Når kloakkerne ikke magter at leve op til deres opgave og sammenblander regnvand med miljø- og sundhedsfarligt spildevand, der skal renses, skyldes det ikke kun ekstremregn, men at forsyningsselskaberne kun investerer to tredjedele af de penge, som Forsyningssekretariatet under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vurderer er nødvendigt.
Nye beregninger fra Dansk Byggeri afslører, at de selvstændige kommunale spildevandsselskaber kun investerer 2,95 milliarder kroner om året i spildevandssystemet i stedet for de 4,6 milliarder kroner, som Forsyningssekretariatet foreskriver efter at have afdækket de kommunale investeringer gennem ti år.
Afsløringen af det enorme årlige efterslæb kommer samtidig med, at flere voldsomme regnskyl i løbet af sommeren har sat resultatet af misligholdelsen pinligt til skue.
Men ifølge fuldmægtig Miriam Sørensen, Forsyningssekretariatet, har sekretariatet ingen sanktionsmuligheder:
»Vi har en forpligtelse til at holde økonomisk øje med forsyningsselskabernes driftsomkostninger og udgifter til investeringer. Men vi må ikke blande os i, om de foretager de investeringer, som de bliver påbudt i forhold til vand- og spildevandsplaner,« siger hun.
»Selskaberne indberetter de planlagte investeringer, og så skal vi sørge for, at de får lov at kræve penge til investeringerne over taksten hos forbrugerne, så de kan få dækket deres afskrivninger,« forklarer Miriam Sørensen.
At efterslæbet på at vedligeholde landets spildevandssystemer årligt vokser med 1,65 milliarder kroner, er både samfundsmæssigt katastrofalt, fordi oversvømmelser er dyre for samfundet, men også en dårlig forretning for spildevandsselskaberne, påpeger seniorøkonom Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri:
»Det er langt billigere for spildevandsselskaberne, hvis de forebygger og vedligeholder i stedet for at afhjælpe problemerne, når de opstår,« siger han på grundlag af Forsyningssekretariatets tal, som han vurderer er 'den grundigste kortlægning meget længe'.
Men det store efterslæb dokumenterer, at opgaven er for stor for vandselskaberne alene, vurderer Dansk Byggeri og henviser til en tidligere rapport fra ATV, der viser, at fremtidens klimaændringer resulterer i mere vinternedbør og sjældnere, men voldsommere sommernedbør.
Eksempelvis er afløbsanlæggenes gamle fællessystemer, hvor regnvand og spildevand bliver transporteret i samme ledning, et vigtigt sted at sætte ind. For med separate ledninger til regnvand og spildevand kan man undgå at blande regnvand sammen med spildevand, der kan indeholde miljøfarlige kemikalier og derfor skal renses, fastslår Dansk Byggeri.
Finn Bo Frandsen foreslår, at regeringen opretter en kvalitetsfond, der skal medfinansiere de nødvendige investeringer i spildevandsnettet, fordi regeringens kvalitetsfond, som ellers er på 50 milliarder kroner, ikke beskæftiger sig med spildevand.
