Vores læser Thomas Hansen spørger:
Jeg ved, at jeg befinder mig på Jorden, og at Jorden kører rundt om sin akse og rundt om Solen.
Jeg ved også, at vi befinder os i en galakse, som også bevæger sig rundt i en spiral.
Derudover mener jeg også, at galakserne i sig selv bevæger sig væk fra hinanden.
Mit spørgsmål er: Hvor hurtigt bevæger jeg mig egentlig i forhold til en stillestående genstand i rummet, men jeg sidder her og funderer?
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan transmitteres radiobølger i rummet?
Desuden spørger Mads Nygaard:
Hvor hurtigt bevæger Jorden sig i universet? Nu mener jeg jo ikke bare, hvor hurtigt bevæger Jorden sig rundt om Solen, eller Solsystemet rundt i galaksen. Nej, hvor hurtigt bevæger vi os i universet?
Jeg har flere gange hørt, at universet muligvis udvider sig, endda hurtige end lyset, hvor meget er vores lille del af universet med i den udvidelse, og har vores relative fart ikke en hel del at sige i forhold til vores målinger af lysets hastighed?
Jeg kunne også godt tænke mig at vide, hvor meget vi ved om Jordens bevægelsesmønster over lang tid (1 million år f.eks.). Hvor meget ved vi om Jordens sammenlagte hastighed? F.eks. hvad bliver Jordens totale hastighed i universet, når vi drejer rundt om Solen, som drejer rundt om galaksens midtpunkt, som flyver i retning af ...?
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan vand forekomme andre steder end på Jorden?
Steen H. Hansen, lektor på Niels Bohr Institutet, svarer:
Det er ganske rigtigt, at Jorden bevæger sig rundt om Solen, måske med 30 km/sek. Læg mærke til, at det ikke er km/timen, men km/sek. Det går altså stærkt!
Samtidig bevæger Solen sig rundt om Mælkevejens centrum, sådan ca. med 200 km/sek.
Det vil altså sige, at hvis du venter ca. 200 millioner år, så er vi ca. kommet en gang rundt om vores galakse. Det betyder samtidig, at vores galakse højst har eksisteret i størrelsesordenen 70 runder.
Vores galakse bevæger sig også selv i forhold til de nærmeste storskala-strukturer. Jeg synes at huske, at tallet er i størrelsesordenen 600 km/sek. Hvis du søger efter ordet 'Laniakea', så ser du, hvor galaksen er på vej hen.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvad er forskellen på en planet og en stjerne?
Alle punkter i universet er centrum
Men du kan faktisk ikke tale om, hvor hurtigt vi bevæger os i forhold til universet som sådan. Det skyldes, at det ser ud til, at alle punkter i universet er lige gode som 'centrum'. Så du skal sammenligne din hastighed med et eller andet, f.eks. med Virgo-hoben (eller hvad som helst andet).
Hvis du sammenligner med en galakse, der ligger rigtig langt væk, så bevæger vi os rigtig hurtigt væk, og det er netop, fordi universet udvider sig.
Og det helt vilde er, at eftersom vi har målt, at universets udvidelse bliver hurtigere, så vil du opleve, at hvis du måler vores bevægelse i forhold til den galakse om et år, så ser du, at den nu bevæger sig endnu hurtigere væk.
Læs også: Spørg Scientariet: Bliver Jorden forstyrret af andre planeters tiltrækningskraft?
Intet problem for relativitetsteorien
Vi har målt, at universets udvidelse på en afstand af 1 Mpc (megaparsec) svarer til ca. 70 km/sek. Det vil sige, at hvis du kigger på en galakse, der ligger 1.000 Mpc væk, så bevæger den sig ca. med 7x10^7 m/sek.
Og ja, det er da sjovt at overveje, hvad det betyder for en galakse, der ligger længere end fem gange længere væk, for så rammer du et tal, der er større end lysets hastighed.
Det er heldigvis ikke et problem for relativitetsteorien, for det er jo ikke information, der bevæger sig hurtigere end lysets hastighed.
En simpel sammenligning er følgende: Kig på Månen, hvis du spinner rundt om dig selv på 1 sekund. Så bevæger Månen sig med over-lys-hastighed, men du ved jo godt, at det heller ikke bryder med relativitetsteorien.
