Spørg Fagfolket: Hvilken af mine to forskellige kontaktlinser skal jeg bruge til at læse med?

25. juli 2020 kl. 12:007
Spørg Fagfolket: Hvilken af mine to forskellige kontaktlinser skal jeg bruge til at læse med?
Illustration: Bigstock/Olga Miltsova.
En læser vil gerne købe kontaktlinser i hver sin styrke til hvert sit øje. Men hvilket øje giver det bedst mening at give læsetjansen? Det svarer lektor i optometri på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Kate Birkemose spørger:

Hvis jeg skal bruge to forskellige styrker i kontaktlinser, hvilket øje skal så være det læsende øje, og hvilket øje skal se langt?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan virker kontaktlinser med flere styrker?

Amond Westi Adsersen, lektor på optometristuddannelsen på Erhvervsakademi Dania, svarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

På samme måde som man kan være højre- eller venstrehåndet, så kan man også være højre- eller venstreøjet.

Hos mennesker med skarpt syn på begge øjne – med eller uden briller – vil man typisk benytte begge øjne på samme tid, næsten uanset hvad man foretager sig.

Men vil man sigte efter noget, f.eks. via sigtemidlerne på et gevær eller ved at kigge gennem et mikroskop med kun ét okular, så har man et foretrukket øje.

Ofte følger den foretrukne hånddominans det foretrukne øje, så er man højrehåndet, vil det højre øje være det dominerende, men der kan sagtens forekomme det, man kalder krydsdominans. I nogle sportsgrene menes dette at være ligefrem præstationsfremmende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan lys både være synligt og usynligt?

Giver krydsdominans fordele?

I sportsgrene, hvor man står lidt sideværts til aktionen, f.eks. golf og kricket, mener nogle, at man får en fordel ved krydsdominans, idet bolden, der skal slås til, opfattes hurtigere og mere sikkert med det dominerende øje end det ikke-dominerende.

Det er dog indtil videre mere anekdotisk evidens end egentlig videnskabeligt påvist.

I begyndelsen af 1800-tallet fandt østrigeren J. F. Voigtlander på at lave en monokel. Det var et læseglas, som man kunne holde op foran det ene øje og derved både var i stand til at se langt væk og tæt på på samme tid, til trods for at man var blevet 45-50 år eller ældre og ikke længere på naturlig vis kunne stille skarpt på objekter tæt på.

Den tanke er forgængeren for det, man nu til dags kalder monovision, hvor man tilpasser kontaktlinser med afstandsstyrken foran det ene øje og læsestyrken foran det andet.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan kan en projektor vise sort tekst på en hvid skærm?

Mange måder at teste øjendominans på

Når man ønsker at teste øjendominansen, er der 8-10 forskellige måder at gøre det på. Man kan teste på afstand og nært på og benytte sig af forskellige fremgangsmåder. Fælles for metoderne er, at de alle er mere eller mindre uholdbare.

Den ene metode kan påvise højre dominans hos en person, og en anden metode kan påvise venstre dominans hos samme person. Det gør det selvsagt svært at anbefale en sikker metode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Man kan teste dominansen med en motorisk undersøgelse, hvor man f.eks. beder patienten om at strække hænderne frem og lave et lille hul mellem dem. Herigennem skal man kigge på et objekt lidt længere væk, og man vil opdage, at lukkes skiftevis højre og venstre øje, så ses objektet kun med det ene øje gennem hullet mellem hænderne.

Det vil ofte være det øje, man også benytter, hvis man skal bruge sigtemidlerne på et gevær.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor kan man ikke blive opereret for dårlig hørelse?

Man kan teste det selv

En anden test kan være en sensorisk undersøgelse, hvor man holder et brilleglas i en svag plusstyrke ind foran skiftevis det ene og det andet øje på patienten og beder vedkommende om at fortælle, hvor det føles mindst generende, når han/hun ser ud i lokalet.

Hvis patienten siger, det er mindst generende foran det venstre øje, så er højre øje det dominerende øje (i hvert fald i den synsafstand, der testes...).

Når man tilpasser monovision-kontaktlinser, så benytter man sig af den metode, der bedst simulerer dét, man gør med linserne, dvs. den sensoriske metode.

I praksis vil det betyde, at hvis patienten har brug for en læsebrille i styrken +1,50 dioptri (linsens evne til at bøje lys, red.), og vedkommende siger, at det føles mindst generende med et +1,50 brilleglas foran det venstre øje, så vil man i linsen på det øje lave styrken som en læsestyrke – en monokel!

Man kan teste det på sig selv, hvis man bruger læsebriller med ens styrke (færdigbriller f.eks.) ved at se på et objekt 6-10 meter væk og holde det ene brilleglas skiftevis ind foran det ene og det andet øje. Så vil man bemærke, at det føles mindre irriterende med glasset foran det ene øje frem for det andet.

Dér, hvor det føles mindst generende, er det frie øje - det dominerende. Prøver man den motoriske test, med ’hullet i hænderne’, vil en del opleve, at nu er dominansen skiftet til det andet øje.

Så svaret på spørgsmålet er, at finder man det højre øje som dominerende, så vil man gøre venstre øje til 'læseøjet'. På den måde vil man bibeholde det dominerende øje som 'afstandsøjet' og derved undgå f.eks. nedsat reaktionstid i trafikken.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
27. juli 2020 kl. 16:01

Har fundet denne folder fra optikkerforeningen. Den kommer dog ikke ind på om det er et problem at gå over til monosyn, for at undgå læsebriller.https://www.optikerforeningen.dk/Mit-syn/3D-syn.aspx

De skriver også lidt om, hvordan at man vurderer afstand med 2D syn. Sjovt er, at de dog glemmer den mest vigtige måde at vurdere afstand - man flytter hovedet. Når hovedet flyttes, så vil de ting der er tæt på flytte sig mere i forhold til hovedet, end det der er langt borte. Derfor, er en god metode, til at vurdere afstand, at holde hovedet lidt i bevægelse. Så får man indtryk af afstande. Det er dog ikke nemt at vurdere afstand absolut - den vurderes relativt, i forhold til det man ser. Flytter det sig med hovedet, så er det langt væk. At vurdere en afstand er f.eks. 5 meter, kan være svært hvis man ikke har en reference at vurdere i forhold til, da det er svært at holde styr på, hvor mange centimeter man bevæger hovedet. Men, man kan se hvad der er langt væk, og tæt på, når man ser emnerne samtidigt, ligeså godt som andre, med mindre hovedet spændes fast så det ikke kan bevæges. Er det meget langt væk vurderes efter størrelse.

6
27. juli 2020 kl. 15:27

Jens , har du en reference på dit synspunkt? Jeg kan kun sige at jeg har hørt det samme som Amond siger ovenfor - at man sagtens kan anvende forskellige linser og at man netop på denne måde kan "træne" hjernen til at vælge det billed der giver det "bedste" resultat - således at man f.eks. som nærsynet (som jeg er) kan læse tekster og samtidig se ting lidt længere væk. Tror dog kun at det gælder fornærsynede.

Jeg har ikke umiddelbart en reference - men du kan nok finde det på Internet. Jeg vil anbefale du søger rådgivning hos en øjenlæge. De kan sandsynligvis finde ud af hvad det er bedst. Jeg tror det er bedre at få rådgivning hos en øjenlæge, end hos optikeren.

Du kan sagtens træne øjnene op til det, men du skal være opmærksom på, at nogen får problemer med det, og det kan måske give hovedpine. Er du allerede vant til at kun se med et øje, og har stor forskel, så giver det nok ikke problemer, andet end med afstandsvurdering i nogle tilfælde.

5
27. juli 2020 kl. 15:00

Det er rigtigt at monovision giver en lidt dårligere afstandsbedømmelse, for mig især på kort afstand. Men bekvemmeligheden ved ikke at skulle bruge briller eller kontaktlinser overgår klart ulempen med afstandsbedømmelsen. Hjernen finder helt automatisk ud af at bruge det rigtige øje afhængigt af hvad jeg kigger på, så i det daglige fungerer mit syn helt optimalt - uden hjælpemidler.

Jeg er mere eller mindre født med det - og derfor har briller/kontaktlinser ikke kunnet give mig normalt syn. I praksis har det ikke stor betydning - men, man kan vist ikke blive pilot. Det er muligt at få normalt kørekort, men jeg mener at der kan være problemer med kørekort, f.eks. buskørekort, og at blive kørelærer. Jeg har dog ikke forsøgt, så jeg ved ikke, om jeg vil kunne få det. Almindeligt kørekort og MC kørekort er ikke et problem.

Hvis der er stor forskel på styrken på øjnene, så kan hjernen ikke opfatte stereo-syn. Ved små forskelle kan den godt.

4
27. juli 2020 kl. 10:25

Jeg er opereret for grå stær - dvs. en kunstig linse indopereret i hvert øje, og i den forbindelse fik jeg monovision. Indtil da havde jeg været nærsynet og brugt samme styrke kontaktlinser på begge øjne.

Det er rigtigt at monovision giver en lidt dårligere afstandsbedømmelse, for mig især på kort afstand. Men bekvemmeligheden ved ikke at skulle bruge briller eller kontaktlinser overgår klart ulempen med afstandsbedømmelsen. Hjernen finder helt automatisk ud af at bruge det rigtige øje afhængigt af hvad jeg kigger på, så i det daglige fungerer mit syn helt optimalt - uden hjælpemidler.

3
27. juli 2020 kl. 09:20

Jens , har du en reference på dit synspunkt? Jeg kan kun sige at jeg har hørt det samme som Amond siger ovenfor - at man sagtens kan anvende forskellige linser og at man netop på denne måde kan "træne" hjernen til at vælge det billed der giver det "bedste" resultat - således at man f.eks. som nærsynet (som jeg er) kan læse tekster og samtidig se ting lidt længere væk. Tror dog kun at det gælder fornærsynede.

2
26. juli 2020 kl. 21:04

Det var meget brugbart for mig. Inden for få år kommer jeg til at skulle finde en løsning.

Mit venstre øje er klart dominerende på alle afstande. Men samtidigt er jeg væsentlig mere nærsynet på det øje. Så det vil nok give mening blot at reducere styrken på det øje med 1,5 - 2 stykker. Nu er jeg ihvertfald klædt bedre på til at drøfte det med min optiker.

1
26. juli 2020 kl. 09:44

Hvis man er normalt seende, med begge øjne, så er det ikke en god idé at anvende forskellige kontaktlinser til højre og venstre øje, andet end for at gøre øjnene ens. Det vil øgelægge ens afstandsopfattelse, og ens hjerne er "wired" til at forstå begge synsindtryk samtidigt.

Har man derimod ikke et normalt syn med begge øjne, så kan være en mulighed at anvende det ene øje som læseøje, og det andet til at se langt væk.

For langt de fleste, er det bedste at bruge kontaktlinser, så der opnås normalt syn på begge øjnene ved lang afstand. Under alle omstændigheder, så er bedst der opnås ens syn på begge øjne, så man ikke ødelægger stereo-synet. Korrigeringen skal helst være i kontaktlinsen. Herefter kan bruges almindelige billige læsebriller, når man skal læse, samtidigt med at der anvendes kontaktlinser. Har man derimod fået ødelagt stereo-synet, eller er hjernen aldrig blevet trænet op til at se i 3D med begge øjne, så kan man fint anvende forskellige styrker kontaktlinser på øjnene. For nogle kan det enddog være en fordel, da det kan modvirke at synsindtrykkene forstyrer hinanden. Dem, der har den type problemer, har dog normalt almindeligt stereo syn, og så skal øjnene helst se ens. Så der skal gode begrundelser for, at anvende forskellige kontaktlinser.