Spørg Fagfolket: Får man mere vindmøllestrøm ud af kold luft end varm luft?
Vores læser Felix Bentzen har spurgt:
Kan en vindmølle hente mere energi ud af kold luft med den samme vindhastighed? Den kolde luft er tungere end den varme, men gør det en forskel i praksis?
Læs også: Spørg Fagfolket: Påvirkes lufttemperaturen af en vindmølles rotor?
Henrik Stiesdal, opfinder og vindmøllepionér, svarer:
Ja, en vindmølle kan hente mere energi ud af en kold luft ved samme vindhastighed.
Den effekt, en vindmølle yder ved en bestemt vindhastighed, er proportional med luftens massefylde. Massefylden af tør luft kan beregnes med udtrykket
rho = P/(R T)
hvor rho er massefylden, P er lufttrykket, R er gaskonstanten, og T er den absolutte temperatur.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor placerer man ikke generatoren i bunden af vindmøllen?
Varmere vintre
Hvis lufttrykket og gaskonstanten er konstante størrelser, er massefylden omvendt proportional med den absolutte temperatur.
Gaskonstanten for luft ændrer sig faktisk lidt med temperaturen, men vi kan godt tillade os at antage, at den er konstant inden for det normale temperaturområde, som vindmøller i praksis vil operere indenfor. Og derfor holder antagelsen om, at massefylden er omvendt proportional med den absolutte temperatur.
Man beskriver ofte en standardatmosfære ved havets overflade. Denne standardatmosfære har et lufttryk på 1013,25 hPa og en temperatur på 15°C, svarende til en absolut temperatur på 288 K. Ved disse forhold er luftens massefylde 1,225 kg/m³.
Vi har jo ikke længere så kolde vintre som før i tiden, og når det er koldest, er det som regel på helt vindstille nætter, så den laveste temperatur, vindmøller kommer til at køre ved i Danmark, er måske -10°C, svarende til en absolut temperatur på 263 K.
Ved denne temperatur er massefylden 1,225 kg/m³ * (288/263) = 1,34 kg/m³, dvs. 10% højere end ved standardforholdene.
Læs også: Spørg Fagfolket: Hvorfor er vingerne forskellige på vindmøller og bordventilatorer?
Effekten varierer
Vi kan til gengæld se frem til højere sommertemperaturer, og det er nok ikke usandsynligt, at vindmøller i Danmark kommer til at køre ved 35°C, svarende til en absolut temperatur på 308 K.
Ved denne temperatur er massefylden 1,225 kg/m³ * (288/308) = 1,15 kg/m³, dvs. 6% lavere end ved standardforholdene.
Effekten fra en vindmølle opstillet i Danmark kan altså ved en fastholdt vindhastighed variere indenfor området -6% - +10% på grund af variationer i luftens temperatur.
Dette gælder dog ikke ved høje vindhastigheder. Vindmøllens effekt stiger med stigende vindhastighed, og ved en bestemt vindhastighed når vindmøllen sin maksimumeffekt.
På moderne vindmøller sker dette typisk ved 10-12 m/s. Ved højere vindhastigheder begrænses effekten til maksimumeffekten, selv om vindmøllen godt kunne producere endnu mere. Effektbegrænsningen sker automatisk ved justering af vingernes indstillingsvinkel på møllenavet.
I effektbegrænsningsområdet betyder variationer i luftens massefylde ikke noget for effektydelsen. Vingernes indstillingsvinkel er blot en smule anderledes i koldt vejr end i varmt vejr.
