Forskerne har længe vidst, at der sker en udveksling af gener mellem bakterier inden for bakteriestammer, der er nært beslægtede. På den måde kan bakterierne f.eks. overføre antibiotikaresistens til hinanden.
Et nyt dansk forskningsresultat med spildevand viser dog, at bakterier i langt højere grad, end man hidtil har vidst, også er i stand til at overføre gener til andre end de tæt beslægtede arter.
Den viden er uhyre vigtig, for studiet viser, at spildevandsrensningsanlæg vil kunne være med til at spille en vigtig rolle for at reducere spredningen af antibiotikaresistens, fastslår forskerne fra DTU og Københavns Universitet.
Forskerne har undersøgt prøver af spildevand taget forskellige steder på dets vej fra et hospital, gennem kloaksystemet til renseanlægget.
Man mærkede de genetiske elementer, som koder for antibiotikaresistens med en grøn markør, og fulgte generne hele vejen gennem spildevandsystemet. Med hjælp fra avanceret teknologi kunne man tælle dem og se, hvordan og i hvilket omfang bakterierne udvekslede arvemateriale.
Det var tydeligt, at bakteriernes evne til at overføre arvemateriale ikke svækkedes undervejs, ligesom man også kunne se, at de kunne overføre gener til bakterier fra andre arter end deres nærmest beslægtede.
»Bakterierne har en unik evne til at overskride artsbarrierer. En evne vi ikke kender fra andre organismer. Det ville svare til, at en kanin over få generationer udviklede vinger, for derved bedre at kunne slippe væk fra ræven,« forklarer en af forskerne, professor Søren Sørensen fra Biologisk Institut ved Københavns Universitet i pressemeddelelsen.
Forskerne går nu i gang med at undersøge, hvordan udformningen af rensningsanlæg kan have en betydning for overførslen af gener mellem bakterier. Undervejs vil forskerne undersøge rensningsanlæg i Danmark, Sverige, England og Spanien.
»De opnåede resultater åbner flere døre til forståelsen af den øgede resistens, vi netop nu ser på verdensplan, og vi kan nu begynde at afdække, hvordan vi undgår, at blandt andet rensningsanlæg bliver hot spots for overførsel af resistens,« siger postdoc Liguan Li fra DTU Miljø.
Målsætningen er, at man gennem kommende studier udvikler guidelines til spildevandsrensning.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard