Spildevand løber ud i Limfjorden i Aalborg

Illustration: Aalborg Miljø- og Energiudvalg

I Aalborg er der konstateret en fejlkobling, der betyder, at spildevand løber ud i Limfjorden ved Lindholm Strandpark, skriver Nordjyske.

Fejlkoblingen betyder, at der løber spildevand ind i en regnvandsledning, og der er bl.a. fundet spildevand i en regnvandsbrønd og en skelbrønd, hvor der kun burde være regnvand.

I en orientering skriver Aalborgs miljø- og energiudvalg:

Læs også: Toiletvand direkte i Københavns Havn: Håndværkere hældte beton i kloakken og byttede om på rørene

»Med henblik på at finde og udbedre fejlkoblingen i området har Miljø- og Energiforvaltningen undersøgt de nøjagtige ejerforhold for området, spildevandslag osv. Miljø- og Energiforvaltningen har i starten af uge 5 sendt brev til ejerne om, at de skal finde og udbedre fejlkoblingen. Fristen for fjernelse af fejlkoblingen vil være kort.«

Arbejdet er altså skudt i gang, så fejlkoblingen kan blive rettet, forklarer Lasse Puertas Navarro Olsen (EL), formand i Miljø- og Energiudvalget:

»Vi har iværksat et arbejde med at tage rundt og kigge på alle tilkoblinger, så vi kan finde dem, der er koblet forkert på,« siger han.

»Vi varsler et påbud til boligselskabet, og så har jeg da en forventning om, at de får styr på det hurtigst muligt,« forklarer han.

Læs også: Chips i toilettet afslører, hvorfor spildevand ryger direkte i åen

Skilt advarer mod at bade

Der er allerede skilte ved Lindholm Strandpark, der advarer badegæster mod at hoppe i det forurenede vand.

»Vi har skilte oppe, hvor vi fraråder badning, simpelthen på grund af E.coli-bakterier i vandet,« siger Lasse Puertas Navarro Olsen.

Han forklarer, at skiltet vil stå der, indtil vandet ved Lindholm Strandpark har været godt i tre år i træk, så selvom det bliver bedre, vil skiltet ikke blive taget ned.

Læs også: RFID-chips finder fejl i kloaknettet

Tilbagevendende problem

Miljø- og Energiudvalget anerkender i orienteringen, at spildevandet påvirker badevandet, men der spores også en nervøs optimisme om, at badevandet i fremtiden vil blive bedre:

»Den konstaterede fejlkobling vurderes at have en betydning for kvaliteten af badevandet ved Lindholm Fiske og Badebro. Det er derfor positivt, at fejlkoblingen er opsporet, og der forventes derfor en bedre badevandskvalitet, når fejlkoblingen er udbedret.«

At der ikke kommer mere konkrete løfte til borgerne om, at badevandet bliver klar til sommer, er ikke et tilfælde forklarer formanden i Miljø- og Energiudvalget:

Læs også: Fejl i kloakker forurener søer og fjorde

»Når nu vi skriver det så forsigtigt, så er det, fordi vi ikke vil love, at alt er løst, og det så aldrig sker igen. Det er nemlig sandsynligt, at det ikke er det eneste, men det her vil få en stor betydning uanset hvad,« siger han.

Spildevand, der ender forkerte steder, er et tilbagevendende problem i Danmark, og i november kæmpede København med spildevand, der løb direkte ud i Nordhavn.

Læs også: Leder: Stop nu med at lukke lort ud

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det bør være forsyningerne der på fællesskabets vegne har ansvaret for alle ledninger, også stikledninger og private regnvandsudløb. Dermed kan sikres godkendelse ved etablering eller ændringer og renovering i takt med at hovedledningerne renoveres.

 • 1
 • 5

De har ansvar for at pålægge grundejere om at de skal være korrekt tilsluttet. Andet kan vel ikke tænkes eller?

Kontrol og godkendelse for udført arbejde inden der kastes jord på igen (det koster vel et par tusinde i gebyr)

Som det er nu sker der jo ikke andet end at sendes breve ud når(hvis) det engang bliver opdaget ved en tilfældig test. Hvorfor så gøre en indsats for at undgå sjusk?

Alternativt kan der sendes dags bøder, på så ekstremt niveau, at alle altid tripple sikrer at de ikke fejlkobler.

 • 0
 • 0

Forsyningerne bør eje stikledningerne, det er en effektiv måde for samfundet at sikre sig mod fejkoblinger, indsivning og rotteangreb. Forsyningerne kan alene forhøje vandprisen med de omkostninger der løber på i den anledning. Der findes en ret restrektiv lovgivning og en priskontrolmyndighed der fastlægger hvor store taksterne må være for vandforsyning og spildevandsafledning. Disse forsyninger er jo naturlige monopoler, så en sådan regulering giver tryghed mod udnyttelse af monopolet. I øvrigt må forsyningerne ikke tjene penge, og det håndhæves i en grad så man ikke må spare op til investeringer, men er tvunget til at låne.

 • 0
 • 0

findes nogen steder der IKKE er behæftet med fejl. Det er socialforvaltningen, DSB, forsvaret og så videre. Man skal se på det spildevand, som Aalborg afleder og så sætte Lindholm Strandpark ind i det. Jeg tror at det er minimalt. Men derfor skal man ordene det med det samme. Selvfølgelig, men ikke noget med at en medarbejder skal stå for skydemål, for noget de oppe i hierarkiet har truffet en beslutning om.

Det bliver andre ting end Lindholm Strandpark, når dette er overstået i fremtiden, fordi at ledninger bliver utætte, man havde glemt at putte noget spildevandet og så videre.

Så en 95 - 97% det er nok det jeg ville forlange.

 • 0
 • 1

Så kommunen skal ind og godkende din håndvask?

Det lyder snedigt.

Til gengæld er der nok en del der med glæde køber kloak tv og mobile højtryksrensere. Allerede nu koster en tv inspektion 3-4 kkr. Hvis “det offentlige “skal betale hvad bliver prisen så ikke. Tilslutningsbidraget risikerer at få et ubehageligt hug opad og skal falde på et meget ubehageligt tidspunkt i en byggesag,

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten