Spiritus, hastighed og uopmærksomhed: Hver femte trafikdrab sker i Midt- og Vestjylland
Midt- og vestjylland har en kedelig statistik for trafikdræbte.
I 2022 blev der i den landsdel dræbt 29 borgere på vejene. Det flugter med statistikken på 25-30 trafikdræbte årligt.
Det er højt i forhold til, at det samlede antal trafikdræbte på landsplan ifølge jp.dk aldrig har været lavere, og i 2022 kun tæller 150 personer.
Det tal er siden 1971 faldet med 88 procent. Dengang lød det på 1.213 trafikdræbte.
- emailE-mail
- linkKopier link

- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
har altid haft et problematisk grundlag.
Traditionelt har det været Varde kommune, som er blevet skammet ud. Her er der ca. 50.000 indbyggere.
Man har så knap 5 mio. turistovernatninger, hvilket svarer til en øgning på 25-30%, hvilket ikke tages med i statistikken.
Og først herefter kan man begynde at tale om dagsturister, kørsel på ukendte veje, alkoholindtagelse i ferier etc.
Okay! Er det ikke en falliterklæring? Nu ved jeg ikke hvilken forhold, som ulykkerne opstår under. Men jeg tænker, at det er fordi det er muligt, at opnå højt fart på grund af forholdsvis let trafik. I Københavnsområdet har vi jo også folk, som ikke respekterer hastighedsgrænserne, men måske er deres opførsel mere begrænset af tæt trafik, lyskryds, mv. Jeg mener - hvis der er en kultur hvor folk er ligeglade, og hvor unge får et kick af tage chancen, så er det desværre kun lovens lange arm og pengepungen, som virker. Nu drager jeg lige en parallel med rygning. Før rygeloven, så var der en generel accept i samfundet, at rygning var en personlig sag. Mange unge røg fordi det var spændende, voksent og sejt at være rebelsk. I dag er der færre unge, som ryger på grund af rygeloven og den fokus der har været på rygning. Hvis vi skal have samme fokus på spiritus og hestekræfter, så kan det kun lade sig gøre med samme tiltag. Ja, jeg ved, at det lyder groft at stigmatisere fartsyndere, men at lade fartsynderen kigge indad virker i hvert fald ikke. Nu ved jeg ikke om de der hastighedsmålere, som står ved vejene ind til byerne og blinker hvis du kører for hurtigt, har den ønskede præventive effekt. Men måske skulle disse også sættes op på de lange strækninger, hvor folk kører over den tilladte hastighedsgrænse?Derfor håber Midt- og Vestjyllands Politi ifølge TV Midtvest, at bilisterne vil kigge indad for at skabe en ændring i holdningen til at køre for stærkt.