Spørg Fagfolket: Er æggehvider ernæringsmæssigt ligegyldige?
Denne gang har Mads Nyvold spurgt:
Spørg Scientariet har fået nyt navn. Fremover kalder vi vores brevkasse for Spørg Fagfolket - mere mundret og mere dækkende for idé og indhold, men stadig med samme tankevækkende indhold. Spørg Fagfolket bringer læsernes spørgsmål videre til de fagfolk, der bedst kan besvare de tekniske og videnskabelige spørgsmål, vi alle stiller os selv nogle gange.Spørg Fagfolket
Mine kære kolleger har for uvane at fremhæve mine madvalg i kantinen. I særdeleshed mit fravalg af æggehvide, når jeg spiser æg.
Et fravalg, som skyldes, at jeg føler, det er spild af tid at spise hviden. Dels fordi den smager af luft, dels fordi den ernæringsmæssigt er mindre vigtig – måske ligegyldig – i forhold til blommen.
Kan I derfor udstyre mig med solid, videnskabelig dokumentation for mit madvalg, så jeg kan lukke munden på æggehovederne med fakta om æggehvidens irrelevans?
Læs også: Spørg Scientariet: Hvor længe kan jeg leve på min slankekursmad?
Lars Klingenberg, ph.d. på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, svarer:
Vil du forblive i din overbevisning om æggehvidens uvæsentlighed, skal du nok ikke læse videre.
Måske skal du ligefrem forsøge at skærme dine kolleger for mit svar, for jeg er bange for, at håneretten går til dem, og at det i stedet bliver dig, som skal lukke munden (men altså ikke for æggehviderne).
Og så alligevel ...
Lad os lige skille tingene lidt ad. En gammel romersk vending lyder 'de gustibus non est desputandum'. Frit oversat noget i retningen af 'om smag bør ikke disputeres (el. diskuteres), smag er forskellig'.
Læs også: Spørg Scientariet: Kan man tabe sig ved at tænke?
Æggehvide betyder protein
Jeg spiser f.eks. aldrig en sildemad uden æg men bryder mig ikke om æg uden noget andet til. Sådan er vi jo så herligt forskellige og inkonsekvente. Om hviden ligefrem smager af luft ved jeg ikke, men du har ret i, at den ikke er sprængfyldt med smag.
Den ernæringsmæssige værdi af æggehvide er dog svær at komme udenom – selvom blommen også har sine klare fordele. Og sammen er det en ganske fornuftig spise.
Men hvad er der så med de æggehvider? Hvis du tager det tyske ord Eiweiss (æggehvide), får du svaret, for det kan også oversættes til protein. Æggehviderne er nemlig rige på protein, samtidig med at de næsten ikke indeholder fedt og kulhydrat.
Nu får de fleste danskere fint med protein (bl.a. pga. vores noget voldsomme kødindtag), men har man f.eks. lyst til at skære lidt ned på kødindtaget, så er æg og æggehvide faktisk en rigtig god kilde til protein.
Blommen indeholder også temmelig mange proteiner, faktisk flere end hviden, hvis man måler det pr. 100 gram: 15,9 mod 10,9 gram protein.
Læs også: Spørg Scientariet: Hvor hurtigt sætter et måltid sig på sidebenene?
Lige meget protein i blomme og hvide
Et 'standardæg' på 60 g udgøres af ca. 10 g skal, ca. 20 g blomme og ca. 30 g hvide. Man får således næsten lige meget protein fra hviden (3,3 g) og blommen (3,2 g).
Energiindholdet i 100 gram æggehvide er 49 kcal, hvilket svarer til 205 kJ. Energien er fordelt på 10,9 g protein, 0,2 g fedt og 0,7 g kulhydrat. Dvs. at energiprocenten for protein er 90. Energiindholdet i 100 gram æggeblomme er 314 kcal, hvilket svarer til 1.312 kJ. Energien er fordelt på 15,9 g protein, 26,5 g fedt og 3,6 g kulhydrat. Så her er energiprocenten for protein noget lavere (21) på trods af et større proteinindhold pr. 100 g end for hviden. I et 'standardæg' på 60 g udgør skallen ca. 10 g, blommen ca. 20 g og hviden ca. 30 g. Man får således næsten lige meget protein fra hviden (3,3 g) og blommen (3,2 g). Kilde: Lars Klingenberg, KUOm et æg
Til gengæld indeholder blommen også en masse andre gode sager som f.eks. jern, fosfor, magnesium, lechitin, A-vitamin, D-vitamin, B-vitamin og E-vitamin. Dog også en del mere fedt, nemlig 26,5 procent mod hvidens 0,2 gram fedt.
Der er også kolesterol i blommen, hvilket har været grunden til, at æg har været udskældt. Der er dog ingen evidens for, at et stort indtag af æg skulle give problemer, hvis man ikke i forvejen har problemer med kolesteroltallet.
Læs også: Spørg Scientariet: Feder en kold øl mindre end en varm?
Du behøver ikke spise det
Man kan altså roligt spise mange æg, hvis man synes det smager godt – men spis gerne hele ægget, for så får du flere af de gode aminosyrer (dét, protein er bygget op af), som ikke kun giver byggeklodser til kroppen, men også giver dig en god mæthedsfornemmelse.
Synes du ikke, hviden smager af noget, og får du ellers protein nok (og synes du ikke, du har brug for mere), så er det dog ikke sådan, at du mister en væsentlig fødevarekomponent, hvis du skærer hviden fra.
Så ud fra dén betragtning kan du godt bede de dér æggehoveder stoppe deres uvane med at kommentere din mad (der er i øvrigt ikke noget mere irriterende end folk, der kommenterer ens mad).
Livsvigtige er æggehvider ikke – men de er bestemt heller ikke ligegyldige ud fra et ernæringsperspektiv.
