Spild af strøm og plads: Skift af fiberleverandør kræver ekstra router

Plus4. februar 2021 kl. 03:0034
Spild af strøm og plads: Skift af fiberleverandør kræver ekstra router
Illustration: Icotera.
Der bliver sat mange ekstra routere op, i forbindelse med at over 100.000 kunder har valgt ny fiberleverandør på grund af Norlys-fusionen. Vælger kunderne en anden leverandør end Norlys, skal de installere en ekstra router for få wifi-forbindelse.
Artiklen er ældre end 30 dage

Jens Bovbjerg løftede øjenbrynene da en montør for nylig kom besøg for at gøre husstanden klar til at skifte fiberleverandør. Jens Bovbjerg bor i byen Bælum mellem Randers og Aalborg og har indtil for kort tid siden haft en bredbåndsforbindelse via bredbåndssamarbejdet Waoo gennem energiselskabet Eniig.

Men den aftale blev opsagt i efteråret, fordi Norlys, der er opstået efter en fusion mellem energiselskaberne Eniig og SE, har forladt Waoo-samarbejdet.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
34 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
33
21. juli 2021 kl. 11:32

Jeg har nu fået oplyst at det frække navn på funktionen i en router som forbindes direkte er. "VLAN 101".

Og så har jeg fået dette link:Yousee fiber internet without yousee router – Mikkel's Private Blog

https://mikkelprivat.wordpress.com/2021/05/21/yousee-fiber-internet-without-yousee-router/

Håber det er en mulig hjælp.

P.S.: Ved at lave ændringen i routeren (i modsætning til at internetleverandøren gør det), så kan man altid "bare" sætte den originale router op igen og dermed verificere at det virker (ikke en lokal bruger-fejl).

32
20. juli 2021 kl. 20:11

Hos os slukker vi for routeren om natten, og når vi ikke er hjemme. Det er en meget enkel måde at undgå 24/7-forbrug. Det gør det forøvrigt også langt mindre attraktivt for nabolaget at hacke sig ind på den

Du kan risikere at routeren bliver defekt, ved at være slukket. Med jævne mellemrum sendes opgraderinger ud på routeren, og får den ikke disse opgraderinger, kan den ikke blive ved at fungere med netværket. Jeg har været udsat for, at dette medførte jeg skulle have ny router. Når først at en opgradering var udsendt, havde de ikke mere mulighed for at opgradere den gamle router, hvis den ikke fik opgraderingen. Det kostede mig dog ikke noget, at jeg skulle have udskiftet - bortset fra at jeg skulle gøre plads til et teknikkerbesøg.

31
20. juli 2021 kl. 11:19

Begge mine sønner, som er teknisk kompetente, har udskiftet deres fibernet-leverede router (som er lavpris) med een anden router, som har de faciliteter de ønsker.

Denne forbindes direkte til "medie-konverteren" - der er altså ikke tandem-routere. Jeg har også forstået, at man med en ændring af "signalet" kan få en mere direkte kobling til den nye router.

Men det er kritisabelt at internet-leverandørerne ikke er bedre til at vejlede. Det er jo ofte lavt betalte studerende, som kun kan det de kan eller har lært på jobbet.

30
20. juli 2021 kl. 10:42

Lige en opdatering på denne tråd. Jeg har i nogen tid døjet med, at min routeropsætning jævnligt forsvandt. Efter adskillige henvendelser til Fibias tekniske support, har jeg nu fået besked om, at jeg må købe min egen router, fordi Fibia jævnligt nulstiller deres. Dette er helt grotesk jf. artiklens indhold om at der nu allerede sidder to routere. Kan det virkelig være rigtigt i 2021, at man skal have tre routere siddende for at kunne have sin egen opsætning.

