Spørg Fagfolket: Fra hvilken vinkel rammer vinden vindmøllevingen?


Vores læser Torben Pedersen har spurgt:
På mine regelmæssige cykelture passerer jeg flere vindmøller og har svært ved at se, hvordan møllerne stiller sig i forhold til vindretningen.
Spørgsmål: Under hvilken vinkel rammer vinden møllevingen, når møllen kører?
Henrik Stiesdal, opfinder og vindmøllepionér, svarer:
Først lidt baggrund om lejer:
Vindmøller er forsynet med et såkaldt krøjesystem, som gør det muligt at ændre mølletoppens orientering i forhold til mølletårnet.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Dårligt (forkrtt) formuleret - sorry.(AOA bliver mindre og mindre udad)
AOA bør jo netop forblive (næsten) den samme. Det er vinklen i forhold til den reelle vind der bliver nærmere og nærmere 90°, jo længere vi kommer ud.
Enig - men overskriften kan være lidt tvetydig.Forklaringen før spørgsmålet viser at Stiesdal svarer korrekt, nemlig vindretning i forhold til aksens retning.
Bingo - derfor er den - som alle propellerblade - snoet (AOA bliver mindre og mindre udad)Vindretningen som den opleves af vingen er noget helt andet, og varierer voldsomt fra center og ud.
Forklaringen før spørgsmålet viser at Stiesdal svarer korrekt, nemlig vindretning i forhold til aksens retning.Øhh, jeg læste spørgsmålet helt anderledes :-)
Vindretningen som den opleves af vingen er noget helt andet, og varierer voldsomt fra center og ud.
Det er sikkert forskelligt for forskellige møller og vingedesign.
Øhh, jeg læste spørgsmålet helt anderledes :-)
Der er svaret på vinklen ifht. rotations-planet. Ca. ortogonalt.Spørgsmål: Under hvilken vinkel rammer vinden møllevingen, når møllen kører?
Det er helt sikkert det som menes, men er jeg korrekt i attack-vinklen på vingerne: I forhold til vingens roterende koordinatsystem er det ca. givet ved tip-speed ratio svjv. ca. 6-8 stk. Dvs. ArcTan(1/7) = 8 dgr, det e ren god bidevind :-)
Altså indtil max power point rammes og man depower med krøjningen af vingerne (ikke nacellen). Med forbehold for ændringer i hastighed grundet højden osv.
Det er sgu' altid en fornøjelse at læse med, når folk, der virkelig har forstand på emnet, gider bruge tid på at dele med vi andre.
👍 @Henrik Stiesdal
Tak for et saglig velfunderet svar.