

Vores læser Susanne har spurgt:
Er der ilt nok i et soveværelse på 1,8 x 1,9 m?
Der er ikke et vindue, og døren skal være lukket om natten på grund af larm. Værelset er nok mest tænkt som kontor.
Jørn Toftum, professor på Professor på Institut for Miljø- og Ressourceteknologi på DTU, svarer:
Du skriver ikke, hvor stor loftshøjden er, men jeg antager en almindelig højde omkring de 3 m, så rummets volumen er ca. 10 m3.
Menneskers iltoptagelse afhænger af aktivitet, størrelse og flere andre faktorer.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Asbestrapport fraråder indkapsling: Politikere overvejer andre krav
Indhold fra BuildingTech31. marts
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
At åbne vinduet (eller døren) var faktisk en mulighed på NASAs rumfærge, hvis luften var blevet uhjælpeligt forpestet. Så kunne man bagefter starte med en frisk atmosfære fra tanken.Det er også situationer, hvor det ikke er muligt "bare at åbne vinduet".
Det er også situationer, hvor det ikke er muligt "bare at åbne vinduet". Til den almindelige forbruger er en version af "åbne vinduet" formodentlig den bedste løsning i alle tilfælde. Enten i bogstaveligst forstand eller gennem et ventilationsanlæg.Der er andre løsninger til scrubbere, herunder nogle der faktisk bruges, i rumskibe og undervandsbåde. Og i kredsløbsapparater der er kendt fra ubådsfilm, hvor folk render rundt med en klemme på næsen, et mundstykker og en slange ned til noget mærkeligt hængende på brystet. Der findes kemikalier der binder kuldioxid. Og så aminscrubbere som vist skal lugte "specielt".
CO2 fangst, som det er første halvdel af, siger alle de kloge tager meget energi så det skal ikke være den første løsning der springes på.
De er jo heller ikke lydfri, da der skal flyttes en del luft. Jeg har en ide til en forbruger-udgave: Et vandfald, hvor man blæser luften igennem. CO2'en opløses i vandet (lidt af den). Så skal man enten hælde vandet i afløbet eller flytte vandet til et udendørs sted, hvor det kan afgive sin gas igen (varme eller lavt tryk). Luften skal man så også lige have tørret, da man ellers vil opleve problemer med svamp.På ISS bruger man CO2 scrubbers, der trækker CO2 ud af luften. Jeg har bare ikke set en forbruger udgave.
Den støjer, den er sindssvag dyr i drift, den giver flere problemer end den løser. Men den kan sælges på internettet (sammenlignet med andre fiduser, er den nærmest god).
Der er andre løsninger til scrubbere, herunder nogle der faktisk bruges, i rumskibe og undervandsbåde. Og i kredsløbsapparater der er kendt fra ubådsfilm, hvor folk render rundt med en klemme på næsen, et mundstykker og en slange ned til noget mærkeligt hængende på brystet. Der findes kemikalier der binder kuldioxid. Og så aminscrubbere som vist skal lugte "specielt".
Bemærk også, at målenøjagtigheden ikke er afgørende, hvis ændringen er nogenlunde pålidelig. En forskydning, fra 450 til 550 ppm i basisværdi (udeluft) betyder ikke så meget når en kurve, der vokser til 1.500-2.000, skal vurderes.
Rig mulighed for eksperimenter med åbne døre, lukkede døre, frekvent udluftning eller ej.
Det er yderst interessant at anskaffe og benytte f.eks. en billig vejrstation, som kan vise CO2 - fortrinsvis som kurve. Jeg ser en enorm forskel på lukket dør (i et rum) og (delvis) åben dør eller vindue.
Jeg synes de her CO2 kurver er interessante, og skræmmende, fordi der ikke er en subjektiv oplevelse af højt CO2 miveau.
Mon ikke, til soverummet, der findes en støjdæmpende ventilationsmulighed (aktiv med motor) som med fordel kan installeres ?
Når kanariefuglen falder af pinden, så er det på tide at lufte lidt ud. :-)
En mulighed kunne være at holde døren åben men så at bruge ørepropper for larmen.
En ting er et lille soveværelse, mødelokaler og klasseværelser lider let under samme problem, og dine kognitive evner tager skade allerede ved 1000 ppm.
Det er heldigvis ikke permanent. Jeg har selv købt en Qingping Air Monitor Lite og så snart den lyser gult er det med at få luftet ud. (Denne viser også pm 2,5 forurening, og her er hjerneskaden permanent. https://www.discovermagazine.com/environment/putting-air-filters-in-classrooms-could-give-student-performance-a-serious )
På ISS bruger man CO2 scrubbers, der trækker CO2 ud af luften. Jeg har bare ikke set en forbruger udgave.
Jeg forstår ikke tomlerne nedad, som spørgsmålet har fået, da spørgsmålet er relevant nok. Her er svaret, taget fra Bolius:...må det i det hele taget bruges som "beboelse" når der ikke er vindue ?
"Et beboelsesrum bliver ifølge bygningsreglementet defineret som et rum til længerevarende ophold, der opfylder en række helt specifikke krav[...] Beboelsesrum omfatter bl.a. opholdsstue, soveværelse, kontor og køkken."
"Beboelsesrum og køkken, som ligger i et selvstændigt rum, skal have mindst ét vindue mod det fri."
"For at et rum kan godkendes til beboelse, skal man kunne redde sig ud i tilfælde af brand. Der skal være mindst én godkendt redningsåbning i form af vindue, dør eller lem direkte til det fri, som nemt kan åbnes [...] Redningsåbningen kan dog undlades, hvis det er muligt at flygte fra rummet gennem 2 forskellige døre til forskellige rum, som ikke ligger i forbindelse med hinanden."
Det er de nyeste regler. Der kan have været andre regler, da det blev bygget (eller sidst blev ombygget), og så er det dem, der gælder i stedet.
...må det i det hele taget bruges som "beboelse" når der ikke er vindue ?