Spørg Fagfolket: Har skyerne fået tiltrængt fred under lock-down?

Maleriet "Efterårslandskab". Illustration: J. Th. Lundbye/Wikipedia Commons

Vores læser Bo Zachariasen har spurgt:

Jeg tror, at jeg har lagt mærke til, at skyerne er blevet mere maleriske på det seneste, mens der er nedsat flyveaktivitet på grund af smittehåndtering af SARS-CoV-2.

Det kunne se ud som om, at skyerne mere uforstyrret har fået lov til at danne deres former og derfor i højere grad kommer til at ligne skyer, som de så ud i guldalderen i f.eks. dette maleri (se ovenfor, red.) af Johan Thomas Lundbye.

Er det dokumenteret videnskabeligt, at skyerne på det sidste mere uforstyrret har fået lov til at danne deres former, eller er det ønsketænkning?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan bliver 15 cm sne til 15 mm nedbør?

John Cappelen, seniorklimatolog i DMI, svarer:

Skyerne træder tydeligere frem i sin form, når der ikke er andre objekter på himlen, der forstyrrer udsynet, så du har ret i, at himlen kommer til at fremstå mere som i gamle dage, før der kom fly.

Men selve skydannelsen er, som den hele tiden har været, og den er hverken mere eller mindre forstyrret af corona.

Dannelsen af skyer skyldes vanddampe i luften, som kondenserer til små, svævende vanddråber omkring en lille partikel, f.eks. en sandpartikel eller forureningspartikel.

Skyer kan have alle mulige former og størrelser, og de cumulus-skyer, man ser på Lundbyes maleri, kan dannes på en smuk sommerdag, hvor de kommer til at stå som små vattoppe og ligne blomkålshoveder, men de kan også vokse til optårnede skyer, hvilket nogle af skyerne ser ud til at være i gang med.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvad er det for nogle meterbrede iskrystaller, de har i Norge?

Optårnede skyer i kilometers højde

De større skyer på billedet kaldes cumulus congestus. De har som regel en skarp, lige underside og vokser opad. Det kan de i princippet blive ved med det, til de når stratosfæren.

Her vil de flade ud og få en ambolt på toppen og blive en stor bygesky, der kan give hagl, lyn, torden og eventuelt skypumper.

Især om sommeren kan disse optårnede skyer blive meget høje, fordi der er mere varme i atmosfæren, og grænsen mellem troposfæren og stratosfæren ligger højere. Derfor kan skyen vokse til 12-13 km i højden, og endnu højere i troperne.

Kanterne vil stå skarpt, mens skyen er under udvikling, men på et tidspunkt vil den falde sammen, og så bliver kanten mere diffus.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er der issøjler i fuglebadet?

Fly laver egne skyer

På samme måde laver fly skyer. Der er vanddamp i flyenes udstødning, og oppe i kulden vil dampen kondenseres og fryse til is og blive til højtliggende menneskeskabte cirrus-skyer.

Disse skyer kan stå som en fin streg, der hurtigt forsvinder, eller de kan brede sig i løbet af dagen og dække hele himlen, og derfor kan de på den måde godt forstyrre skybilledet, men påvirker altså ikke skyernes form direkte.

Konklusionen må derfor være, at vi har en særlig situation med både et solrigt forår, der giver ekstra blå himmel, samt en coronasituation, hvor flyene ikke fylder noget på himlen. Derfor kommer himlen nemmere til at ligne et maleri fra gamle dage.

Når det så er sagt, så skal man tage malerier med et gran salt. Malerne har lagt en vis hukommelse i maleriet, men også noget fantasi, og det tror jeg også, at Lundbye har, eftersom de små grå skyer i billedet ikke rigtigt hører sammen med de hvide.

Læs i øvrigt John Cappelens store sky-tema på dmi.dk, hvor han gennemgår hele 27 typer af skyer!

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Når nu chancen byder sig, kunne jeg godt tænke mig at spørge om et forhold der forekommer mig lidt mystisk: De fysiske parametre der forårsager skydannelse (tryk,temperatur, vandindhold, støv mv) må vel tænkes at variere nogenlunde kontinuert gennem luftrummet, og det synes ikke muligt at de skulle kunne skabe de ofte meget skarpe afgrænsninger af skyerne. Er der nogen der ved, hvorfor skyerne ikke bare lige så stille fader ud?

  • 1
  • 0

"Disse skyer kan stå som en fin streg, der hurtigt forsvinder, eller de kan brede sig i løbet af dagen og dække hele himlen,"

Skyerne skærmer for solens indstråling. Samtidig skærmer de også for varmeudstråling. Ved man hvilken effekt der er størst?

  • 1
  • 0

Skyerne skærmer for solens indstråling. Samtidig skærmer de også for varmeudstråling. Ved man hvilken effekt der er størst?

Ja.

Fra IPCC AR5 WG1 , Technical Summary side 55:

Persistent contrails from aviation contribute a positive RF of 0.01 [0.005 to 0.03] W m–2 (medium confidence) for year 2011, and the combined contrail and contrail-cirrus ERF from aviation is assessed to be 0.05 [0.02 to 0.15] W m–2 (low confidence). This forcing can be much larger regionally but there is now medium confidence that it does not produce observable regional effects on either the mean or diurnal range of surface temperature. {7.2.7}

  • 1
  • 0

Er der nogen der ved, hvorfor skyerne ikke bare lige så stille fader ud?

De skyer, der står skarpest, er typisk cumulusskyer, som er konvektive skyer, der opstår ved, at den opvarmede, opstigende luftmasse afkøles til dugpunktet.

I det tilfælde er der netop ikke tale om, at temperatur og fugtighed mv. varierer kontinuert, da det en afgrænset luftmasse, der trænger op i en anden luftmasse

Selv ved udbredte skyer, som f.eks. stratusskyer, vil man dog se klar afgrænsning, da skyerne jo fortættes netop når dugpunkttemperaturen nås, og det er en ret skarp temperaturgrænse.

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten