Spørg Fagfolket: Hvad skygger for Månen?

18. juli 2019 kl. 08:005
Spørg Fagfolket: Hvad skygger for Månen?
Illustration: Bigstock/dove13.
Måneuge på ing.dk: En læser vil gerne vide, hvorfor man ikke kan se hele Månen, når den står højt på himlen sammen med Solen. Det svarer fysiker fra Aarhus Universitet på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Andreas Mikkelsen har spurgt:

Jeg har oplevet, at både vores sol og måne var over Jordens horisont. Alligevel var der noget af Månen, der ikke kunne ses. Hvad skyldes dette?

Er der andre ting end Jorden, der skygger for Månen?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan lander man på Månen?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ole J. Knudsen, kommunikationsmedarbejder og BSc på Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet, svarer:

Månen kredser om Jorden. Derfor ser vi den i forskellige retninger på himlen i forhold til Solen i løbet af et omløb; en måned.

Omkring nymåne står Månen og Solen op og går ned nogenlunde samtidig. Omkring fuldmåne står Månen og Solen modsat hinanden på himlen, så når Solen går ned, står Månen op.

Cirka halvdelen af tiden i løbet af en måned er Månen og Solen på himlen samtidig, så din oplevelse er ikke spor usædvanlig. Man skal blot se godt efter, og vi lægger nok ikke så ofte mærke til Månen på den blege himmel i fuldt sollys.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan forestiller vi os, at interplanetarisk liv vil se ud?

Jorden kan ikke kaste skygger på Månen

Når noget af Månen for det meste ikke kan ses, skyldes det, at Månen viser faser; somme tider er den fuld, somme tider er den halv, og somme tider er den ny eller næ. Solen lyser på Månen, ligesom den lyser på Jorden, og ligesom på Jorden er halvdelen af overfladen til enhver tid i sollys og den anden halvdel er i mørke. Der er altså nat og dag også på Månen.

Når vi ser på fuldmånen, er det dag på hele den side af Månen, som vi ser på – vi står med ryggen til Solen. Når det cirka 14 dage senere er nymåne, står Månen i næsten samme retning som Solen, så vi kan ikke se Månen; dels fordi den står tæt ved Solen på daghimlen, og dels fordi det nu er nat på hele den side af Månen, som vender ned mod os.

Når vi for eksempel ser en halvmåne, kan vi se den ene side af Månen – der er der dagslys, fordi sollyset rammer, samtidig med at den anden side er mørk – det er nat på Månen i det område, som vi ikke kan se.

Ved halvmåne står Månen cirka 90° fra Solen, så Jorden kan umuligt kaste sin skygge på Månen – skygger går ikke om hjørner! Alligevel er det en udbredt misforståelse, at vi ser Månens faser, fordi Jorden kaster skygge på den, men det er altså aldeles forkert!

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor ser Månen lys ud, hvis den i virkeligheden er sort?

Illustration: Kim Georg Lind Pedersen.

Måneformørkelser handler om skygge

Det er uvist, hvor misforståelsen stammer fra, men de fleste mennesker har nok aldrig tænkt nærmere over geometrien i rummet, og så blander man måske måneformørkelser ind i sagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved en måneformørkelse kaster Jorden faktisk sin skygge på Månen. Men det kan kun ske en gang imellem under særlige forhold, og det sker altid kun ved fuldmåne. Den skygge, som Jorden kaster på Månen, er altid en del af en cirkelbue, fordi Jorden er rund. Måneformørkelser sker i gennemsnit godt og vel et par gange om året.

ESA's maskot Paxi forklarer sagen i denne YouTube-film:

Tegningen ovenfor er taget fra hjemmesiden husk.spjdr.dk. Situationen er set fra et punkt i rummet højt oppe over Jordens nordpol.

Den yderste kreds viser, hvordan Månen ser ud set fra jordoverfladen i løbet af måneden. Sollyset kommer ind fra venstre hele måneden. Den inderste kreds viser, hvilken del af Månen der er belyst af Solen. Ved nymåne er det den side af Månen, som vender væk fra Jorden, som er belyst. Månen bevæger sig i den retning, som pilene viser.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
22. juli 2019 kl. 15:56

Den 'udbredte misforståelse' har jeg godt nok aldrig hørt om før!

Jeg troede heller ikke på, at det var udbredt - men: Tidligere spurgte en ven mig hvorfor månen har faser, og jeg svarede, som det er: Dag og nat på månen, men han sagde, at rigtig mange svarede i henhold til "jordskyggemodellen". Så siden har jeg spurgt mange - og skræmmende mange har faktisk svaret "jorden skygger" ;o))

Man skal (altid) passe på med ikke at antage, at ens rygradsviden er delt af alle - - - f.eks. er det ca 20% af USA'nerne, der tror månelandingerne er fake - det er vel også "ret udbredt"

4
18. juli 2019 kl. 11:06

Alligevel er det en udbredt misforståelse, at vi ser Månens faser, fordi Jorden kaster skygge på den, ...

Den 'udbredte misforståelse' har jeg godt nok aldrig hørt om før!

Alle som ved bare en lille smule om måneformørkelser kan vel sige sig selv at jorden ikke konstant skygger for større eller mindre dele af månen...?

3
18. juli 2019 kl. 09:52

"Cirka halvdelen af tiden i løbet af en måned er Månen og Solen på himlen samtidig".

Nej det må være ca en fjerdedel af tiden! Og betydeligt mindre i vintermånederne.

2
18. juli 2019 kl. 09:02

Øhh - hvem tomler ned på det helt korrekte svar?

1
18. juli 2019 kl. 08:48

Månen skygger for månen.