Spildevand fra minedrift forurener kartofler i Bolivia

30. maj 2017 kl. 12:03
Spildevand fra minedrift forurener kartofler i Bolivia
Potosi-bjerget ligger cirka midt i Bolivia og rummer verdens højeste forekomst af sølv. Illustration: Gerd Breitenbach og Wikipedia Commons.
Grænseværdierne for tungmetaller er overskredet op til 71 gange, og problemet kan være til stede i hele Andes-regionen, mener forskere.
Artiklen er ældre end 30 dage

Minebyen Potosi i Bolivia er en af verdens højest beliggende byer med sine 4.090 meter over havets overflade.

Byen er bygget på bjerget Cerro de Potosí, der rummer verdens største forekomst af sølv. Og en omfattende minedrift har i århundreder hentet sølv og andre metaller ud af bjergets indre.

Nu viser forskning fra blandt andet University of Oklahoma i USA, at minedriften forurener afgrøder som kartofler, der er den vigtigste fødekilde i området, fordi de bliver vandet med spildevand fra minedriften.

»Vores resultater giver forskningsmiljøet indsigt i den potentielle indvirkning på mennesker og miljø, som både aktive og forladte miner kan udgøre i hele Andesbjergene,« siger miljøingeniør Alan Garrido fra Rothwell Watertech Global i Bogota i Colombia, der har deltaget i projektet.

Kunstvanding er nødvendig

Vand er en knap ressource i bjergområdet, og jorden er så tør i regionen, at bønderne er nødt til at kunstvande.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Kina kan ikke længere skjule massiv forurening

Og kartoflerne bliver solgt lokalt eller sendt videre til afsidesliggende områder, hvor indbyggerne ikke kan dyrke afgrøder.

Grænseværdier er overskredet

  • Koncentrationen af grundstofferne cadmium, bly og zink i vand fra kunstvandingsanlæg oversteg de internationale grænseværdier mellem 20 til 1.100 gange.
  • Landbrugsjorden indeholdt metalkoncentrationer for arsen, cadmium, bly og zink, der oversteg grænseværdierne henholdsvis 22, 9, 3 og 12 gange.
  • Kartofler dyrket i mineområdet og solgt til forbrugere oversteg grænseværdien med henholdsvis 9, 10, 16 og 4 gange for arsen, cadmium, bly og zink.
    Kilde: Metal-contaminated potato crops and potential human health risk in Bolivian mining highlands, University of Oklahoma

Men den eneste vandkilde, der er rigeligt af, er netop det forurenede vand fra aktive og forladte miner. Og det medfører en alvorlig sundhedsrisiko for befolkningen.

Undersøgelser af kartoflerne viser især højt indhold af tungmetallerne arsen, der er giftigt og kræftfremkaldende, samt cadmium, der kan skade lever og nyrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For børn er indtagelsen af arsen gennem kartofler mellem 9,1 og 71,8 gange højere end grænseværdien. For cadmium ligger tallet 3,0 til 31,5 gange højere end grænseværdien.

Stor påvirkning fra en fødekilde

Grænseværdierne, forskerne benytter, er dem, som U.S. Agency for Toxic Substances and Disease Registry har fastsat for, hvornår der er risiko for, at noget bliver skadeligt for mennesker.

Læs også: Udvidelse af gaslager stoppes: For mange tungmetaller ryger i Limfjorden

De høje værdier i kartoflerne er meget bekymrende, når man tænker på, at det alene er én fødekilde, der er ansvarlig for den påvirkning.

»Børn i denne region udsættes for forurenende stoffer gennem andre kilder end kartofler. Hvis vi overvejer disse yderligere eksponeringsveje, vil de forventede risici sandsynligvis være meget højere,« siger Robin Taylor Wilson, forskningsleder og professor på Penn State College of Medicine.

Kan omfatte hele Andes-området

Forskningsprojektet har udelukkende koncentreret sig om, hvor stor eksponering minedriften gennem kartofler udsætter befolkningen for. Men den indikerer, at især børn altså kan blive syge gennem føden.

Læs også: Geus: Trods grønlandske miner vil Kina fortsat kontrollere de sjældne jordarter

Forskningsprojektet er offentliggjort i tidsskriftet Environmental Geochemistry and Health og er støttet økonomisk af Engineers in Action. Det er en nonprofit-ingeniørorganisation, der hjælper med at udvikle billige projekter, der kan skaffe rent vand i udviklingslande.

Bly og cadmium i jorden

Talrige undersøgelser fra vestlige lande har i øvrigt vist, at blyholdig benzin har skadet børnene intellektuelt og dermed hæmmet deres uddannelsesmuligheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eftersom undersøgelsen fra Bolivia også påpeger, at grænseværdierne er oversteget for bly, er det problem formentlig også til stede.

Ligeledes ved man, at vulkansk aktivitet også forhøjer indholdet af f.eks. cadmium i jorden, så ud over kunstvanding med forurenet vand fra minedrift øger nærheden til vulkaner indholdet af tungmetallet i afgrøderne.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger