Spørg Fagfolket: Får man nemmere varmen, hvis man spiser is, når man fryser?

Illustration: Bigstock/New Africa

Vores læser Nichlas Kramer spørger:

Jeg vil gerne høre, om der er nogen grund til, at folk drikker varme drikke, når de føler sig kolde – og kolde drikke, når de føler sig varme?

Jeg ved, at i f.eks. Thailand spiser man gerne en stærk ’hot’ curry for at køle ned – jeg går ud fra, at man sveder mere og derfor køles ned.

Men hvis det er tilfældet, burde man så ikke spise en isterning for at få varmen, hvis kroppen skal bruge flere ressourcer på at smelte og ’varme’ isterningen?

Altså burde man drikke varm te for at køle ned og spise isterninger for at få varmen?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor påvirker kold vind min cykelhastighed mere?

Lars Nybo, professor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, svarer:

Først skal man skelne imellem, om noget er varmt eller koldt, og om det er stærkt.

Tager vi den med temperaturen først, så kan vi lægge ud med at sige, at kroppen prøver at holde en kernetemperatur på 37 grader. Når vi over cirka 37,3 grader, stimulerer vi termoreceptorerne og aktiverer svedkirtlerne.

På dette tidspunkt kan man få lyst til at køle sig ned, og balancen opnås mest effektivt ved at indtage noget koldt. En isterning vil smelte, og man får fjernet noget varme.

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor giver feber kulderystelser?

Længere tid om at nå balancen

Vælger man i stedet at indtage noget varmt, kan man øge svedproduktionen, men det vil også tage endnu længere tid at komme tilbage i balancen på de 37 grader.

Sveden kan give en umiddelbar afkølende effekt, men der er nu endnu længere mod målet – de 37 grader.

På samme måde, hvis man er underafkølet og har brug for mere varme. En kop varm kaffe eller te kan hjælpe med at få kroppen tilbage i balance, mens isterninger vil forlænge denne proces.

Kroppen vil ganske rigtigt skulle bruge mere energi på at varme kroppen op, og man kan begynde at ryste, men nettoresultatet er ikke fordelagtigt, for det vil stadig tage længere tid at nå balancen, hvis man kun indtager kolde ting.

Læs også: Chili fjerner smerten ved tandlægebesøget

Som at tisse i bukserne

Tager vi den med den stærke mad, så giver det ikke så meget mening, at det skulle hjælpe mod varmen. Det er lidt i samme boldgade som at drikke noget varmt, når man allerede sveder, men kan også have konsekvenser, der rækker endnu længere ud.

Stærk mad indeholder capsaicin, som på den korte bane aktiverer svedkirtlerne, men på den lange bane øger det også stofskiftet i en retning, der gør, at man får en større forbrænding og kommer til at producere endnu mere varme, man skal af med.

Så hvis man spiser noget stærkt for at få gang i en kølende svedproduktion, vil jeg sammenligne med at tisse i bukserne for at få varmen.

Vil man ikke påvirke stofskiftet, kan man selvfølgelig tygge chilien og spytte den ud bagefter, så man kun får den kortvarige effekt af en svedproduktion, men det lyder som meget ubehag for en minimal effekt, som isterninger kan gøre langt mere effektivt, hvis vi taler varmeregulering.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvis capsaicin øger stofskiftet, kan det da bruges som slankemiddel? Et lille skud peberspray hver morgen inden arbejdet.

  • 1
  • 2

'På samme måde, hvis man er underafkølet og har brug for mere varme. En kop varm kaffe eller te kan hjælpe med at få kroppen tilbage i balance, mens isterninger vil forlænge denne proces.'

Kan en krop virkelig være underafkølet?

Ved underafkølet forstår jeg f.eks. vand under 0 grader - der pludseligt fryser ved en udefra kommende påvirkning.

Jan

  • 0
  • 5

her er en slankekur som virker ... lad vær med at æde. Der findes ingen nemt slankekur.. men skal lade vær med at spise mere end man har brug for eller man skal begynde at lave så meget at det man spiser ikke er nok mere

  • 2
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten