Spiserobotter breder sig blandt ældre og handicappede

Illustration: Bestic

Robotstøvsugere hjælper ældre med at gøre rent, og robotsæler har i årevis ageret kæledyr på flere plejehjem, men den seneste robot til pleje af ældre og handicappede træder til på en helt ny måde.

De såkaldte spisebotter hjælper i dag ældre og handicappede i omkring halvdelen af landets kommuner med at samle mad op fra tallerkenen og løfte det op til munden. Det viser en rapport fra Kommunernes Landsforening.

Der er tale om mennesker, der selv er i stand til at styre robotarmen ved hjælp af en controller, men som er for svage eller upræcise i deres bevægelser til at bruge bestik til at bringe mad fra tallerkenen sikkert op til munden.

En type spiserobot går under det oplagte navn Bestic og består af en robotarm, der stilles på bordet som en skrivebordslampe, med en ske for enden af armen og en tallerken med høj kant. Ved hjælp af flere forskellige typer controllere kan brugeren selv samle fast eller flydende mad op med skeen og løfte det til en forprogrammeret mundhøjde.

Bestic er en af de spiserobotter, der bruges i Danmark. Den styres af brugeren selv med knapper, joystick eller flere andre typer controllere. Illustration: Bestic

Læs også: Ældre er den ultimative test for velfærds-teknologier

Den kan både programmeres til at samle fast og flydende mad op, og den afløser de noget mere lavteknologiske armstøtter, der hjælper folk med svage arme med at løfte vægten af armen. Spiserobotterne er dog indtil videre snarere fjernstyrede arme end egentlige autonome robotter.

Læs også: Vi danskere elsker robotter

Ringe økonomisk gevinst

Denne type robotter var allerede indkøbt eller planlagt ibrugtaget i 2015 i mindst 51 af landets kommuner, viser en undersøgelse, som KL lavede i juni 2015. I alt stod der for et år siden 154 spiserobotter i de danske kommuner den 1. januar 2015. Det er en stigning på over 50 procent i forhold til året før, men det er endnu uvist, om stigningen er fortsat det seneste år.

Kommunerne er i samme undersøgelse blevet spurgt, om spiserobotterne har givet en økonomisk gevinst. Det mener kun en enkelt af kommunerne, er tilfældet. Til gengæld mener fem kommuner, at robotterne har givet bedre råderum i budgettet.

Undersøgelsen leder KL til at konkludere, at robotterne har givet gevinster for 538.000 kroner på landsplan i 2015.

Den primære fordel ved robotterne er, ifølge de adspurgte kommuner, snarere, at de ældre og handicappede får øget ‘selvbestemmelse og mestring’ samt ‘værdighed og livskvalitet’, hedder det i undersøgelsen.

Læs også: Elektronisk bamse søger job som velfærdsteknolog

Det skyldes, at de ældre nu selv kan spise uden hjælp. En mindre andel af kommunerne angiver derfor også som en fordel, at brugerne nu kan spise i eget tempo og med større appetit.

I nedenstående video viser en af spiserobot-producenterne, svenske Bestic, hvordan en spiserobot fungerer.

Emner : Robotter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Så nu kan de gamle passe sig selv. Kan man mon også få den med en mindre ske til børn, så vi også kan slippe for dem.

Udvikles den slags udstyr for brugernes fornøjelse, samfundets krav eller eller producentens ønske om profit?

 • 7
 • 4

Hold op hvor smart , nu skal de gamle have ædemaskine , i forvejen har de aut. vaskemaskine , aut. robot kæledyr, aut. støvsuger ,når de ringer ....kommer en robot med tale , toilet der spuler dem i revyen ............. man kan spekulere på hvad f....... laver de ansatte efterhånden.

 • 1
 • 8

Jeg tror ikke, de to første som kommenterer, forstår hvor meget værdighed der ligger i selvhjælp for de mange mennesker hvor hovedet fungerer fint, men kroppen ikke rigtig kan mere.

Det er absolut ikke alle mennesker der bryder sig om at føle sig til besvær eller at blive rørt ved af andre mennesker. Hvorfor ikke give dem muligheden for at bevare deres værdighed?

 • 12
 • 0

Fra du begyndte at kravle til du første gang bandt dine sko så du kunne smutte ud og lege uden at behøve hjælp fra en anden har din udvikling vel handlet om at kunne mere selv.

Hvis det er sådan en nem tjans kan du vel søge arbejde på et plejehjem eller hvorfor ikke tre på én gang.

