Spørg Fagfolket: Hvad er formålet med det gule trafiklys før det grønne?


Vores læser Michael Deichmann spørger:
Hvad er formålet med den rød-gule fase i trafiklysene?
Den røde og grønne giver sig selv, og den gule betyder (vel stadig), at krydset rømmes. Men hvad er tanken bag den rød-gule før den grønne?
Flere steder i udlandet (USA bl.a.) har man den ikke.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor skal jeg trykke på en knap for at få grønt lys?
Asbjørn Halskov-Sørensen, projektleder i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, svarer:
Jeg ved ikke, hvorfor man har fravalgt det gule lys i nogle lande, men mange gange er det jo lidt traditionsbundet, hvordan man gør det.
I Danmark har vi valgt at have det, og her kan man sige, at gul-rød og rød-gul sådan set betyder det samme – nemlig stop.
Der er dog en enkelt undtagelse, for så vidt angår det gule lys. Den går på, at hvis en opbremsning for gult lys vil medføre en trafikfarlig situation, så skal man fortsætte. Det kan f.eks. være, hvis der skal bremses så hårdt op, at der vil være risiko for bagendekollisioner.
Den rød-gule fase betyder således det samme som den røde, men har til hensigt at signalere, at lyset snart vil skifte til grønt.
Fasen er i Danmark altid to sekunder lang og svarer ca. til den gennemsnitlige menneskelige reaktionstid.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor skifter trafiklyset mellem rød og grøn, når der ikke er nogen biler?
9 procents tab uden gult lys
Formålet er således at klargøre trafikanterne til start umiddelbart ved skift til grønt for dermed at undgå unødigt spild af kapacitet. Alle sikkerhedstider regnes nemlig, fra grønt afsluttes i en konfliktretning, til grønt starter i den nye retning.
Hvis den rød-gule fase springes over, vil de første sekunder af den grønne fase således gå med, at trafikanterne opfatter signalskiftet og dernæst reagerer på det og sætter i gang.
I et regulært (større) kryds med fire signalfaser (to hovedfaser og to svingfaser) og en omløbstid på 90 sekunder vil det betyde et kapacitetstab på 8 sekunder ud af 90, eller ca. 9 procent, hvilket rent samfundsøkonomisk er ganske anseeligt – og helt unødvendigt.
I f.eks. fodgængerfelter vil dette gule lys være formålsløst, da fodgængere i praksis altid vil kunne stoppe for rødt uden fare for øvrig færdsel. Det vil heller aldrig være juridisk lovligt for en fodgænger at træde ud for gult.
- Denne artikel
- Spørg Fagfolket: Hvordan lander man på Månen?
- Spørg Fagfolket: Hvor stort et CO2-aftryk efterlader man sig, hvis man opvarmer boligen med gaskomfuret?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor er æggeskallen nogle gange svær at få af?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor skal øen i midten af rundkørslen være så høj?
- Spørg Fagfolket: Hvordan forestiller vi os, at interplanetarisk liv vil se ud?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor skal jeg trykke på en knap for at få grønt lys?
- Spørg Fagfolket: Hvorfor skifter trafiklyset mellem rød og grøn, når der ikke er nogen biler?
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Mon fasen rød-gul ikke er nedarvet fra den gang der var gult lys i alle retninger. Det kan jeg nemlig godt huske fra Ålholm plads på Roskildevej i åh.. ca.. 1965. mvh Jens
Hmm, synes jeg lærte at sætte bilen i (1.gear) ved stoplys og slippe koblingen lige indtil jeg kunne fornemme den var ved at tage ved (koblingspunktet?) og så ellers ud over stepperne når det blev grønt. Dybest set ville rød rød grøn/grøn rød rød give mening, ingen fatter gul at gult betyder stop. Kun den som er i fart helt henne ved fodgængerovergangen må fortsætte ikke ham/hende bagved denne :)
Hvis det gule lys primært har funktionen at skabe opmærksomhed medllem rød og grøn eller omvendt kunne man med fordel lade det gule lys blinke, som man ser ved andre advarselslamper, for derfor bedre at fange opmærksomheden.
Jeg ser dagligt en anden tidsrøver som giver mange farlige situationer, nemlig at grønt lys med efterfølgende grøn pil for venstresving afløses af rødt lys uden mellemliggende gult lys, og bevarelse af den grønne pil, som når den slukkes så betyder fuldt stop ved rødt uden den gule lampe anvendes som advarselsgiver.
Her ville det være bedre hvis grønt med grøn pil blev afløst af blinkede gult med grøn pil, og derefter blinkende gult med kort overgang til helt rødt.
Men gult er jo taxa-grønt ;o) Nå - spøg til side.Det er naturligvis umuligt at stoppe for gult, hvis du er tæt på krydset. Der skal være en vis afstand til krydset, for at det er forsvarligt. Og det er aldrig forsvarligt at hukke bremserne i, hvis det kan undgås. På en motorcykel kan det - hvis de ikke har ABS - meget nemt medføre et styrt. Bilisterne bør altid undgå at hukke bremserne i, specielt hvis der er en motorcykel eller en lastbil bag dem.
Jeg ser netop det gule lys, som værende der hvor krydset bliver tømt, så man med størst mulig sikkerhed kan tænde for det grønne lys i tværgående retning. At så en hel del bare køre frem når der bliver grønt og ikke når krydset er frit - fortæller blot at en del har glemt reglerne og bare vil hurtigts muligt videre. Jeg stemmer stadig for at alle uanset alder osv. bør smutte en tur på glatbane, manøvrebane og en tur rundt i landskabet med en motorsagkyndig - sådan ca hvert 4-6 år, så man lige bliver mindet lidt om hvordan tingene hænger sammen. Vi laver skam alle fejl i ny og næ, hvilket jo er derfor at det efter min mening ikke gør noget at vi lige får prøvet vores evner af. Bilen skal jo også til syn - så hvorfor ikke os?
Det er naturligvis umuligt at stoppe for gult, hvis du er tæt på krydset. Der skal være en vis afstand til krydset, for at det er forsvarligt. Og det er aldrig forsvarligt at hukke bremserne i, hvis det kan undgås. På en motorcykel kan det - hvis de ikke har ABS - meget nemt medføre et styrt. Bilisterne bør altid undgå at hukke bremserne i, specielt hvis der er en motorcykel eller en lastbil bag dem. Lyskrydsene er indstillet så du skulle kunne komme over for gult, inden skiftet fra gult til rødt. Er du ude midt i krydset ved skiftet, sker dog næppe nogen uheld - og kan undgås uheld, så er det altid det rigtige.Den her har altid undret mig lidt. Færdselsloven er vist ret explicit omkring det at holde afstand til forankørende, så man altid kan nå at bremse op i nødstilfælde. Alligevel har man så sådan en regel, som dybest set tager hensyn til de der ikke holder afstand. Jeg ved godt at virkelilgheden ikke altid passer til teorien og alt det der. Men det er sgu lidt pudsigt alligevel.
Det gule lys betyder, at krydset rømmes, og at det snart bliver rødt, så man skal bremse.
Derudover har jeg hørt rygter om, at rød–gul kun eksisterer i primært "manuelt gearskifte"-lande for at signalere, at det snart bliver grønt, så man kan sætte bilen i gear.
I bl.a. USA og Canada har man primært automatgearsbiler, hvorfor man springer direkte fra rød til grøn (men man har stadig grøn–gul–rød sekvensen).
Jeg ved ikke, om det er korrekt, men det giver meget god mening med automatgearsforklaringen.
Ja man undres. Det samme med det evigt gentagne mantra "hold til højre" uden mere forklaring. Skal man uanset at man f.eks køre det max tilladte eller at det er myldretid trække ind til højre. Fordi overhalings banen er forbeholdt hastigheds lovovertrædere og i mange tilfælde køre for tæt provokatører. Mhh yeah det giver så god mening.......not.Den her har altid undret mig lidt. Færdselsloven er vist ret explicit omkring det at holde afstand til forankørende, så man altid kan nå at bremse op i nødstilfælde. Alligevel har man så sådan en regel, som dybest set tager hensyn til de der ikke holder afstand. Jeg ved godt at virkelilgheden ikke altid passer til teorien og alt det der. Men det er sgu lidt pudsigt alligevel.
Det handler om ikke at skabe farlige situationer. Ligesom du heller ikke må køre for lav hastighed eller pludselig opbremsning (uden rimelig årsag).Den her har altid undret mig lidt. Færdselsloven er vist ret explicit omkring det at holde afstand til forankørende, så man altid kan nå at bremse op i nødstilfælde. Alligevel har man så sådan en regel, som dybest set tager hensyn til de der ikke holder afstand. Jeg ved godt at virkelilgheden ikke altid passer til teorien og alt det der. Men det er sgu lidt pudsigt alligevel.
Er der andre, der har bemærket, at den sikkerhedstid der omtales, er blevet sat op gennem tiden? Tidligere blev der gult i samme øjeblik som der blev rødt i konfliktretningen, mens der nu er flere sekunder imellem. Med det resultat (eller også er rækkefølgen omvendt), at der køres massivt over for klokkerent rødt, med mindre der er en ”idiot”, som kan være undertegnede, der stopper for ”orange” med risiko for at skabe en farlig situation. Det virker til at give meget spildtid, og mindsker samtidig retsfølelsen.
Den går på, at hvis en opbremsning for gult lys vil medføre en trafikfarlig situation, så skal man fortsætte. Det kan f.eks. være, hvis der skal bremses så hårdt op, at der vil være risiko for bagendekollisioner.
Den her har altid undret mig lidt. Færdselsloven er vist ret explicit omkring det at holde afstand til forankørende, så man altid kan nå at bremse op i nødstilfælde. Alligevel har man så sådan en regel, som dybest set tager hensyn til de der ikke holder afstand. Jeg ved godt at virkelilgheden ikke altid passer til teorien og alt det der. Men det er sgu lidt pudsigt alligevel.
Nogle steder har man så indført en form for nedtælling ved fodgængerkurve, der viser sekunder til næste skifte. Så man fik lige noget med, der ligner gult gevaldigt. Resultatet er sikkert en masse hurtiggang før fodgængerfelterne.
Jeg har altid troet tanken var dokumentation.
Hvis en bil bliver fotograferet ved overskridelse af stoplinien ved rød+gul signal, ved man der er kørt over for rødt lys da signalet jo først var på vej til at skifte til grøn.
Hvis en bil bliver fotograferet ved overskridelse af stoplinien ved gult signal, ved man overskridelsen var lovlig da signalet først var ved at skifte til rødt.