Spørg Fagfolket: Hvad skygger for Månen?

Illustration: Bigstock/dove13

Vores læser Andreas Mikkelsen har spurgt:

Jeg har oplevet, at både vores sol og måne var over Jordens horisont. Alligevel var der noget af Månen, der ikke kunne ses. Hvad skyldes dette?

Er der andre ting end Jorden, der skygger for Månen?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan lander man på Månen?

Ole J. Knudsen, kommunikationsmedarbejder og BSc på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, svarer:

Månen kredser om Jorden. Derfor ser vi den i forskellige retninger på himlen i forhold til Solen i løbet af et omløb; en måned.

Omkring nymåne står Månen og Solen op og går ned nogenlunde samtidig. Omkring fuldmåne står Månen og Solen modsat hinanden på himlen, så når Solen går ned, står Månen op.

Cirka halvdelen af tiden i løbet af en måned er Månen og Solen på himlen samtidig, så din oplevelse er ikke spor usædvanlig. Man skal blot se godt efter, og vi lægger nok ikke så ofte mærke til Månen på den blege himmel i fuldt sollys.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan forestiller vi os, at interplanetarisk liv vil se ud?

Jorden kan ikke kaste skygger på Månen

Når noget af Månen for det meste ikke kan ses, skyldes det, at Månen viser faser; somme tider er den fuld, somme tider er den halv, og somme tider er den ny eller næ. Solen lyser på Månen, ligesom den lyser på Jorden, og ligesom på Jorden er halvdelen af overfladen til enhver tid i sollys og den anden halvdel er i mørke. Der er altså nat og dag også på Månen.

Når vi ser på fuldmånen, er det dag på hele den side af Månen, som vi ser på – vi står med ryggen til Solen. Når det cirka 14 dage senere er nymåne, står Månen i næsten samme retning som Solen, så vi kan ikke se Månen; dels fordi den står tæt ved Solen på daghimlen, og dels fordi det nu er nat på hele den side af Månen, som vender ned mod os.

Når vi for eksempel ser en halvmåne, kan vi se den ene side af Månen – der er der dagslys, fordi sollyset rammer, samtidig med at den anden side er mørk – det er nat på Månen i det område, som vi ikke kan se.

Ved halvmåne står Månen cirka 90° fra Solen, så Jorden kan umuligt kaste sin skygge på Månen – skygger går ikke om hjørner! Alligevel er det en udbredt misforståelse, at vi ser Månens faser, fordi Jorden kaster skygge på den, men det er altså aldeles forkert!

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor ser Månen lys ud, hvis den i virkeligheden er sort?

Illustration: Kim Georg Lind Pedersen

Måneformørkelser handler om skygge

Det er uvist, hvor misforståelsen stammer fra, men de fleste mennesker har nok aldrig tænkt nærmere over geometrien i rummet, og så blander man måske måneformørkelser ind i sagen.

Ved en måneformørkelse kaster Jorden faktisk sin skygge på Månen. Men det kan kun ske en gang imellem under særlige forhold, og det sker altid kun ved fuldmåne. Den skygge, som Jorden kaster på Månen, er altid en del af en cirkelbue, fordi Jorden er rund. Måneformørkelser sker i gennemsnit godt og vel et par gange om året.

ESA's maskot Paxi forklarer sagen i denne YouTube-film:

Tegningen ovenfor er taget fra hjemmesiden husk.spjdr.dk. Situationen er set fra et punkt i rummet højt oppe over Jordens nordpol.

Den yderste kreds viser, hvordan Månen ser ud set fra jordoverfladen i løbet af måneden. Sollyset kommer ind fra venstre hele måneden. Den inderste kreds viser, hvilken del af Månen der er belyst af Solen. Ved nymåne er det den side af Månen, som vender væk fra Jorden, som er belyst. Månen bevæger sig i den retning, som pilene viser.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Cirka halvdelen af tiden i løbet af en måned er Månen og Solen på himlen samtidig".

Nej det må være ca en fjerdedel af tiden! Og betydeligt mindre i vintermånederne.

  • 5
  • 3

Alligevel er det en udbredt misforståelse, at vi ser Månens faser, fordi Jorden kaster skygge på den, ...

Den 'udbredte misforståelse' har jeg godt nok aldrig hørt om før!

Alle som ved bare en lille smule om måneformørkelser kan vel sige sig selv at jorden ikke konstant skygger for større eller mindre dele af månen...?

  • 8
  • 0

Den 'udbredte misforståelse' har jeg godt nok aldrig hørt om før!

Jeg troede heller ikke på, at det var udbredt - men: Tidligere spurgte en ven mig hvorfor månen har faser, og jeg svarede, som det er: Dag og nat på månen, men han sagde, at rigtig mange svarede i henhold til "jordskyggemodellen". Så siden har jeg spurgt mange - og skræmmende mange har faktisk svaret "jorden skygger" ;o))

Man skal (altid) passe på med ikke at antage, at ens rygradsviden er delt af alle - - - f.eks. er det ca 20% af USA'nerne, der tror månelandingerne er fake - det er vel også "ret udbredt"

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten