Spørg Fagfolket: Har dyr vandladning når de dør?

Illustration: Arla

Vores læser Caroline spørger:

Når mennesker dør, slappes muskulaturen i hele kroppen, så man har vandladning og afføring. Sker det samme for dyr?

Lars Jørn Jensen, lektor på Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab, svarer:

Det er ikke givet, at dyr vil udtømme tarmene og urinere, når/efter de dør, men det ses ofte, især hvis det er forbundet med stor frygt, lige før døden indtræffer.

Derfor kan det være svært at afgøre, om udtømningen er sket lige før eller efter, døden indtraf (hvis man f.eks. finder et dyr i naturen). Desuden vil det afhænge meget af, hvor længe der er gået, siden dyret sidst har haft afføring.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvorfor har mennesker og fugle ikke samme type kromosomer?

Passage af fæces ud gennem dyrs og menneskers endetarm (rectum) kontrolleres af dels den indre ringmuskel (glat muskulatur, uden for viljens kontrol) samt den ydre ringmuskel (tværstribet muskulatur, underlagt bevidst kontrol fra hjernens cortex).

Nogle dyr, såsom heste og køer, har ikke evnen til at oplære den bevidste kontrol med den ydre ringmuskel, mens andre dyr, som hunde og katte, nemt kan trænes i det som unger.

Under defækation (afføring) afslappes både den indre og den ydre ringmuskel, og samtidig sker der rytmiske kontraktioner af rectum. Når dyret dør, vil de nervesignaler, der kontroller disse muskelbevægelser, være ophørt.

Samtidig opstår der mangel på ilt og næringsstoffer samt ophobning af kuldioxid og affaldsstoffer lokalt i vævene. Samlet vil dette betyde, at ringmusklerne afslappes, når døden er indtruffet. Dette må ikke forveksles med Rigor mortis, som er den muskelstivhed, der opstår flere timer efter, døden indtræffer.

Da urinblærens tømningsrefleks styres af lignende mekanismer med indre og ydre lukkemuskler, der afslappes i tømningsøjeblikket, vil der ligeledes ofte ske udtømning af urin, når dyret dør.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.