Vores læser Thomas Faxe har spurgt:
Jeg har via Google Earth fundet disse op til 54 meter store heksagonale iskrystallignende figurer seks steder på søer på i Norge, nemlig Store Botten Vatten, Tjørna, Store Åskor Vatten, Ljosurvatnet, Femånvatnet og Tunsbergdals Vatn.
Kan I sige mig, hvad det er?
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er der issøjler i fuglebadet?
Leif RasmussenJohn Cappelen
Det er nogle meget spændende mønstre, som vi ikke har set før, men når de ses beskrevet som ’heksagonale iskrystallignende figurer’, kommer man næsten til at tænke på Rorschachs blækklat. Leifs første tanke var endda det blomstrede tapet i hans grønne ungdomssoveværelse.
Det ville være dejligt at komme tæt på de her iskrystaller og røre ved dem for at vurdere dem. Det ligger så ikke lige for, men efter at have tænkt lidt over sagen tør vi godt vove det ene øje: Der er tale om en tilfrosset sø-overflade, dækket af et lag sne.
Det underliggende vand er under tryk (måske forårsaget af metan-dannelse i dybet) og derfor presset op gennem huller i isen (lavet af fiskere?) og er derfra flydt ud til siderne, hvor sneen så er tøet.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor kommer der en glorie om flyets skygge?
Om et sådant strålemønster bruges undertiden det græske ord actinoform. I meteorologien taler man om actinoform clouds (se et eksempel til højre fra Wikipedia), som først blev kendt, da satellitbilleder blev taget i anvendelse i begyndelsen af 1960’erne.
Mønstret optræder i de subtropiske højtryk over oceanerne på begge sider af ækvator, hvor det formentlig afspejler nedsynkende varm luft, der udbreder sig til siderne på toppen af et relativt koldt og fugtigt luftlag ved havoverfladen.