29
9. februar 2021 kl. 19:32

Det var en semi-lang rejse, men vi er nået de eneste logiske konklusion:

  1. Fiberterminering + udbyder specifik wifi router (eller ens egen), tak! Bedst for strømforbrug, wifidækning, faktisk bedst på alle parametre forudsat en energieffektiv terminering.
  2. Vi har overset at "Bliv hos Waoo" er 'Skift til Fibia', mens "Bliv hos Norlys (Stofa)" er tættere på samme infrastruktur.
  3. Som PHK understreger ville et stop for ISP'ernes trang til at købe det billigste skrammel de kan finde, løse alle problemer artiklen fremhæver. #holygrail
28
9. februar 2021 kl. 11:44

Hvis nogen har Waoos "Smart" Wifi (Airties access points, der ikke taler sammen med leveret router og dermed kræver minimum 2 stk) stående, så lad være med at måle forbruget på dem - det vil give en rigtigt dårlig dag...

Men stadig er tv boksen den helt store sluger - Den bliver så varm (selv i standby) at man kan blive bange for hvornår den skifter fra hardware til software .... Samtidigt er den temmelig langsom til at starte op fra kold (og efter skiftet til Fbia skal der ofte flere forsøg til) så man ikke i praksis kan nøjes med at tænde når man vil se tv.

Til sammenligning er oplevelsen af en Google-TV "dongle" der giver stort set samme brugeroplevelse men med et meget mindre strømforbrug. Så hvis man lige fik deres android app lagt på den kunne man se vel se waoo tv via google tv istedet for box'en. Jeg ved dog ikke om der bliver streamet med højere bitrate til boksen end til app/web løsning.

27
9. februar 2021 kl. 11:01

Jeg er gammel EnergiMidt/Eniig kunde.

Det er vel ca 10år siden vi fik fiber ind internet og med en DVB-C kabel tv løsning. Nåede lige at få det i drift inden Skyline gik konkurs (Wimax forbindelse med retningsbestemt antenne på en mast)

Jeg troede at jeg tog den nemme udvej med beholdWaoo - markedsføringen lovede at så forblev alt som det plejede at være...

Der blev autoamtisk booket en teknikker til at sætte det op - Det var der jeg opdagede at noget skulle laves om. Efter at det lykkedes at få at vide at det "bare" var den ekstra router boks der skulle tilsluttes var der vist ikke nogen grund til at vente på at han skulle komme Fik også lovning på at de ville foretage netværks-ændringen om natten så hjemmearbejdet ikke blev forstyrret...

Der blev også slukket for kabel tv signalet. Så nu skalder en tv boks til per tv. Hvis det stod nogen steder i informationsmaterialet var det ihvertfald godt skjult.

Jeg skal nu have den ekstra router imellem den gamle fiberboks/router og min egen router ( Altså hvis jeg vil kunne se tv via en boks - ellers burde det være muligt at undgå den - Har jeg hørt, men ikke fra Fibia). Så nu har jeg 2 routere med slukket wifi til at sidde og lune i det kolde teknikrum hvor jeg ikke har glæde af varmen.

Det er først idag 9/2 det er lykkedes at få en offentlig ip adresse (blev skiftet 15/1 til en CGNAT addresse)

Samtidigt har de også lukket for "gamle" tv bokse. Jeg havde tidliger købt en extra ved EnergiMidt så jeg havde 2 aktive, men nu er det kun den "nye" der virker - De virkede alle 3 fra 15/1 til 2/2. (Da jeg ikke har kabel til tv'et i stuen køre det der over wifi, mens jeg ved projektoren på 1.sal ønsker at køre kablet pga dårlig dækning. Det er bøvlet at skifte tv boksen mellem kablet og wifi forbindelse.)

Et behov der nu kun er blevet større af at de andre tv ikke længere får kabel TV signalet. Så har en support ticket liggende på om der kan åbnes eller jeg skal betale "leje af boks" for at få lov at bruge min egen boks (den anden gamle skal vel returneres til Norlys på et tidspunkt hvis de beder om den)

Og så har Fibia kunderservice været lagt ned siden. Telefonisk kontakt har jeg opgivet da de kun gør et meget kort forsøg på at ringe tilbage (og Murphy lov gør at man enten er optaget eller på toilettet når de ringer) og der er lang svartid på email support.

Så nu overvejer jeg at få liv i den gamle antennemast igen for at modtage DR på DVB-T og nemt kunne se en tv avis eller lign uden at skulle rode med mobil og streaming via chromecast, og da tv alligevel er blevet mere besværligt må vi hellere brugde de 6 måneders binding på at overveje en ren streamning løsning. F.eks via Google-TV.

Uden krav om tv bliver det nemmere at vælge en ren fiber udbyder og kan også slippe af med den extra router/strømsluger så jeg "kun" har to ...

26
7. februar 2021 kl. 13:46

I den ene af vores 2 bokse er der 4 ethernet-porte, men de 3 er reserveret til TV og telefoni som vi ikke har. Til gengæld ville jeg gerne have ethernet ud af dem i stedet, men nej. Modsat ethvert ADSL-modem jeg har haft er de låst. Så jeg skal ikke kun have 2 bokse, men også en switch og så lige et wifi-accesspoint fordi det indbyggede er noget skrammel. Man kan godt slå det indbyggede wifi fra, men når dimsen bliver genstartet bliver det slået til igen, så i praksis kan man ikke engang spare det strøm.

At kasse nr 2 kan flyttes for at få bedre wifi-dækning er en sandhed med modifikationer. Det er en kæmpe kasse der både skal have et ethernet-kabel og en grim sort ledning, der er så kort den alligevel ikke kan nå noget som helst. Ikke engang power ethernet kan den klare, så man kan spare en strømforsyning - og et grimt kabel hvis man faktisk vil flytte den.

Alt i alt er det bare meget strøm der går til at holde separate kasser kørende og man har gjort alt hvad der er fysisk muligt for at give flest mulige ulemper ved den valgte metode.

25
5. februar 2021 kl. 15:02

Hvis nogen har Waoos "Smart" Wifi (Airties access points, der ikke taler sammen med leveret router og dermed kræver minimum 2 stk) stående, så lad være med at måle forbruget på dem - det vil give en rigtigt dårlig dag...

24
4. februar 2021 kl. 22:13

I oplysningens tjeneste har jeg målt strømforbruget på min ny fiberforbindelse

Jeg følger op og har gjort det samme på min router, der sidder på væggen, en Alcatel-Lucent I-241W-T. Jeg bruger den udelukkende som mediekonverter, resten klarer jeg selv (havde før Waoo/Eniig, nu Kviknet)

318mA på 12V, -> 3.8W

På 230V siden trækker den 4.6W, så ikke videre imponerende effektivitet. Dens power faktor er også elendig, 0.44, så jeg ender i 10.5VA.

Så ja, gammel teknologi...

mvh

23
4. februar 2021 kl. 21:17

 Westendahl 4. februar 2021 - 09:54

Re: 24/7 ?

Så er der ikke meget smart-home der fungerer, hvis routeren slukkes ?

----¨

hvori består problemet i ? :-) At siri ikke kan ringe hjem.

men jeg er nok den eneste der ikke har lyst til at styre fryser,køl,varme og wifi med en eller anden server app der tager hånd om det - men som står mindst 4 landegrænser væk...

22
4. februar 2021 kl. 21:04

Har lige fået udskiftet min enlige boks med TRE bokse med hver sin varme strømforsyning argumenteret med "ny teknik": en fiberboks, en router og en Wi-Fi boks. Har ikke skiftet selskab, fortsat Waoo. Jeg synes det er noget energisvineri.

20
4. februar 2021 kl. 20:08

Hvis alle udbydere skulle bruge de bokse, der sidder i forvejen vil det helt sikkert give en dårligere kundeoplevelser. F.eks. Telenor har i dag to forskellige routere, der bliver sendt ud - hvis alle de forskellige routere, der sidder derude skal understøttes, vil jeg gætte på tallet vil være mellem 20-50 med de deraf følgende udfordringer med at sikre, at de allesammen virker korrekt.

Omvendt, så ville et sådant krav utvivlsomt påvirke indkøbsprocessen, så ISP'erne holdt op med at købe det billigste skrammel de kan finde ?

(Se også: Debatterne om reklamationsrettens længde & mængden af eSkrot.)

