Spørg Fagfolket: Hvor bliver shampooens farve af?

Illustration: Bigstock/Uwphotographer

Vi har igen gravet dybt i arkiverne for at finde spændende spørgsmål, vi aldrig nåede at svare på, da de landede i boksen. Vi prøver at indhente noget af det forsømte med bl.a. Karsten Nielsens spørgsmål:

Hvor bliver shampooens farve af? Hvordan kan det være, at uanset hvor skrig-rød/grøn/blå en shampoo er, så bliver skummet hvidt?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvordan virker sæbe?

Cecilia Demant, kemiingeniør og rådgiver hos Matas, svarer:

Der er flere medvirkende årsager til, at en farvet shampoo producerer hvidt skum:

Den første er koncentrationen. Der er kun en meget lille del farvepigment i shampooer – også selvom de har en kraftig farve.

Det skyldes, at shampoo-basen uden farvestof som regel er klar, og der skal derfor ikke meget pigment til at give en stærk farve. Vi kan sammenligne det lidt med at farve glasur med frugtfarve: Der skal heller ikke mere end et par dråber til at give en kraftig effekt.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor blødgør vandværkerne ikke vandet?

Boblerne spreder lyset

Når vi skummer shampooen op, blandes den med vand, og farvekoncentrationen fortyndes dermed yderligere for til sidst at blive nærmest usynlig for vores øje.

Det betyder, at der næsten ikke er noget farve tilbage i shampooen relativt til mængden af vand, når vi har blandet de to.

Der findes shampooer på markedet – som regel lilla versioner, der skal modvirke gult skær i blond hår – som indeholder en langt større andel af farvepigmenter. Her vil man nogle gange opleve, at skummet forbliver en lys lilla farve, selv når man vasker det ud, fordi koncentrationen af farvepigment er langt større.

Den anden del af forklaringen skal findes i begrebet ’spredning’ fra fysik. Shampoo-skummet består af små, runde bobler og disse agerer ’spredningscentre’. Når lys passerer gennem boblerne, vil det reflekteres og spredes – synligt lys er hvidt, og derfor vil skummet også fremstå hvidt.

Det er faktisk rigtig positivt, at shampoo efterlader hvidt skum: De fleste sætter nok pris på, at deres hår ikke får samme farve som shampooen har i flasken.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Måske kan vi også få en forklaring på hvor sneens hvide farve bliver af, når den er smeltet ?

 • 3
 • 2

Personligt lærte jeg det for mange år siden, da vi var en flok unge mennesker, der havde fået et godt tilbud på hvid maling. Vi ville imidlertid gerne male rødt, så vi købte rød tonefarve. Resultatet blev lyserødt. Vi købte mere rød tonefarve. Resultatet blev en lidt mørkere lyserød.

Vi klagede vores nød til farvehandleren, der lagde hovedet på skrå og sagde noget i retning af, at hvis man vil blande en rød maling, er det ikke så smart at begynde med hvid - man skal begynde med en helt klar base.

Ligesom med shampoo åbenbart...

 • 1
 • 0

Forklaringen omkring spredning er mildeste talt ikke overbevisende. Mon ikke langt de fleste med synet i behold vil være skeptiske i forhold til påstanden om at synligt lys er hvidt.

 • 0
 • 1

Cecilia Demant, skriver: " De fleste sætter nok pris på, at deres hår ikke får samme farve som shampooen har i flasken." Hvorfor skulle man ellers købe farvet shampo, hvis man ikke vil have farvet hår ?

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten