Spørg Fagfolket: Er kartofler fra genbrugsjord giftige?
Vores læser Max Bent Jensen har spurgt:
Jeg har sat kartofler i den samme jord i mit drivhus i fire år. De udvikler sig normalt og smager godt i det tidlige forår, men er de giftige?
Vi tager også lige et andet spørgsmål fra drivhuset eller kartoffelmarken. Det er Lene Kamstrup-Larsen, der spørger:
Kan man spise kartofler, hvor planten ikke har blomstret?
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man spise spirede kartofler?
Kåre Lehmann Nielsen
Der er generelt ingen stor grund til bekymring for, at jorden bliver giftig hvis man dyrker kartofler i samme jord.
Selvom de giftige stoffer, som findes i de grønne dele af kartoffelplanten, også findes i små mængder i jorden omkring planten, vil de normalt udvaskes og nedbrydes mellem vækstperioderne.
Jeg gætter på, at du fjerner de grønne dele af planten, når du ’høster’ kartoflerne, så jeg vil heller ikke tro, at der ophobes store, og dermed farlige, mængder glykoalkaloider i drivhuset. Også selvom udvaskningen i et drivhus er mindre, da man ikke vander om vinteren.
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man bruge grønne kartofler som læggekartofler?
Jeg har aldrig hørt om, at det skulle være et problem at genbruge jorden, når man dyrker tomater - ud over den øgede risiko for at overføre plantesygdomme fra det ene år til det næste.
Hvad angår spørgsmålet, om man kan spise kartoflerne, hvis planten ikke er blomstret: Ja det kan man da - er der knolde, er det bare at spise løs!
Faktisk er det en gammel myte, at knoldsætning i kartofler er koblet sammen med blomstringen. Mange sorte sætter knolde uden at blomstre.
