Spørg Fagfolket: Bliver master saboteret i Danmark?

16. april 2019 kl. 08:4523
Spørg Fagfolket: Bliver master saboteret i Danmark?
Illustration: Kjeld Johansen/Wikipedia.
Efter en række hændelser med saboterede master i Sverige vil en læser gerne vide, om dette også sker i Danmark. Det svarer direktør i Teleindustrien på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Bo Zachariasen spørger:

Sverige har problemer med master, som vælter, f.eks. i 2016, da en 332 m høj mast blev beskadiget.

Man skulle ellers tro, at den svenske klippegrund sikrede et godt fundament til master, og ved nærmere undersøgelse viser det sig da også, at der ligger sabotage bag mange af de beskadigede eller væltede master, jf. denne liste:

Har vi i Danmark også så mange master, som saboteres?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Spørg Fagfolket: Hvordan opførte man 200 meter høje tv-master for 60 år siden?

Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, svarer:

Det kan godt være, at der engang er nogen, der har stukket en skruetrækker i et teknikskab eller lignende, men mig bekendt har vi ikke set større sabotage mod master i Danmark. Men risikoen er ikke fremmed for os.

I Sverige handlede det i 2016 om, at nogle barduner var blevet kappet, og man kan jo aldrig sikre sig helt mod folk med skruetrækkere og hammere, men det er almen praksis, at vitale ting som installationer er låst inde, og at der bliver holdt opsyn med masterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Emnet var senest oppe at vende i forbindelse med den sikkerheds- og sårbarhedsvurdering, vi som samfundskritisk branche var blevet bedt af regeringen om at få udført som led i at sikre de beredskabet mod sabotage i form af f.eks. cybertrusler.

Læs også: Energinet: Vi har ikke et sikkert sted til it-beredskabsplaner

Ny vurdering peger på hullerne

Vores ’sektorstrategi for cyber- og informationssikkerhed’ udkom her i januar og beskriver en række forhold, der sagtens kan forbedres i beredskabssituationer, og her taler vi ikke kun hærværk udefra, men også sikring mod sabotage eller fejl fra medarbejdere eller underleverandører.

I den står der bl.a.: ’Risiko- og sårbarhedsvurderingen viser, at risikoen for fysisk sabotage vurderes som alvorlig.’

Desuden: ’Vurderingen viser endvidere, at broadcasttjenester betragtes som næstmest sårbar - særligt overfor menneskelige fejl og insidere, samt varme og fysisk sabotage. Selv om skalsikring af eksempelvis master eller broadcastknudepunkter er en del af udbyderens ansvar, viser analysen, at konsekvenserne for tjenesten ved fysisk sabotage er omfattende. Muligheden for myndighedsbeskyttelse af master og broadcastknudepunkter med fysisk magt i tilfælde af kriser bør indgå i en nærmere dialog mellem telesektoren og telemyndigheden.’

Læs også: Vejdirektoratet nedlægger nødtelefoner langs motorvejene

Mulig opgradering af hjemmeværnet

En af de ting, der blev peget på, var den fysiske sikkerhed omkring installationerne, og her nævnes det bl.a., at det kunne være en fordel at udvide det såkaldte tele-hjemmeværn er en del af det traditionelle hjemmeværn, men med særlig fokus på at sikre og bevogte f.eks. transmissionsknudepunkter. Desuden har de mobile enheder, som kan sikre forbindelse, hvis det eksisterende netværk er nede i krisesituationer.

Vi skal også i dialog om yderligere sikring, nu da det er identificeret, at der kan være nogle huller, hvis man står i en skarp situation med øget risiko.

Mindst en gang om året skal denne strategi opdateres for at tage højde for nye trusler og nye teknologier, og nu er den første vurdering så kommet, som vi skal til at se nærmere på i den kommende tid.

23 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
21
22. april 2019 kl. 10:09

Syd for Dannevirke? Der er det varmere.

20
21. april 2019 kl. 21:19

Hvad mener du helt præcist her? Hvilke varme lande? Du skriver det bare her.

18
21. april 2019 kl. 21:17

Hvad mener du helt præcist her? Hvilke varme lande?

16
21. april 2019 kl. 21:12

Hvad mener du helt præcist her? Hvilke varme lande?

13
21. april 2019 kl. 20:43

Hvert land, sine sabotageproblemer. Her til lands har f.eks. tyveri af kobberkabler langs jernbanen, begået af mennesker fra de varme lande. Da disse kablr er nødvendige for signal og kontrol, så vil sådan et tyveri effektivt lukke en jernbanestrækning indtil skaderne er udbedret.

12
21. april 2019 kl. 15:16

Næ, det jeg tænkte på var naturligvis blondiner. Frk. Thunberg er eksempelvis en sådan.

Jeg erkender, at jeg kan have svært ved at fange ironi på skrift. Så med risikoen for at jokke i spinaten og blive udstillet til spot & spe tillader jeg mig at opfatte dit udsagn som alvorligt.

Jeg må dermed erkende, at jeg umiddelbart ikke lige kan se nogen oplagt sammenhæng mellem klimaaktivister og sendemaster? Ville der ikke være mere oplagt mål at rette sig mod, hvis det var den vej, ens holdninger gik?

Jeg vil oprigtigt være interesseret i at høre, hvordan du ser denne forbindelse. Med mindre, altså, at jeg helt missede pointen.

/Bo

11
21. april 2019 kl. 15:06

... ville have bemærket at årsagen kunne være noget der var mere i Sverige af end i Danmark.</p>
<p>Surströmming? Hotdogs med rejesalat? Volvo'er? Mænd, der hedder Gösta? Musikere, der har medvirket på indspilninger med Abba?</p>
<p>Mulighederne forekommer uendelige.

Jeg tror du kunne blive en god journalist i de danske media. Ting kan nemlig være meget komplicerede, sommetider.

Næ, det jeg tænkte på var naturligvis blondiner. Frk. Thunberg er eksempelvis en sådan.

Nu vil mange invende at de ikke anvender værktøjer. Det er dog flere gange iagttaget i nyere adfærdsbiologisk forskning.

9
21. april 2019 kl. 13:34

Det er jo ikke kun master der kan saboteres, mange andre kommunikationsknudepunkter er endda mere sårbare, og mange vil tage lang tid at retablere..

Skal ikke give nogen gode ideer, så afholder mig fra at nævne specifikke mål.

Men, hvis jeg ønskede det kunne jeg forrette ret seriøs skade, og jeg er nok ikke den eneste med viden på det niveau - og jeg tror der er en del der har yderligere, som jeg ikke kender til.

Det er da noget der potentielt kan være yderst problematisk - jeg har inegn gode ideer til hvordan det håndteres i et moderne samfund.

Soldater ved master er mest show-off....

Og til dem med den underforståede muslim-bashing : Fis over på Nazionen på eb.dk

8
21. april 2019 kl. 12:48

Vil ikke være muligt at have automatisk overvågningssystem kombineret med et nabohjemmeværn som får alarm?

7
21. april 2019 kl. 12:17

Træer?

Er det værktøj fra skovbrug der har været brugt? Næh det forklarer intet. Der er måske flere fjender af Sverige i Sverige, eller menes at der, at sabotage er lettere i en skov end på åbent land?

6
21. april 2019 kl. 11:43

Træer?

5
16. april 2019 kl. 14:32

Master f. eks? landet er jo en hel del længere... Næh, hvis I vel se huller i informationsstrømmen, så tænk påen vildfaren flyver mod DR-byen. Så vil der “kun” være TV2 tilbage i rigtig lang tid - og ingen DR-Radio (eller 24/7)

4
16. april 2019 kl. 12:54

... ville have bemærket at årsagen kunne være noget der var mere i Sverige af end i Danmark.

3
16. april 2019 kl. 10:58

Vi ved jo hvem de er. Det er dem som render ind og ud af fængslerne, dem som smider brosten mod politiet og dem som laver organiserede graffiti på S-togene.

Så det er de autonome og typiske kriminelle som klare/bedriver tilværelsen med berigelses/narko/volds kriminalitet som tager ud på markerne om natten og løsner store bolte som med stor sandsynlighed kræver specielt hydralisk værktøj? Ja, det lyder plausiblet ikke?

"Organiseret graffiti" hvad dækker det over?

2
16. april 2019 kl. 10:08

Russervenlige sabotører eller dem som ønsker mere bevilling til oprustning? Det er svært at vide, men svaret er vel noget sted imellem

1
16. april 2019 kl. 09:57

Vi ved jo hvem de er. Det er dem som render ind og ud af fængslerne, dem som smider brosten mod politiet og dem som laver organiserede graffiti på S-togene. Hvad med at beskytte os andre mod disse mennesker, så behøver vi ikke også beskytte vores master med hjemmeværnet.