Spørg Fagfolket: Er både røde og grønne pletter i kartofler giftige?
Vi får mange spørgsmål ind om kartofler, og heldigvis er der også meget viden om kartofler her i landet. Denne gang handler det om farver.
Først har Elsebeth Stage Hansen spurgt:
Vi har flere gange købt nye kartofler, hvor der er noget rødt i. Hvad skyldes det, og kan de spises?
En mere velkendt farve i kartofler er grøn, og her har Tove Sørensen spurgt:
Mine nye kartofler bliver grønne, når jeg opbevarer dem i køleskabet. Vil det sige, at de bliver giftige at spise, ligesom kartofler, der er vokset over jorden og fået lys?
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man spise spirede kartofler?
Kåre Lehmann Nielsen
Tager vi de røde kartofler først, kan vi sige, at det skyldes flere ting.
Kartofler producerer - ligesom den tæt beslægtede tomat - nogle røde farvestoffer. De sorter, vi ser i danske butikker, producerer dem blot normalt i så små mængder, at vi ikke kan se dem.
Der findes faktisk kartoffelsorter, som producerer det rødt farvestof i så høje mængder, at knoldene faktisk er røde hele vejen igennem, men de ses sjældent i Danmark.
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man bruge grønne kartofler som læggekartofler?
Det røde farvestof er som sagt ikke farligt, men hvis kartofler har fået for meget lys (f.eks. hvis de også er grønne), så bør man ikke spise dem, fordi de så indeholder et giftigt farveløst stof.
Og det bringer os til det andet spørgsmål, og her er svaret: Ja. Jeg vil forvente, at de grønne kartofler i køleskabet indeholder samme giftige stoffer, som dem fra jorden, selvom jeg ikke har undersøgt præcis denne mekanisme.
Alle grønne dele af kartoffelplanten har et højt indhold af de giftige glykoalkaloider, som gør, at man bør kassere dem.
Se desuden vores tidligere svar om grønne kartofler, De kan genlæses her og her.
