Spørg Fagfolket: Har jeg ilt nok i mit soveværelse?

Plus15. januar kl. 18:5110
Spørg Fagfolket: Har jeg ilt nok i mit soveværelse?
Illustration: Bigstock/Casa-imagenes.
En læser har et lille soveværelse og er bekymret over iltniveauet. Professor peger på et helt andet problem.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Susanne har spurgt:

Er der ilt nok i et soveværelse på 1,8 x 1,9 m?

Der er ikke et vindue, og døren skal være lukket om natten på grund af larm. Værelset er nok mest tænkt som kontor.

Jørn Toftum, professor på Professor på Institut for Miljø- og Ressourceteknologi på DTU, svarer:

Du skriver ikke, hvor stor loftshøjden er, men jeg antager en almindelig højde omkring de 3 m, så rummets volumen er ca. 10 m3.

Menneskers iltoptagelse afhænger af aktivitet, størrelse og flere andre faktorer.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
16. januar kl. 22:03

Der er andre løsninger til scrubbere, herunder nogle der faktisk bruges, i rumskibe og undervandsbåde. Og i kredsløbsapparater der er kendt fra ubådsfilm, hvor folk render rundt med en klemme på næsen, et mundstykker og en slange ned til noget mærkeligt hængende på brystet. Der findes kemikalier der binder kuldioxid. Og så aminscrubbere som vist skal lugte "specielt".

Det er også situationer, hvor det ikke er muligt "bare at åbne vinduet". Til den almindelige forbruger er en version af "åbne vinduet" formodentlig den bedste løsning i alle tilfælde. Enten i bogstaveligst forstand eller gennem et ventilationsanlæg.

CO2 fangst, som det er første halvdel af, siger alle de kloge tager meget energi så det skal ikke være den første løsning der springes på.

8
16. januar kl. 19:03

På ISS bruger man CO2 scrubbers, der trækker CO2 ud af luften. Jeg har bare ikke set en forbruger udgave.

De er jo heller ikke lydfri, da der skal flyttes en del luft. Jeg har en ide til en forbruger-udgave: Et vandfald, hvor man blæser luften igennem. CO2'en opløses i vandet (lidt af den). Så skal man enten hælde vandet i afløbet eller flytte vandet til et udendørs sted, hvor det kan afgive sin gas igen (varme eller lavt tryk). Luften skal man så også lige have tørret, da man ellers vil opleve problemer med svamp.

Den støjer, den er sindssvag dyr i drift, den giver flere problemer end den løser. Men den kan sælges på internettet (sammenlignet med andre fiduser, er den nærmest god).

Der er andre løsninger til scrubbere, herunder nogle der faktisk bruges, i rumskibe og undervandsbåde. Og i kredsløbsapparater der er kendt fra ubådsfilm, hvor folk render rundt med en klemme på næsen, et mundstykker og en slange ned til noget mærkeligt hængende på brystet. Der findes kemikalier der binder kuldioxid. Og så aminscrubbere som vist skal lugte "specielt".

7
16. januar kl. 12:00

Bemærk også, at målenøjagtigheden ikke er afgørende, hvis ændringen er nogenlunde pålidelig. En forskydning, fra 450 til 550 ppm i basisværdi (udeluft) betyder ikke så meget når en kurve, der vokser til 1.500-2.000, skal vurderes.

Rig mulighed for eksperimenter med åbne døre, lukkede døre, frekvent udluftning eller ej.

6
16. januar kl. 11:54

Det er yderst interessant at anskaffe og benytte f.eks. en billig vejrstation, som kan vise CO2 - fortrinsvis som kurve. Jeg ser en enorm forskel på lukket dør (i et rum) og (delvis) åben dør eller vindue.

Jeg synes de her CO2 kurver er interessante, og skræmmende, fordi der ikke er en subjektiv oplevelse af højt CO2 miveau.

Mon ikke, til soverummet, der findes en støjdæmpende ventilationsmulighed (aktiv med motor) som med fordel kan installeres ?

5
16. januar kl. 10:57

Når kanariefuglen falder af pinden, så er det på tide at lufte lidt ud. :-)

4
16. januar kl. 07:20

En mulighed kunne være at holde døren åben men så at bruge ørepropper for larmen.

3
16. januar kl. 01:24

En ting er et lille soveværelse, mødelokaler og klasseværelser lider let under samme problem, og dine kognitive evner tager skade allerede ved 1000 ppm.

https://newscenter.lbl.gov/2012/10/17/elevated-indoor-carbon-dioxide-impairs-decision-making-performance/

Det er heldigvis ikke permanent. Jeg har selv købt en Qingping Air Monitor Lite og så snart den lyser gult er det med at få luftet ud. (Denne viser også pm 2,5 forurening, og her er hjerneskaden permanent. https://www.discovermagazine.com/environment/putting-air-filters-in-classrooms-could-give-student-performance-a-serious )

På ISS bruger man CO2 scrubbers, der trækker CO2 ud af luften. Jeg har bare ikke set en forbruger udgave.

2
16. januar kl. 00:26

...må det i det hele taget bruges som "beboelse" når der ikke er vindue ?

Jeg forstår ikke tomlerne nedad, som spørgsmålet har fået, da spørgsmålet er relevant nok. Her er svaret, taget fra Bolius:

"Et beboelsesrum bliver ifølge bygningsreglementet defineret som et rum til længerevarende ophold, der opfylder en række helt specifikke krav[...] Beboelsesrum omfatter bl.a. opholdsstue, soveværelse, kontor og køkken."

"Beboelsesrum og køkken, som ligger i et selvstændigt rum, skal have mindst ét vindue mod det fri."

"For at et rum kan godkendes til beboelse, skal man kunne redde sig ud i tilfælde af brand. Der skal være mindst én godkendt redningsåbning i form af vindue, dør eller lem direkte til det fri, som nemt kan åbnes [...] Redningsåbningen kan dog undlades, hvis det er muligt at flygte fra rummet gennem 2 forskellige døre til forskellige rum, som ikke ligger i forbindelse med hinanden."

Det er de nyeste regler. Der kan have været andre regler, da det blev bygget (eller sidst blev ombygget), og så er det dem, der gælder i stedet.

1
15. januar kl. 19:25

...må det i det hele taget bruges som "beboelse" når der ikke er vindue ?