Spørg Fagfolket: Er æggehvider ernæringsmæssigt ligegyldige?
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spørg Fagfolket: Er æggehvider ernæringsmæssigt ligegyldige?

Illustration: Bigstock/crspix

Denne gang har Mads Nyvold spurgt:

Mine kære kolleger har for uvane at fremhæve mine madvalg i kantinen. I særdeleshed mit fravalg af æggehvide, når jeg spiser æg.

Et fravalg, som skyldes, at jeg føler, det er spild af tid at spise hviden. Dels fordi den smager af luft, dels fordi den ernæringsmæssigt er mindre vigtig – måske ligegyldig – i forhold til blommen.

Kan I derfor udstyre mig med solid, videnskabelig dokumentation for mit madvalg, så jeg kan lukke munden på æggehovederne med fakta om æggehvidens irrelevans?

Læs også: Spørg Scientariet: Hvor længe kan jeg leve på min slankekursmad?

Lars Klingenberg, ph.d. på Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, svarer:

Vil du forblive i din overbevisning om æggehvidens uvæsentlighed, skal du nok ikke læse videre.

Måske skal du ligefrem forsøge at skærme dine kolleger for mit svar, for jeg er bange for, at håneretten går til dem, og at det i stedet bliver dig, som skal lukke munden (men altså ikke for æggehviderne).

Og så alligevel ...

Lad os lige skille tingene lidt ad. En gammel romersk vending lyder 'de gustibus non est desputandum'. Frit oversat noget i retningen af 'om smag bør ikke disputeres (el. diskuteres), smag er forskellig'.

Læs også: Spørg Scientariet: Kan man tabe sig ved at tænke?

Æggehvide betyder protein

Jeg spiser f.eks. aldrig en sildemad uden æg men bryder mig ikke om æg uden noget andet til. Sådan er vi jo så herligt forskellige og inkonsekvente. Om hviden ligefrem smager af luft ved jeg ikke, men du har ret i, at den ikke er sprængfyldt med smag.

Den ernæringsmæssige værdi af æggehvide er dog svær at komme udenom – selvom blommen også har sine klare fordele. Og sammen er det en ganske fornuftig spise.

Men hvad er der så med de æggehvider? Hvis du tager det tyske ord Eiweiss (æggehvide), får du svaret, for det kan også oversættes til protein. Æggehviderne er nemlig rige på protein, samtidig med at de næsten ikke indeholder fedt og kulhydrat.

Nu får de fleste danskere fint med protein (bl.a. pga. vores noget voldsomme kødindtag), men har man f.eks. lyst til at skære lidt ned på kødindtaget, så er æg og æggehvide faktisk en rigtig god kilde til protein.

Blommen indeholder også temmelig mange proteiner, faktisk flere end hviden, hvis man måler det pr. 100 gram: 15,9 mod 10,9 gram protein.

Læs også: Spørg Scientariet: Hvor hurtigt sætter et måltid sig på sidebenene?

Lige meget protein i blomme og hvide

Et 'standardæg' på 60 g udgøres af ca. 10 g skal, ca. 20 g blomme og ca. 30 g hvide. Man får således næsten lige meget protein fra hviden (3,3 g) og blommen (3,2 g).

Til gengæld indeholder blommen også en masse andre gode sager som f.eks. jern, fosfor, magnesium, lechitin, A-vitamin, D-vitamin, B-vitamin og E-vitamin. Dog også en del mere fedt, nemlig 26,5 procent mod hvidens 0,2 gram fedt.

Der er også kolesterol i blommen, hvilket har været grunden til, at æg har været udskældt. Der er dog ingen evidens for, at et stort indtag af æg skulle give problemer, hvis man ikke i forvejen har problemer med kolesteroltallet.

Læs også: Spørg Scientariet: Feder en kold øl mindre end en varm?

Du behøver ikke spise det

Man kan altså roligt spise mange æg, hvis man synes det smager godt – men spis gerne hele ægget, for så får du flere af de gode aminosyrer (dét, protein er bygget op af), som ikke kun giver byggeklodser til kroppen, men også giver dig en god mæthedsfornemmelse.

Synes du ikke, hviden smager af noget, og får du ellers protein nok (og synes du ikke, du har brug for mere), så er det dog ikke sådan, at du mister en væsentlig fødevarekomponent, hvis du skærer hviden fra.

Så ud fra dén betragtning kan du godt bede de dér æggehoveder stoppe deres uvane med at kommentere din mad (der er i øvrigt ikke noget mere irriterende end folk, der kommenterer ens mad).

Livsvigtige er æggehvider ikke – men de er bestemt heller ikke ligegyldige ud fra et ernæringsperspektiv.

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

Enig. Vittigt og klogt svar.
Proteiner i kosten er utrolig vigtige. De nedbrydes under fordøjelsen til aminosyrer som bliver optaget i organismen, hvor de sørger for reparatur og vedligehold af organer, muskler osv.
Der findes 16 essentielle aminosyrer (nogle siger 13, det afhænger lidt af, hvordan man tæller). Essentiel betyder, at kroppen ikke selv kan danne dem, men er henvist til at få dem gennem kosten.
Ligesom essentielle fedtsyrer (omega-3, omega-6) som kroppen heller ikke kan danne selv.

Så ja, dine kolleger har vundet håneretten :)

  • 5
  • 0

Godt svar.
Man behøvede dog ikke ty til det tyske.
Den Danske Ordbog:
•æggehvidestof sb. itk. (artiklen er forkortet – se hele artiklen i DDO)
1.kompleks organisk forbindelse som i forskellige former indgår som en livsnødvendig bestanddel af alle levende organismer, og som er opbygget af molekyler der hvert består af en kæde af kemisk forbundne aminosyrer; synonym protein

  • 4
  • 0

Hov hov, nu skal det ikke udvikle sig til voksenmobning ;-) I skal være søde ved Mads. Han skal trods alt have fred og ro til at sidde at pille sin mad fra hinanden, inden han spiser den... ;-)

På bedste diplomatiske vis, kan man jo hævde, at I begge har ret: æggehviderne behøver man ikke, men de er ikke ernæringsmæssige ligegyldige.

Bon appetite og go' weekend!

  • 0
  • 0

Nu har jeg haft et stort ande/gåse rugeri og der opdaget man at kimen til ælling/gæsling først ernærer sig af hviden. Først få dage inden de skal ud af ægget begynder de at bruge af blommen. Når de er kommet ud af skallen har de faktisk en rest af blommen siddende på maven. Det er grunden til at de ikke behøver næring de første dage af deres liv. Det er så igen grunden til at man kan tillade sig at forsende ællinger/gæslinger. Så hviden er vigtig ernæring når man skal vokse hurtigt og blommen når man skal gøres "færdig".
vh mogens

  • 1
  • 0