Spørg Fagfolket: Er det farligt at vaske toiletbørsten i opvaskemaskinen?

Illustration: Bigstock/Kryzhov

Vores læser Max Jørgensen har spurgt:

Hvor underligt det end lyder, så har nogen vasket toiletbørsten af i en opvaskemaskine, og spørgsmålet er nu:

Vil der være fare for colibakterier, såfremt det har været i forbindelse med diarré? Og i givet fald, hvad kan der gøres?

Opvaskeren vasker højest op ved 60 grader.

Læs også: Spørg Fagfolket: Smitter virus i fællesvaskeriet?

Thomas Bjarnsholt, professor på Københavns Universitet og Rigshospitalet, svarer:

Der er bestemt en smitterisiko, da der kan være mange fækale bakterier og ikke kun E.coli på sådan en børste.

Nu ved jeg ikke, hvad personen har fejlet, men der kan være alt fra toksinproducerende E.coli til Salmonella og Campylobacter på sådan en børste.

Læs også: Spørg Fagfolket: Bliver bakterier frostsprængt i fryseren?

Hvis man ikke kender bakteriesammensætningen, kan det være en god idé at gå ud fra det værste. Det er også derfor, man ser på colibakterier i drikkevand. Ikke fordi alle colibakerier er farlige, men hvis der er E.coli tilstede, kan der også være alle de andre 'rigtig' farlige fækale bakterier.

Sæbe kan gøre et stort stykke arbejde, men når der nu er tale om en toiletbørste, så tror jeg, at jeg ville gøre noget ekstra for at være helt sikker.

Dræb bakterien med citronsyre

Lad derfor maskinen vaske på maksimumtemperatur, da der er behov for mindst 60 grader, og tilsæt så evt. eddike eller citronsyre.

Hvis man bruge eddike, skal man bruge lyslagereddike eller fortyndet eddikesyre til ca. 5%. Man kan hælde eddiken ind i maskinen direkte - dog pumper nogle opvaskemaskiner ud, inden de starter, så lad eventuelt maskinen starte, og når selve programmet går i gang, tilsættes eddiken.

Alternativt kan man fylde sæbedispenseren med citronsyre. Både eddike og citronsyre er antibakterielle, og sammen med en høj temperatur burde det være ok. Dog skal man lige tjekke, om opvaskemaskinen kan tåle eddike eller citronsyre!

Så: Det bedste er helt klart at købe en ny, hvis den bliver for beskidt, og ellers så rens den i eddike eller hæld kogende vand ud over. Du kan også tilsætte lidt eddike i den lille skål, hvis du løbende vil rense lidt ud i bakterierne.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Og nu når vi er igang, så kan i roligt lade være med at købe det mere eller mindre miljø-belastende toiletrens! Til daglig bruger jeg selv en vaskepulve-vand-blanding, som jeg har stående ved toilettet i en gl. toiletrens plastflaske, det virker glimrende. Og så vælg lige noget miljøvenligt vaskepulver, gerne svanemærket. Skal man periodevis af med kalk så er editsyre el. lign. indlysende fortræffeligt. Og brug IKKE klorin, det belaster miljøet og fjerner ikke kalk eller skidt, dræber kun baktier, men det gør det andet jo også. (ikke at bakterier i toilet-kummen er et problem)

 • 3
 • 2

Hvad sker der for folk? Håber de advarer evt gæster https://jysk.dk/badevaerelse/badevaerelses...

I IKEA kan du få en for 5 kr.

På den anden side kan du også få en toiletbørste til 400 kr... i de mere eksklusive forretninger - og så er den ikke forgyldt.

Rent miljømæssigt kan det da godt være at en vask i opvaskemaskinen er bedre end køb-og-smid-væk konceptet - men så skal man nok have en opvaskemaskine med 90 graders vask.

 • 2
 • 0

@Jonas. Toiletrens er surt (kalkopløsende) og indeholder også lidt sæbe. Vil umiddelbart mene det er mindst eller lig så meget miljøbelastende som en vand-vaskemiddel opløsning, der ikke fjerner kalken. Brug så i stedet bare almindelig håndsæbe, hvis det er fjerne-snavsfunktionen du ønsker, og så eddikesyrer.

Toiletrens (og beholder) har dog den åbenlyse fordel at den er viskøst (tykflydende, nok tilsat karamel) at det bliver siddende, når man sprøjter det op under kanten. Det er svært med almindelig eddike - og så det til at sidde et par timer så det virker.

 • 3
 • 0

Der er i stor risiko for at børstehårene (typisk af plast) eller holderen de sidder på "smelter"/krymper, hvis det er kogende vand. Og så er den slet ikke noget værd.

 • 1
 • 0

Jeg plejer at bruge Kalk-væk fra REMA til at afkalke og rense opvaskemaskinen med ved 60 grader. Disse er citronsyrebaseret. Om det er nok i det pågældende tilfælde ved jeg ikke. De anbefaler 1-2 styk tabs. I betragtning af, at de fleste opvaskemaskiner bruger 2 timer på 60 grader vaskeprogrammet, så vil jeg tro at det er nok til at fjerne bakterierne sammen med nogle citronsyrebasrede kalk-væk tabs, og bagefter et 2 timer/ 60 grader vask med almn. vasketabs.

 • 0
 • 2

...Kalk-væk fra REMA til at afkalke og rense opvaskemaskinen med ved 60 grader. Disse er citronsyrebaseret...

Nej, citronsyre ville være noget dyrere; det koster jo næsten 100kr/kg. Kalk Væk er baseret på polycarboxylat: Ikke rigtigt bionedbrydeligt men meget billigere.

Se ingredienser på https://shop.rema1000.dk/varer/158474

 • 0
 • 2

Næ, det er da et alment råd at man giver den en gang citronsyre i sæbebeholderen hvis man har problemer med rust/flyverust.

Btw. har aldrig hørt om nogen der ikke bare køber en ny. Når den gamle er så ulækker at den kan bruges som biologisk våben. De koster en 20'er..

 • 0
 • 1

Nej, citronsyre ville være noget dyrere; det koster jo næsten 100kr/kg. Kalk Væk er baseret på polycarboxylat: Ikke rigtigt bionedbrydeligt men meget billigere.

Se ingredienser på https://shop.rema1000.dk/varer/158474

Dem du har fundet er til vaskemaskine. Det er ikke de samme som dem til opvaskemaskine. Du kan se ingridienserne her i sikkerhedsdatabladet: https://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/1... Tjek kassen, hvis du køber dem i Rema 1000 - der står på kassen, at de er citronsyrebaseret.

Dem til vaskemaskin,e som du har fundet skulle dog også være citronsyrebaseret ifølge databladet. Jeg ved ikke, om det står på kassen: https://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/1...

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten