Spørg Fagfolket: Hjælper zoneterapi med at sætte en fødsel i gang?
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Fagfolket: Hjælper zoneterapi med at sætte en fødsel i gang?

Illustration: Bigstock / suravid

Vores læser Morten er blevet far - men inden da undrede han sig over noget og spurgte:

Min kæreste er højgravid og har faktisk passeret termin. Så hun er desperat efter, at fødslen går i gang.

Hun har derfor fundet de her zoneterapi-trykpunkter, der vist nok hedder ’livmoderpunktet’ (på siden af hælen) og ’kvindepunktet’ (eller pigepunktet) på siden af læggen.

Hun er rasende over, at jeg ikke tror på det virker. Er der nogle undersøgelser eller forskning på dette område?

Læs også: Avanceret gel vil kunne forudsige risikoen for tidlig fødsel

Anette Werner, jordemoder og adjunkt på Klinisk Institut, Syddansk Universitet, svarer:

Mange kvinder er utålmodige, når de ikke føder på deres terminsdato og går over tiden. Vi ved, at moderkagens funktion kan aftage, når man er gået to uger over terminen, og derfor anbefaler alle fødesteder igangsættelse af fødslen, når man nærmer de to uger. Her vil man som regel anvende medicinsk igangsættelse af fødslen.

Det er et tilbagevendende spørgsmål, om kvinden selv kan gøre noget 'mere naturligt' for at sætte fødslen i gang. I den forbindelse florerer der masser af husråd, såsom indtagelse af stærk krydret mad, amerikansk olie, lange udmattende gåture og sex. Alternativ behandling, også kaldet komplementær behandling, byder også på muligheder.

En af disse er zoneterapi. Mig bekendt findes der ingen videnskabelige studier, der viser, at zoneterapi kan sætte fødslen i gang. Der er dog flere zoneterapeuter, som mener, at det hjælper – men det er altså ikke evidensbaseret.

Læs også: Luftforurening giver for tidligt fødte børn

Vi bruger hindeløsning

Faktisk er zoneterapi et tilbud på nogle offentlige fødesteder i England, hvor man i højere grad har implementeret komplementær behandling i sundhedsvæsnet. Der er en smule evidens for, at zoneterapi kan mindske væske i kroppen under graviditeten og understøtte mælkeproduktionen hos mødre, der har født for tidligt.

Endvidere er der to studier fra andre kulturer, dels fra Tyrkiet og dels fra Iran, som har vist, at zoneterapi kunne reducere smerte, angst, fødselslængde, understøtte den spontane fødsel og barnets tilstand ved fødslen.

Derimod er der evidens for, at akupunktur kan modne livmoderhalsen. Det er dog ikke et tilbud, som man får på de danske fødesteder. Her har de derimod et tilbud om hindeløsning efter terminen. Det er der videnskabelige studier, der viser god effekt af.

Nogle siger, at graviditeten starter og slutter med sex. Vi ved, at der i mandens sæd findes et hormon, som kan sætte fødslen i gang. Der skal dog meget store mængder til.

Det er også videnskabeligt understøttet, at fødslen kan induceres gennem stimulering af brystvorterne. Kærligheds- og fødselshormonet oxytocin har en finger med i spillet her. Det frigives i situationer, hvor vi oplever velvære og bl.a. under den seksuelle akt.

Læs også: Light-sodavand til gravide øger risiko for astma hos barnet

Sex og kamillete kan hjælpe

Op imod fødselstidspunktet modnes receptorer på livmoderen, sådan at den bliver mere modtagelig for hormonet. Oxytocin er det hormon, der giver veer, men først når kroppen er klar til det. Man skal altså ikke være bange for at have sex tidligere i graviditeten. Det er blot godt for parforholdet. Ud over nærvær og velvære, så får hormonet os også til at knytte os til hinanden.

Det er oppe i tiden at undersøge forskellige måder at stimulere fødselshormonet på. Iranske forskere er interesseret i urter og kost. Flere studier har vist, at daglig indtagelse af 6-8 dadler kan understøtte modning af livmoderen op til fødslen.

Et enkelt studie har vist, at kamillete også har en god effekt. Om det så skyldes stimulering af fødselshormonet eller andet, vides ikke. De gode husråd med stærkt krydret mad, amerikansk olie og så videre er der slet ingen evidens for.

Det er der heller ikke for lange gåture eller udmattende fysisk aktivitet. Det trætter blot. Så det bedste råd er vel at lytte til kroppen og gøre, hvad der føles godt.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der ER lavet forsøg med zoneterapi til igangsætning og lindring af fødsler i Danmark. Først på Gentofte Amtssygehus og senere af jordemødrene Jette Clausen og Else Møller. På Gentofte viste forsøget, at zoneterapi kunne lette fødslerne og jordemødrene fik at vide, at de gerne selv måtte tage en uddannelse som zoneterapeuter og bruge zoneterapi i arbejdet - det var dog dengang en dyr uddannelse.

Siden er brugen mest gået i glemmebogen, fordi der ikke er personale nok til rådighed og jordemødrene skal også observere og dokumentere mange ting undervejs, så de ikke kan fokusere på den fødende kvinde hele tiden. Nogle har derfor selv en zoneterapeut med.

Rent anekdotisk er det velkendt, at mange har oplevet, at zoneterapi både har hjulpet kvinder med at blive gravide og med at lette og lindre fødslen.

Der bør forskes mere i metoder, der fremmer naturlige fødsler, så unødvendige indgreb kan undgås.

http://www.fonden-engodstartilivet.dk/inde...

  • 1
  • 3

Det er under alle omstændigheder svært at lave dobbelt-blinde test af medicinske tiltag. Og når vi taler om mekanisk "helbredelse" (akupunktur, akupressur (zoneterapi), kinesiologi, kiropraktik) er det nærmest umuligt. For hvordan kan den udøvende ikke vide, om han giver patienten den "kurerende" kur.
Og når man så - som i det jordmoder-forsøg Tinne henviser til - ikke engang gør forsøget, så lades alt håb om et videnskabeligt brugbart resultat ude.
Skulle man ikke i forvejen have interesseret sig for emnet, vil selv en forholdsvis begrænset søgning på spindet klart vise, at der ikke findes gode (på videnskabeligt grundlag og reproducerbare) forsøg, som viser at zoneterapi har nogen gavnlig effekt i forbindelse med fødsler. Tværtimod har adskillige forsøg ikke kunnet påvise nogen effekt.
Så endnu en gang må vi konstatere, at "alternativ" betyder, at der ikke er videnskabelig evidens. Hvilket betyder, at de alternative helbredelser er ubrugelige, indtil der er.
Man skal nok ikke holde vejret, til den dag kommer.

  • 0
  • 0

Som jordmoderen skriver er oxytocin en vigtig faktor i graviditet/fødsel, og i den forbindelse synes jeg der udelades en vigitg pointe.

Oxytocin virker både som katalysator for at få sat gang i fødslen, men i høj grad også som en del af fødslen og efterfødslen, da det virker naturligt smertestillende og lykkefølelsesskabende (ikke ulig mange syntetiske rusmidler), samt stimulerer båndet mellem baby og mor, ved bla.a. at fremme mælkeproduktionen.

Det er derfor vigtigt, at få sat gang i produktionen af oxytocin op til fødslen; hvilket bl.a. kan gøres ved nærvær (sex, intimitet etc.), men også ved generel velvære og afslappende/afstressende aktiviteter. Stress, nervøsitet og andre for psyken negative påvirkninger, hæmmer derimod produktionen af oxytocin.

Derfor, gør ting der føles behageligt og nedsætter stress inkl. f.eks. zoneterapi, også selv om det ikke har en selvstændig beviselig effekt, da sådanne aktiviteter (hvis de føles afslappende, beroligende og "dejlige") under alle omstændigheder kan være med til at sørge for, at den gravide får stimuleret sin oxytocinproduktion.

http://xn--sprgjordemoderen-mxb.dk/leksiko...

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten