Spørg Fagfolket: Er det overhovedet fysisk muligt at have en alkoholpromille på 0?

21. oktober 2019 kl. 13:5115
Spørg Fagfolket: Er det overhovedet fysisk muligt at have en alkoholpromille på 0?
Illustration: Bigstock/LiviuPaz.
En læser vil gerne vide, om man overhovedet kan have en alkoholfri krop. Næ, det kan man ikke, fortæller retsmediciner.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Michael Kristensen har spurgt:

I disse julefrokosttider er der en del snak om alkohol, bilkørsel og promillegrænser.

Jeg møder engang imellem personer, som taler for en 0-promillegrænse og henviser til, at det har man skam i andre lande.

Som ingeniør synes jeg umiddelbart, at en (enhver) grænse på 0 lyder urealistisk. En hurtig søgning på nettet bekræftede dog, at bl.a. Tjekkiet, Rumænien og Ungarn har en grænse på 0,0 promille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mit spørgsmål til jer er så: Kan man fysisk have en alkoholpromille på 0,0?

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan laver man alkoholfrit øl?

Kristian Linnet, professor og afdelingsleder på Retsmedicinsk Institut på Københavns Universitet, svarer:

Nej, det kan man egentlig ikke. Alkohol (ethanol) findes konstant i et lavt endogent (forårsaget indefra, red.) niveau på ca. 0,0015 g/kg (promille) i blodet. Det formodes dannet i tarmen af bakterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når man taler om 0 promille, taler man derfor om, at der ikke bliver detekteret noget. Bakteriernes produktion af alkohol ligger nemlig på et lavere niveau, end hvad der kan detekteres rutinemæssigt med almindeligt anvendte metoder for måling af alkohol (headspace-gaskromatografi).

Derfor kan et manglende udslag i praksis antages til at være lige med nul, da de metoder, som politiet bruger i har en detektionsgrænse på 0,01 g/kg (promille).

Læs også: Sådan får kriminelle designerdrugs til at stryge under radaren hos politiet

Prøver indsendt til Retskemisk Afdeling er oftest højere end 0,5 g/kg blod (promille) (den legale grænse), da personer i færdselssager typisk er blevet screenet med et alkometer, inden det afgøres, om der skal tages blodprøve.

For at tage højde for analyseusikkerhed anvender vi et fradrag på 0,1 promille i målinger op til 2 promille. Ved højere målinger anvendes et fradrag på 5 procent.

Så hvis politiet i en razzia f.eks. har sendt en bilist videre til os, så vi tager de retsgældende prøver, så fratrækker vi 0,1 promille for hver målt promille. Det endelige noterede resultat for en måling på 1 promille vil derfor være 0,9 promille.

15 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
15
6. november 2019 kl. 14:56

Det er vel næppe relevant for dig Foldager - du har vel aldrig været under 0.5?

Jeg ringede engang til politiet for at meddele, at nogen havde stjålet mit rat. Det kunne de sandelig ikke rykke ud for. Jeg ledte videre, men kunne stadig ikke finde rattet; så jeg ringede igen. Men de kunne stadig ikke tage sig af sådanne bagateller. Så fandt jeg pludseligt rattet! Og ringede for at berolige politiet. Jeg var bare kommet til at sætte mig ind på bagsædet. Så kom politiet.

14
6. november 2019 kl. 13:40

Det er vel næppe relevant for dig Foldager - du har vel aldrig været under 0.5?

;o))

13
6. november 2019 kl. 13:06

Min pointe er, at man godt kan få en spritdom med mindre promille end 0,5. Ulykker er særligt velegnede til at give politiet og retsvæsnet den opfattelse, at man ikke kørte betryggende.

12
29. oktober 2019 kl. 23:13

Hvis man involveres i et trafikuheld, kan man få en spritdom, selvom promillen er under 0,5.

Det har intet med uheld at gøre:

"Man kan dog godt blive dømt for spirituskørsel, selv om promillen er under 0,5, hvis politiet vurderer, at man ikke kan køre bil på betryggende vis", hedder bestemmelsen.

Det kræver naturligvis, at en dommer tilslutter sig politiets opfattelse. Og man kan også blive dømt for ikke at kunne føre bil på forsvarlig vis med en promille på nul, fx på grund af træthed.

10
25. oktober 2019 kl. 17:40

Ja, men det har ikke noget med promillegrænsen at gøre

9
25. oktober 2019 kl. 14:47

Det har vi så sandelig ikke, nej

Hvis man involveres i et trafikuheld, kan man få en spritdom, selvom promillen er under 0,5.

8
24. oktober 2019 kl. 20:54

Vi har i Danmark en promillegrænse på 0

Det har vi så sandelig ikke, nej

5
23. oktober 2019 kl. 08:05

Man kan snildt have en alkoholpromille på 0,0 , da dette betyder at man blot skal være skarpt under 0,05.

Man kan dog ikke have en promille på 0. Betydende cifre betyder noget!

3
21. oktober 2019 kl. 18:06

Så vidt jeg véd, så findes der også et naturligt baggrundsniveau af alkohol i bla. frugt, der er plukket, i visse grøntsager - og i atmosfæren generelt. Det kom helt bag på en kvinde jeg en dag mødte, som meget overbevisende kaldte sig selv for alkoholiker, fordi hendes selvopfattelse var, at hun ikke kunne tåle alkohol under nogen omstændighed - ikke engang den hun mente fandtes i næsespray mod forkølelse. Alkohol fyldte altså en del i hendes verdensopfattelse og kunne ikke acceptere, at det findes naturligt i og omkring os.

Derudover læste jeg netop i dag en artikel om en mand, der havde gået beruset rundt i flere år uden at drikke alkohol. Der var ingen der troede på ham, indtil man fandt en særlig blanding af gærsvampe i hans tarme, som omdannede kulhydrat til alkohol.

1
21. oktober 2019 kl. 16:39

"For at tage højde for analyseusikkerhed anvender vi et fradrag på 0,1 promille i målinger op til 2 promille. Ved højere målinger anvendes et fradrag på 5 procent."

I så fald vil jeg gerne tages med en promile på 50 for så bliver der fratrukket 5% (eller 50 promile), det er ikke sikket at jeg ville overleve så høj alkohol i blodet, men bøde får jeg ikke ifølge journalisten (der måske havde lidt for høj promile da hun skrev artiklen).