Men jeg håber den er kommet videre end den her https://youtu.be/5CiE32h55HI?t=14

 • 4
 • 1

"Billigere, fordi flere beboere kan deles om hver Bestic", så vore ældre medborgere ikke behøver at spise sammen. For et år siden var der købt automatisk tvangsmadning for to millioner. Og som der står i artiklen, mente kun en enkelt af kommunerne, at dette gav økonomisk gevinst. Hvilket får KL til at konkludere, at "robotterne har givet gevinster for 538.000 kroner." Jeg har afprøvet udstyret, og det er mindre chance for at få mad fra tallerknen op til munden, end for at samle et guldur op med kranen i Dahlgårds Tivoli.

 • 3
 • 0

Det handler lige præcis om værdighed. Spørg dig selv, om du selv ville bruge den i situationen. Jeg ville prøve at tage så stor fordel i den slags teknologi som muligt.

Jeg er superglad for, at der bliver arbejde så meget på hjælperobotter i ældreområdet, for det betyder at når man selv bliver gammel, så er de fleste af de problemer man er ved at arbejde med nu forlængst løst.

Derfor vil der selvfølgelig være et kæmpemarked for den slags maskiner, og det kan frigive hjælpere til at lave vigtigere arbejde.

 • 2
 • 1

.......at man ansatte nogle af de arbejdsløse varme hænder, som der førhen var råd til at aflønne.

Men når den politiske kurs er at importere flere arbejdsløse til at tømme statskassen er det jo forståeligt at der ikke er råd til den luksus.

 • 2
 • 4

Ja - vi er mange, der med glæde vil slippe for ydmygelsen ved at skulle mades, bades og hjælpes som en anden baby, hvis vi i stedet kan blive selvhjulpne ved hjælp af en robot.

Men du vil måske hellere sidde på et plejehjem med en lortfyldt ble, indtil der kommer en fremmed og tørrer røv på dig?

 • 2
 • 1

Nu ved jeg tilfældigvis, at ældreplejen er plaget af overstressede hjælpere der i mange år har haft alt for travlt, og nogle gange giver en "omsorg", der er fuldstændig lige til at lukke op og skide i.

Nogle ældre vil ikke hjælpes for det er pinligt, og det går gerne ud over plejeren i form af skældud og vold.

Det er en enorm belastning, og man skal godt nok være indrettet til det.

Mange af de hjælpefejl jeg har set kunne være gjort bedre med en maskine. Nogle hjælpefejl betyder sygehusindlæggelse eller forlængelse af indlæggelsen.

Men iøvrigt så er hjælpemidler også bedre egnede gennem privat køb end hvad man får fra hjælpemiddelcentralen eller sygehuset, og hvad der er bedømt til at være smartest fra et skrivebord inde hos kommunen, hvor det er forpligtelser til hjælp der dikterer hvad patienten skal have i stedet for patienten eller de pårørende selv.

Den slags er heldigvis også blevet nemt, når nu mange private forretninger sælger hjælpemidler, og så kan jeg sagtens forestille mig at sådan en maskine som spiserobotten ryger ned mellem 3-5.000 kr, og så kan man selv købe den, f.eks. efter konsultation med en sundhedsassistent.

Hermed er processen om at købe et hjælpemiddel ikke anderledes end at købe en vindjakke, og det er jo dejligt!

Det er billigst og lettest for alle, når livet kan fortsætte som hidtil, så vidt muligt op til døden.

Man kan mindre, men de fleste starter jo med et par briller i 40-50 års alderen, og så bygger vi på derfra med krykker, rollator, kørestol, badehjælpemidler, gradvist mere avancerede maskiner. Så kan man selv, og man mister ikke værdighed.

Så kan hjælpere tage sig af de patienter, der specifikt helst vil have hjælp af mennesker.

Hvis man tror det her går ud på, at det ser latterligt ud at blive madet af en robot, så tror jeg man har helt misforstået problematikken.

 • 2
 • 0

Kommunerne er i samme undersøgelse blevet spurgt, om spiserobotterne har givet en økonomisk gevinst. Det mener kun en enkelt af kommunerne, er tilfældet. Til gengæld mener fem kommuner, at robotterne har givet bedre råderum i budgettet.

Er der nogen der har et bud på hvad forskellen er på en økonomisk gevinst, og noget der giver råderum i budgettet?

 • 0
 • 0

Jeg forstår ikke flere af debattørerne her - mener i virkelig at i hellere vil mades som en baby, fremfor at få et hjælpemiddel der gør jer i stand til at spise selv?

Eller gad i bare ikke læse og forstå inden i smed en forarget kommentar om "ROBOTTER"?

 • 3
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten