Spørg Fagfolket: Bliver bakterier frostsprængt i fryseren?

18. november 2018 kl. 10:008
Spørg Fagfolket: Bliver bakterier frostsprængt i fryseren?
Illustration: Bigstock/lyulka12.
En læser undrer sig over, om bakterier kan blive frostsprængt. Det svarer professor ved Københavns Universitet på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vores læser Martin Kjær spørger:

Hvis man putter mad i fryseren, bliver bakterierne så frostsprængt?

Jan Pravsgaard Christensen, professor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, svarer:

Nej, det gør de som udgangspunkt ikke.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Normalt bliver mammale celler frostsprængt, når de fryser, fordi vand, når det fryser, danner krystaller i cellerne. Det ødelægger typisk cellemembranen, så cellen dør.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan køleskabsbakterier mutere?

Bakterier kan i princippet også invaderes af frost, men de har en tykkere cellemembran, som kan tåle mere. Derfor bliver de ikke ødelagt ved frysning på samme måde som mammale celler, hvis de får iskrystaller i sig.

Der kan være enkelte stammer eller enkelte celler i en given stamme, der kan frostsprænges, men hovedreglen er, at bakterier sagtens kan klare frost.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når vi fryser vores mad, sker der derfor blot det, at vi sætter væksten af bakterier i stå, så de gror utroligt langsomt, men de er der stadigvæk.

Det betyder så også, at når vi tør maden op igen, skal vi stadig opbevare den rigtigt, f.eks. tø maden op i køleskab, da bakterierne ellers vil begynde at gro kraftigt, når maden bliver omkring 20-40 grader varm.

Den eneste måde at dræbe bakterier på er at varme dem tilstrækkeligt op, så alle bakterier dør. Hvad 'tilstrækkeligt' er afhænger lidt af, hvilken type bakterie der er tale om, men de fleste bliver dræbt ved 75 grader.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
20. november 2018 kl. 09:43

Blancheringen er vel trationelt, mere for at inaktivere enzymer end at dræbe bakterier. Hvis fødevare ikke er stabil (lav pH, lav vandaktivitet o.s.v.) vil spore og ikke dræbte mikrorganismer aligevel give vækst efter optøningen.

7
19. november 2018 kl. 16:22

En ting er at blive kvit bakterierne, men de toxiner som de har produceret, er fortsat til stede.

John Johansen skriver:

Blanchering garanterer ikke høj kernetemperatur. Desuden er det i mange tilfælde ikke en mulighed.

Bemærk at høj kernetemperatur nok heller ikke var tanken med blanchering, fordi de fleste bakterier befinder sig på overfladen. Kernetemperaturen skal først iakttages, når maden skal tilberedes.

6
19. november 2018 kl. 13:07

Citat: "Det betyder så også, at når vi tør maden op igen, skal vi stadig opbevare den rigtigt, f.eks. tø maden op i køleskab"

Jeg vill stryge "f.eks." og ændre til: tø altid maden op i køleskab, for ikke alene betyder det, som nævnt i artiklen, bedre opbevaring, men dertil får man helt gratis en (mindre) besparelse på el-regningen, fordi det frosne ganske gratis medvirker til at holde køleskabet koldt.

5
19. november 2018 kl. 11:26

At sænke temperaturen i fryseren bevirker at den nedbrydning der trods alt foregår sker ved lavere hastighed, så "levertiden" for produkter i fryseren øges med en faktor 3 ved at sænke temperaturen fra -18 til -21 grader. Dette vil i nogen omfang være muligt for almindelige frysere, der kører på R134a.

Det anbefales dog trods alt ikke at gå under -18 grader til almindelig husholdning, da levetiden passer meget godt ved vores almene brugsmønster, og lavere temperatur øger omkostningen betragtelig.

4
19. november 2018 kl. 10:50

Blanchering garanterer ikke høj kernetemperatur. Desuden er det i mange tilfælde ikke en mulighed.

3
19. november 2018 kl. 09:44

bedste er vel blanchre tingene inden fryser dem ned samt vacumpakke de blancerede ting.

2
19. november 2018 kl. 09:00

Det skal du ikke regne med. Frostsprængningen sker, når temperaturen passerer under frysepunktet, hvor iskrystallerne dannes. Frysepunktet er principielt omkring 0 grader C, men organismerne danner forskellige stoffer, der kan sænke frysepunktet i et vist omfang. Dog næppe lavere end almindelig frysertemperatur. Lavere temperatur danner ikke flere iskrystaller og sprænger ikke flere celler.

1
19. november 2018 kl. 08:31

Ved at man kan købe en fryser som kan gå ned til -41 grader. Kan denne temperatur så frostsprænge de sejere bakterier?