I oplysningens tjeneste har jeg målt strømforbruget på min ny fiberforbindelse:

12VDC × 230mA = 2.7 W

Hvis vi antager at den medfølgende adapter ligger omkring 90% effektivitet får vi 3W forbrug.

Det svarer til:

.003 kW × 24 timer/dag × 365.25 dage/år = 26.3 kWh/år.

Hvis vi antager 2 mio fiberforbindelser, bliver det samlede forbrug fra alle GPON boksene 6MW, hvilket er lidt over en promille af Danmarks elforbrug netop nu.

Det finder jeg ikke problematisk, i forhold til de mange meget konkrete fordele der er ved level-2 modellen.

19
4. februar 2021 kl. 18:44

< Jeg arbejder ved Telenor og er involveret i levering af Telenors produkter på bl.a. Norlys' fibernet, men udtaler mig på egne vegne > Det er selvfølgelig uheldigt, at der bliver installeret flere bokse, og der dermed introduceres et højere strømforbrug til at levere internet, men der er også fordele ved det:

  • Lag 2 modellen stiller udbyderne mere lige. Jeg antager at de fleste her godt kan lide at have valgmuligheder, og jeg synes da det er glædeligt, at der var 10 forskellige udbydere at vælge imellem ifm. opsigelsen. Det ville have været utopi for 5 år siden.

  • Lag 2 modellen gør at de forskellige udbydere kan tilbyde forskellige produkter. F.eks. at levere IPv6 eller lade brugeren selv tilslutte sin router direkte til fiberboksen.

  • To-boks løsningen giver en meget klar snitflade mellem netejer og internetudbyderen.

  • Adskillelse af fiberterminering og Wifi gør, af Wifi accesspunktet kan placeres mere optimalt - fibertermineringen er ofte ved gulvet i et hjørne af huset, hvilket ikke giver optimal Wifi dækning.

  • Brugen af routere til fiberterminering er nedadgående. De fleste fiberselskaber sætter i dag en ren mediekonverter op - det giver også god mening, da fibertermineringen holder længere end Wifi standarder. Så at lade routeren sidde lidt endnu sparer elektronikaffald på kort sigt mod et lidt højere strømforbrug. Hvis Wifi er slukket i fibertermineringsboksen ved jeg dog ikke hvor stor forskellen reelt er. Når den bliver forældet bliver der installeret en mediekonverter i stedet.

  • Hvis alle udbydere skulle bruge de bokse, der sidder i forvejen vil det helt sikkert give en dårligere kundeoplevelser. F.eks. Telenor har i dag to forskellige routere, der bliver sendt ud - hvis alle de forskellige routere, der sidder derude skal understøttes, vil jeg gætte på tallet vil være mellem 20-50 med de deraf følgende udfordringer med at sikre, at de allesammen virker korrekt.

18
4. februar 2021 kl. 16:31

MEN når en mobiltelefon / tablet kan køre 1-2 gange 24 timer, eller mere, på batterier, OG lytte efter opkald, så BURDE en router også kunne. Bare regn på sendeeffekten, som er minimal relativt til e.g. 14 W.

17
4. februar 2021 kl. 16:27

Jeg kan love dig, som måle-nørd, at det er kontinuert forbrug. Og både min router og min TV-boks bliver godt håndvarme (ikke bare lune).

16
4. februar 2021 kl. 15:43

Møg? Jeg har fuld fjernstyring og og overvågning af sommerhuset via nettet. Herligt når der lånes ud til familien, så man kan tænde div. varme i forvejen og så man kan kontrollere og også selv slukke efter de er rejst. Kameraovervågning er heller ikke at foragte og en vejrstation indgår også i pakken. Møg, nej da - man er vel ingeniørd, eller hva?

15
4. februar 2021 kl. 15:35

Mon ikke 24/7 bliver relevant når elbilen selv skal starte opladning når strømmen er billigst :)

14
4. februar 2021 kl. 13:45

Hvordan kan det være nogle rækker tomlen ned til denne kommentar ??! Det giver vel god mening at slukke for ting man ikke bruger :-)

Og nej, jeg vil ikke fjernstyre mine loftslamper med telefonen og har heller ikke i sinde at bruge det møg.. :-D

13
4. februar 2021 kl. 13:13

14 W er sansynligvis max. forbrug - gad vide hvad tomgangs forbruget er. Hvis det er 14 W kontinuerlig, som der regnes med i artiklen, ville den lille plastbox være brandvarm.

12
4. februar 2021 kl. 12:27

Vi har kun oplevet problemer med den indbyggede router/wifi... Kun en enkel LAN port virker da de andre er reserverede til TV og wifi dækker ca 4 kvm med begrænset hastighed. I stuen på den anden side af væggen var hastigheden på en god dag reduceret til 2mbps.

Ville ønske at de bare leverede en fiberboks med en WAN port istedet for at lave en elendig 'all-in-one' boks. Den første løsning var at installere et accespoint, men så mangler man jo pludseligt LAN porte.....

Efter et par opkald lykkedes det Fibia at sætte boksen i 'bridge-mode' og nu fungerer nettet upåklageligt med vores egen router (der ren faktisk kan håndtere den forbindelse de leverer). Routeren blev købt på DBA og wifi leverer 150+mbps i hele lejligheden.

Hvad med at man bare installerede en simpel boks der havde en enkel WAN port i stedet for et strømslugende apparat. Så kan man jo passende vælge en router der opfylder ens behov (og til dem der ikke har mod på det kan man jo foreslå et par standard routere....).

11
4. februar 2021 kl. 12:22

Enig - det var netop det, der gjorde, at valget for mig kun kunne have ét udfald. Der måtte ikke skulle installeres flere bokse med større forbrug til følge.

Det er der så nok ikke ret mange procent af den danske befokning, der overhovedet tænker over.

10
4. februar 2021 kl. 12:09

Vil det ikke være muligt at give kunderne en simpel mediekonverter i stedet?

9
4. februar 2021 kl. 12:09

Jeg er ret sikker på at boksen manuelt kunne sættes op til at klare det. Hele problemet ligger i provisioneringen af den slags udstyr.

Fordi der er to leverandører er der også to provisioneringer. En for selve fiberen, og en for internettet. Men boksen kan altså kun hente en provisionering ud, og så må man vælge.

8
4. februar 2021 kl. 11:06

Min gamle mor er i forbindelse med overgang til Stofa blevet tvunget til at betale 209.- ekstra pr mdr . Det nye system kræver internet har kundeservice oplyst. Det gjorde det gamel IKKE, selvom det også kørte via lan forbindelse ( Lan forbindelse for at have TV2 play var nødvendig vedtidliger udbyder FAH ) Er det rimeligt at Nordlys også på det punkt giver en dårligere og dyrere set op ?

6
4. februar 2021 kl. 10:29

Andre apparater, telefoner, smarture, tablet, labtops er alle optimeret i forhold til energiforbrug - fordi de har batterier OG forbruget dermed er synligt. Selv store TV er efterhånden under 100 W når tændt.

Apparater som fiberbokse, routere, switches, TV-bokse er alle 230 V, og dermed er energiforbruget ikke direkte synligt. Som det fremgår af artiklen, så bruger mange af disse apparater 10-25 W - hver - så ganget med 8760 timer bliver det en hel del (85 - 170 kWh/år i rundetal, eller over 200 - 350 kr/år i meget runde tal).

Og hvis man ikke har lyst til at måle, så er en simpel håndspålæggelse nok: et varmt apparat er en strøm-tyv.

Det er en SKÆNDSEL, at store firmaer - med netværk og TV som forretningsområde - KUN leverer disse elektroniske misfostre. Jeg har klaget, og bare fået en afvisning.

Derfor har jeg nu tænd-sluk ur på min TV-boks - hvilket sparer 25% eller 130 kWh om året. Desværre kan jeg ikke undvære min fiberboks + router - men har ikke shoppet efter bedre router, som er primære strøm-gris.

7
4. februar 2021 kl. 10:29

Ærgerligt at man knytter internet og tv sammen. Tidligere havde vi Eniig med Tv via antennekabel - en god løsning for bl.a. fordi vi har/havde en boks med optagefunktion, så vi kunne forskyde seeningen af diværste udsendelser.

Ved skiftet ville vi gerne fortsætte med denne levering af Waoo TV via antenne, men Stofa og andre krævede at vi skulle have dem som internet leverandør også.

Jeg havde et ønske om at skifte internetleverandøren til #Kviknet, hvilket vi så gjorde. Konsekvens: Nu streamer vi TV via apps i fjernsynet. Alle bits leveret af Kviknet over Eniigs fibre men ingen indtægt til Waoo mere fra os på grund af kravet om at være internetleverandør også.

Der har kun været få problemer med skiftet, men vores fiberboks tilbyder kun 100 Mbps på porten mod min firewall/router - lidt ærgerligt når man nu betaler for 1000. Kviknets kunderservice er vist en anelse underbemandet for tiden, for der er ingen reaktion på ønsket om kun at betale for det produkt de leverer.

5
4. februar 2021 kl. 09:54

Så er der ikke meget smart-home der fungerer, hvis routeren slukkes ?

4
4. februar 2021 kl. 09:48

Min fibernetforbindelse fra Eneergimidt har jeg haft i mange år til stor tilfredshed. Ved skiftet til Stofa gik jeg over til Streaming, hvilket gav en del problemer, som nu er løst, men mange timer gik med at få denne del på plads. Det fungerer fint med den gamle fiberrouter, der dog er udskiftet en gang pga. manglende muligheder med af få 1 GB-forbindelse. Dog var hastigheden efter STOFA overtaglese på forbindelsen for lille, ca. 50 MB var for lidt til en 400 MB-forbindelse. Problemet blev løst af en medarbejder, der nævnte at boksens 4 LAN-stik var det kun LAN-1, der havde fuld hastighed. Computeren var tilsluttet LAN-2, TV til LAN-1.

Løsningen var en switch, hvor alt blev tildsluttet, TV, Goggle WIFI, telefon m.v. Det betød en ca. 10-dobling af hastigheden på internetforbindelsen, som nu er den jeg betaler for, 400 MB både ud ig ind. Men den udsendte information kan siges at være mangelfuld, det er kunderne, der taber på selskabernes indbyrdes krig. Eniig betalte forresten for den forældede fiber-router, der blev skiftet med en, der kunne behandle 1 GB, det er nu et par år siden.

3
4. februar 2021 kl. 09:31

Jeg tror vi er mange der har oplevet at få omdannet hjemmet til teknikrum af teleselskaberne. Værst da TDC hævdede at de måtte føre en forældet TDC Erhverv ADSL løsning ind gennem væggen i den ene ende af huset til trods for at vi allerede havde en TDC Fiberløsning i den anden ende. P.t. er der foruden huller i væggene kun fiberboks og router tilbage - godtnok med to grimme strømforsyninger...

2
4. februar 2021 kl. 08:44

Hos os slukker vi for routeren om natten, og når vi ikke er hjemme. Det er en meget enkel måde at undgå 24/7-forbrug. Det gør det forøvrigt også langt mindre attraktivt for nabolaget at hacke sig ind på den.

1
4. februar 2021 kl. 07:19

Tak for en god beskrivelse af de tekniske følger af fusionen. Det var velgørende læsning ovenpå den bunke - ja fysiske bunke - farvestrålende markedsføringsmateriale, jeg har modtaget fra de serviceudbydere, som gerne ville have fat i os tidligere Eniig/Waoo-kunder. Jeg valgte at "blive hos Waoo" og dermed Fibia. Min fiberboks er en Alcatel-Lucent, som ikke har indbygget router, så for mig var det et spørgsmål om at udskifte min hidtidige router. Den er nu degraderet til accespoint på husets første sal. Indtil nu er jeg ikke tilfreds med Fibias driftsstabilitet. Der har været længere nedetid siden 12. jaunuar end i de 5-7 år jeg har har haft fiberforbindelsen. Når jeg nu læser, at der er indført en helt ny protokol, tænker jeg, at problemerne nok ville være de samme, uanset hvilken leverandør, jeg havde valgt.