Spion-biler skal køre lydløse på brændselsceller

Ubemandede spionfly og -biler kan drives af brændselsceller. Det mener forskere fra det engelske universitet Cranfield .

De har sat sig for at gøre cellerne mere fleksible end i dag, uden at det kræver den store nyudvikling eller koster en bondegård i nyudviklet udstyr.

I stedet vil de kigge på algoritmer, som kan gøre brændselscellerne mere fleksible end i dag. Ifølge forskerne er problemet, at dagens systemer er udviklet til at få brændselscellerne til at levere maksimal ydelse hurtigst muligt.

Det er ikke nødvendigvis smart, hvis cellerne skal drive fly eller biler, hvor belastningen varierer voldsomt. Der skal også være mulighed for at køre med lavere belastning og dermed forbrug, når flyet cruiser, eller bilen ruller lige så stille.

Desuden vil de britiske forskere forsøge at videreudvikle systemerne, så brændselscellernes ydelse er til rådighed hurtigere efter starten, end det er tilfældet i dag. Det kan være afgørende til militære formål.

I første omgang er de britiske forskere ude efter at få del i markedet for ubemandede overvågningsfly, som kan minimere støjen med brændselsceller. Samme argument gør dem imidlertid egnede til spionbiler, der skal være usynlige for fjenden (stealth). Ved hjælp af brændselsceller kan de bringes til køre lydløst helt tæt på fjenden.

Kan gøre brændselsceller mere udbredt

De britiske forskere mener dog, at deres forbedringer kan være med til at sikre brændselsceller større udbredelse, hvis det lykkes at gøre dem mere effektive.

»Vi tager en grøn tilgang til brændselsceller, som i dag har begrænsninger på det punkt,« siger dr. John Economou fra Cranfield-universitet til The Engineer.

Han går nu på jagt efter industrielle partnere, som vil lægge brændselsceller til forsøgene med forskernes algoritmer.