Spis chokolade og undgå hjerteflimmer

Moderate indtag af chokolade reducerer risikoen for hjerteflimmer.

Det er hovedkonklusionen i en ny videnskabelig artikel i tidsskriftet Heart fra en dansk-amerikansk forskergruppe ledet af Kim Overvad fra Aarhus Universitet og Elisabeth Mostofsky fra Harvard Chan School i USA.

Undersøgelsen har omfattet 55.502 danskere rekrutteret i perioden 1993-1997.

Fra det nationale sundhedsregister blev der blandt personerne i undersøgelsen registreret 3.346 tilfælde af hjerteflimmer også kaldet atrieflimmer (AF) over en efterfølgende periode på 13,5 år.

Der var helt klart færre AF-tilfælde blandt personer, som spiste op til seks stykker chokolade om ugen (regnet i enheder af en ounce, som er ca. 28 gram). Større indtag havde ingen ekstra effekt.

Forskerne understreger, at det er ikke anbefalelsesværdigt at spise store mængder af chokolade.

'Men et moderat indtag af chokolade med et højt indhold af kakao synes at være et sundt valg,' skriver de i en pressemeddelelse fra Harvard Chan School.

Hvis du så skyller det ned med et lille glas rødvin, bliver det måske endnu bedre.

Læs også: Drik et halvt glas rødvin om dagen og lev fem år længere

Og afslutter du så med en lille løbetur, har du gode chancer for at undgå hjertekvaler.

Læs også: Motion er selv den sundeste diæt klart overlegen

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

6 stykker af 28 gram, altså mere end halvanden Rittersport om dagen ? ? ?

Så får man da først hjerteflimmer . . .

Jeg tror nu også det er "sundere" at tage løbeturen FØR indtagelse chokolade og rødvin.

Men ellers lyder det da som en kur der skal prøves ;-)

\ Petter

 • 2
 • 6

Ramskov:

Hvis du så skyller det ned med et lille glas rødvin, bliver det måske endnu bedre.

Det er da vist din egen tilføjelse?

 • 0
 • 0

Hej.

Undersøgelsen, som Ingeniøren skriver om, er måske en af de undersøgelser, hvor man skal passe på med at drage konklusioner. Det må man selv vurdere.

Som privatperson har jeg i flere år ønsket at tage nogle daglige kosttilskud af antioxidanter i små mængder. Antioxidanter er stoffer, som som reglen er såkaldt "sunde" i bestemte mængder. Man ved endnu ikke, om det er gavnligt eller ej at tage sådanne tilskud, som jeg gør.

I chokolade og kakao er der en vis mængde antioxidanter. Derfor valgte jeg at købe kapsler / piller med cacao som kosttilskud. Men produktet blev taget ud af markedet. Derfor valgte jeg at spise 11 gram mørk chokolade hver anden dag. Det var den uden ret meget sukker, da jeg har sukkersyge diabetes type 2. Da jeg ikke kan lide mørk chokolade betragtede jeg ikke de 11 gram mørk chokolade som et nydelsesmiddel eller en fødevare. For mig var det mere et kosttilskud.

Ifølge en artikel fra Fødevarestyrelsen, som er opdateret sommeren 2016, bør man passe på med at spise store mængder mørk chokolade. Det kan nemlig indeholde det skadelige stof cadmium. Nu er jeg ikke helt sikker, men så vidt som jeg husker, kan cadmium sprøjtes op i luften af aktive vulkaner og derefter lande ved nærtliggende kakaoplanter. Det er ihvertfald sådan at jeg husker det.

Linket til Fødevarestyrelsens artikel kommer her. Det spændende afsnit i artiklen er afsnittet " Tænk over hvor meget chokolade og kakao du spiser / drikker ".

https://www.foedevarestyrelsen.dk/Selvbetj...

Venlig hilsen Jan Hervig Nielsen Ideudvikler Projekt Smørhul ( og Projekt Trafiksikkerhed )

 • 0
 • 0

Mon ikke den effekt skyldes kakao'ens indhold af magnesium, som er ret vigtig for korrekt funktion af muskler, heriblandt for hjertet. Og så mangler en pæn stor del af befolkningen i forvejen magnesium, hvorfor effekten af kakao sikkert bliver signifikant. Samme effekt kunne sikkert opnås ved at spise flere grøntsager - især grønne grøntsager som fx spinat..

