Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Spørg Fagfolket: Hvad kræver det at få solceller i ejerforeningen?

Illustration: Bigstock/3dfoto

Vores læser Gorm Talman har spurgt:

I svaret d. 24.06.2020 vedr.: "Kan jeg sætte et batteri på mit solcelleanlæg og udnytte strømmen hele døgnet?" oplyses det bl.a., at "en lille husholdning bør installere ca. 2,3 kW, hvis det skal være en god investering (med et investeringsafkast på 7 procent), som er tjent ind på ca. 14 år."

Hvis man har en ejerforening/boligforening med f.eks. 40 lejligheder, kan man så gange op, så det optimale omfang er kW (40 x 2,3)?

Det vil vist også kræve etablering af et energifællesskab og selvstændige målere for at kunne lade sig gøre?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvad sker der med solceller, hvis man frakobler kredsløbet?

Kenn H. B. Frederiksen, ejer af Kenergy, svarer:

Ønsker man at opsætte solceller i en ejerforening eller boligforening, som afregnes i forhold til hele bygningens forbrug, skal der opsættes en afregningsmåler foran hele bygningen.

De enkelte lejere skal så have bimålere opsat, ligesom der skal bimåler på fællesforbruget.

Efterfølgende afregnes hele bygningens forbrug samlet, og de enkelte lejligheder afregnes så efter bimålerne, hvor udlejeren står for forbrugsregnskabet.

Løsningen vil kræve en ombygning af den nuværende installation med indbygning af bimålere og en dialog med el-netselskabet om ejerskab af stikledninger, hvis der her kræves ombygning.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor udnytter man ikke tidevand og bølger til energi?

Vurdér det konkrete behov

EU er i 2019 kommet med et direktiv om energifællesskaber i EU-landene. Energistyrelsen arbejder nu på lovgivning om energifællesskaberne, og der kommer forventelig nyt herom næste år.

En løsning med energifællesskab, hvor solcellestrømmen afregnes ’virtuelt’ i de enkelte installationer, vil ikke kræve et væsentlig indgreb i elinstallationen.

Det skal dog nævnes, at det vil kræve nogle investeringer i el-handelsselskabernes afregningssystemer, så implementeringen af ordningen kan godt tage lidt tid.

Din betragtning ifht. solcelleanlægsstørrelse og batteri kan være god nok. I bør dog få udarbejdet en analyse af jeres samlede forbrug og mulighed for dækning af solceller og så samtidig se på potentiel batteristørrelse i forhold til optimal drift/økonomi.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

... husstand er efter min mening underdimensioneret.

Som solen, vinden og vejret gebærder sig de fleste dage, så vil de kun sjældent levere 2.3kW.

I forårsmånederne, hvor vinden er kold, men solen stærk, er det tidspunkt hvor solpanelerne yder bedst. Der vil man, hvis det ellers ikke regner eller er overskyet, godt kunne få 2.3kW og måske 10-20% mere ud af solpanelerne. Men resten af året, vil de med stor sandsynlighed levere mindre end 2.3kW.

I denne sommer hede vi har haft, taber solpanelerne effekt. Hvor meget afhænger af hvordan de kan køles af vinden. Hvis de er monteret plan med tag, vil der normalt være mindre køling, end hvis de står på et fladt tag, rejst op.

Mens der har været hedebølge og nul vind, har mine solpaneler ydet ca. 15-20% mindre end de normalt ville gøre. Så mine 7.2kW teoretisk effekt, har faktisk kun på toppen ydet 5.9kW når solen har været stærkest.

Tilsvarende vil dagen jo aftage efter solhverv, og dermed give færre timer hvor den kan udnyttes.

Af tekniske årsager, så er det nødvendigt at drive spændingsniveauet på en streng af solceller op over en vis grænse for at inverteren (den som konverterer strøm fra panelerne til 240V), er i stand til at konvertere effektivt. Ved færre paneler vil denne spænding være tilsvarende lavere, hvorfor mindre sol hurtigere gør at inverteren ikke kan fungere.

Med flere solpaneler kan man "strække" perioden i hvor inverteren kan producere strøm.

Jeg har ikke lavet en minutiøs beregning, men min erfaring indtil nu, indikerer at man (næsten) ikke kan gå galt i byen ved at overdimensionere antallet af paneler. De er under alle omstændigheder temmelig prisbillige hvis det er standard paneler, så det kan efter min mening slet ikke betale sig at spare på den del.

  • 5
  • 4

En eller normalt flere el målere der sidder efter hoved måleren. Så kan man se total forbruget på hoved måleren, og hver enkelt forbrugers forbrug på bi målerne.

Da elværket kun forholder sig til hovedmåleren, bruges bimålerne til at beregne fordelings nøglen for el omkostningerne.

  • 10
  • 0

Glæder mig til at det kan integreres bedre i gamle klassiske bygninger og beskyttede/klassificerede bygninger. For der hvor jeg bor lige nu, er der nul chance for at man må lave nogen ændringer. Men det kunne være genialt at udnytte solen til andet, end at koge mig i min lejlighed.

Men hvad med rengøring? Er der nogen specifik grad af "møg" der skal til, før at man må ty til vask af panelerne?

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten