Spiserobotter breder sig blandt ældre og handicappede
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spiserobotter breder sig blandt ældre og handicappede

Illustration: Bestic

Robotstøvsugere hjælper ældre med at gøre rent, og robotsæler har i årevis ageret kæledyr på flere plejehjem, men den seneste robot til pleje af ældre og handicappede træder til på en helt ny måde.

De såkaldte spisebotter hjælper i dag ældre og handicappede i omkring halvdelen af landets kommuner med at samle mad op fra tallerkenen og løfte det op til munden. Det viser en rapport fra Kommunernes Landsforening.

Der er tale om mennesker, der selv er i stand til at styre robotarmen ved hjælp af en controller, men som er for svage eller upræcise i deres bevægelser til at bruge bestik til at bringe mad fra tallerkenen sikkert op til munden.

En type spiserobot går under det oplagte navn Bestic og består af en robotarm, der stilles på bordet som en skrivebordslampe, med en ske for enden af armen og en tallerken med høj kant. Ved hjælp af flere forskellige typer controllere kan brugeren selv samle fast eller flydende mad op med skeen og løfte det til en forprogrammeret mundhøjde.

Bestic er en af de spiserobotter, der bruges i Danmark. Den styres af brugeren selv med knapper, joystick eller flere andre typer controllere. Illustration: Bestic

Læs også: Ældre er den ultimative test for velfærds-teknologier

Den kan både programmeres til at samle fast og flydende mad op, og den afløser de noget mere lavteknologiske armstøtter, der hjælper folk med svage arme med at løfte vægten af armen. Spiserobotterne er dog indtil videre snarere fjernstyrede arme end egentlige autonome robotter.

Læs også: Vi danskere elsker robotter

Ringe økonomisk gevinst

Denne type robotter var allerede indkøbt eller planlagt ibrugtaget i 2015 i mindst 51 af landets kommuner, viser en undersøgelse, som KL lavede i juni 2015. I alt stod der for et år siden 154 spiserobotter i de danske kommuner den 1. januar 2015. Det er en stigning på over 50 procent i forhold til året før, men det er endnu uvist, om stigningen er fortsat det seneste år.

Kommunerne er i samme undersøgelse blevet spurgt, om spiserobotterne har givet en økonomisk gevinst. Det mener kun en enkelt af kommunerne, er tilfældet. Til gengæld mener fem kommuner, at robotterne har givet bedre råderum i budgettet.

Undersøgelsen leder KL til at konkludere, at robotterne har givet gevinster for 538.000 kroner på landsplan i 2015.

Den primære fordel ved robotterne er, ifølge de adspurgte kommuner, snarere, at de ældre og handicappede får øget ‘selvbestemmelse og mestring’ samt ‘værdighed og livskvalitet’, hedder det i undersøgelsen.

Læs også: Elektronisk bamse søger job som velfærdsteknolog

Det skyldes, at de ældre nu selv kan spise uden hjælp. En mindre andel af kommunerne angiver derfor også som en fordel, at brugerne nu kan spise i eget tempo og med større appetit.

I nedenstående video viser en af spiserobot-producenterne, svenske Bestic, hvordan en spiserobot fungerer.

Så nu kan de gamle passe sig selv. Kan man mon også få den med en mindre ske til børn, så vi også kan slippe for dem.

Udvikles den slags udstyr for brugernes fornøjelse, samfundets krav eller eller producentens ønske om profit?

  • 7
  • 4

Hold op hvor smart , nu skal de gamle have ædemaskine , i forvejen har de aut. vaskemaskine , aut. robot kæledyr, aut. støvsuger ,når de ringer ....kommer en robot med tale , toilet der spuler dem i revyen ............. man kan spekulere på hvad f.......
laver de ansatte efterhånden.

  • 1
  • 8

Jeg tror ikke, de to første som kommenterer, forstår hvor meget værdighed der ligger i selvhjælp for de mange mennesker hvor hovedet fungerer fint, men kroppen ikke rigtig kan mere.

Det er absolut ikke alle mennesker der bryder sig om at føle sig til besvær eller at blive rørt ved af andre mennesker. Hvorfor ikke give dem muligheden for at bevare deres værdighed?

  • 12
  • 0