 • 1
 • 0

Jeg er overordentlig forbløffet over dette forskningsresultat. Jeg døjer nemlig selv med atrieflimmer (som i øvrigt ikke er hjerteflimmer men forkammerflimmer), og normalt er det stimulanser som chokolade, kaffe, nikotin, alkohol osv der kan trigge det, hvilket min hjertelæge siger er helt normalt. Og Jens Ramskov, det du siger med rødvin er direkte forkert, rødvin er den aller værste trigger overhovedet. Det er stensikkert, at hvis jeg drikker et glas, så starter flimmeret efter 10-15 min. Og hjertelægen siger at dette også er helt normalt (altså for personer med det pågældende problem). Så Jens, det var måske en god ide at fjerne din forkerte antagelse fra den afsluttende tekst.

Mvh Ricky

 • 1
 • 0

Der er forskel på hvad der kan udløse atrieflimren hos en patient der allerede har haft anfald, og hvad der kan påvirke at man senere udvikler atrieflimren. Man skal også huske at epidemiologiske studier aldrig kan påvise en årsagssammenhæng, men kun en statistisk korrelation. F.eks. er der en statistisk korrelation mellem storkereder og børnefødsler, men der er trods det ikke så mange der tror på storken i den sammenhæng.

Der er kun en måde man kan se of epidemiologiske studier passer, og det er ved lodtrækningsstudier. Sådan et kører allerede på kakao men er ikke færdigt: The Cocoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study.

Det bliver spændende at se

 • 1
 • 0

Jeg er pensionist, og hver morgen laver jeg, før jeg går i gang med avisen 3 store tekrus kaffekakao, som jeg nyder under læsningen. I Brugsen kan jeg fra Urtekram købe et glas økologisk fedtfattig kakao. Jeg bruger ligemeget instantkaffe og kakao i krusene, og ingen sukker, og jeg kan mærke, jeg får det rigtig dejligt af det. Jeg tror, det speeder lidt dopamin, eller også er det bare varmen fra alt det varme vand, der breder sig i kroppen eller begge dele, men ligemeget, hvad det er, nyder jeg det, glæder mig, og vil slet ikke holde op igen. Steen

 • 1
 • 0

eller her https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_chocolate

Nutritional value per 100 g Energy 322.168 kJ (77.000 kcal)

Okay tak!

Jeg plejer at bruge ca. 20 gram Valrhonakakao. Ca. 10 gram sukker, og vand. Det får jeg til ~95 kcal. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Cocoa_soli... "Desværre" holder det ikke, da der oftest kommer en klat flødeskum på toppen. :-) Egentlig er jeg også ligeglad med kalorieindholdet. ;-)

 • 0
 • 0

De allermørkeste chokoladetyper har et kakaoindhold på 100%, fx Friis-Holm Chokolade, Duffy's Chocolate m.fl. Så kan kakaoindholdet vanskeligt blive højere. Husk at kakaoindholdet omfatter både kakaotørstof (typisk omkring 43-45%) og kakaosmør (typisk omkring 55-57%). Hvid chokolade indeholder intet kakaotørstof, men kun kakaosmør.

 • 0
 • 1

Hej.

Steen. Kaffekakao bliver også kaldt kaffao/kafao. Nogle kalder det vist wiener melange. Og faktisk består nogle af de cappuchino, som man kan købe, både af kaffe og kakao. Ligesom dig elsker jeg også kaffekakao. Det har jeg drukket tit. Både i kolde og varme former.

Knud. Jeg har prøvet et enkelt stykke mørk chokolade, der vist have et kakaoindhold på 98-100 %. Jeg kunne ikke lide det. Men jeg kan forestille mig, at man måske kan bruge det i små stykker i aftensmad.

Der nævnes magnesium i denne tråd. Jeg har læst det meste af rapporten " Danskernes Kostvaner 2011-2013" fra DTU-Fødevareinstituttet. I denne rapport kan man læse at mange mennesker får en tilfredsstillende stor mængde magnesium gennem kosten. Her ser jeg det i forhold til myndighedernes daværende ADT - Anbefalet Daglig Tilførsel.

Men for det første er det ikke sikkert, at myndighedernes daværende ADT-værdier er de optimale. Og dels er der mennesker, der får relativ lidt magnesium. Derfor tager jeg multi-vitamin/mineral-tilskud med magnesium.

Kærlig hilsen Jan, Projekt S og T

 • 0
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten