatoren og ville ikke måle forbrug hvis radiatoren var slukket - heller ikke selvom rummet var varmt.

 • 0
 • 1

En reklame fra 1950erne for gaskomfuret sagde ”Alt lykkedes i en gasovn” og en tilsvarende reklame for elkomfuret sagde ”Slå ikke deres kone ihjel med gas, brug el”.

Gaskomfuret er pragtfuldt til at tilberede mad på og ovnen giver en mere saftig steg p.g.a. det reaktionsvand (damp) der dannes ved afbrænding af gassen. Det største problem med gaskomfuret er det termiske NOx der dannes ved flammen. NOx er uønsket ved forbrændingsprocesser og når man anvender gaskomfur dannes NOx jo indendørs i køkkenet.

Med venlig hilsen Peter Vind Hansen

 • 0
 • 0

Alt lykkedes i en gasovn

Peter - og det ordsprog kom til verden, fordi man sammenlignede gaskomfuret med tidligere tiders brændekomfurer, hvor temperaturen næsten var umulig at styre.

Husker stadig Bedstes brændekomfur og søndagsmiddagene ..... Jeg bemærkede som 3-årig: "Nå - du fyrer med pindgas!"

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten