Spejlet til verdens største rumteleskop er nu samlet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spejlet til verdens største rumteleskop er nu samlet

En kæmpe robotarm sørger for at montere de 18 spejle så tæt på hinanden, at de udgør ét spejl. Illustration: NASA/Chris Gunn
Her ser vi de 18 spejle, som er installeret på en dedikeret spejlstruktur. Illustration: NASA/Chris Gunn

18 kæmpestore spejle er nu samlet og klar til at blive monteret på verdens største rumteleskop, James Webb-teleskopet, som inden 2020 skal afløse Hubble.

Spejlene er blevet samlet på NASA’s Goddard Space Flight Center i staten Maryland, og ifølge rumforskningsagenturet er der tale om noget af en milepæl i arbejdet med det kraftfulde teleskop.

»Forskere og ingeniører har arbejdet utrætteligt for at installere disse fantastiske, næsten perfekte spejle, som vil fokusere lys fra tidligere skjulte verdener af planetatmosfærer, stjernedannende regioner og Universets begyndelse,« lød det fra administrator John Grunsfeld fra NASA’s rummissions-direktorat i en meddelelse.

En stor robotarm sørger for at spejlene bliver placeret helt præcist. Illustration: NASA/Chris Gunn

Læs også: Kæmpe rumteleskop skal lede efter liv ved de 600 nærmeste stjerner

Eftersom de individuelle spejle måler 1,3 meter i diameter og vejer 40 kg, har det været nødvendigt at bruge en stor robotarm og laserpointere til at samle spejlene helt præcist. Ikke mindst fordi det er nødvendigt, at de blot sidder meget få mm fra hinanden, hvis de skal fungere som ét stort spejl.

Samlet set bliver spejlfladen på omkring 6,5 meter i diameter, og de er konstrueret af Ball Aerospace & Technologies Group, der ligger i staten Colorado.

Spejlene er lavet af beryllium, fordi dette grundstof er i stand til at klare de meget lave temperaturer i rummet. Derudover har de fået et lag guld, som kan reflektere infrarødt lys.

Planen er pt., at teleskopet skal sendes af sted fra en Ariane 5-raket i 2018 fra Fransk Guyana.

Læs også: Fødselsdagskort fra redaktionen: Kære Hubble!

Fakta:

James Webb-teleskopet er tænkt som afløseren til arbejdshesten Hubble, som har været i brug siden 1990.

Teleskopet vil blive verdens største - med et spejl tre gange større end Hubbles - og skal nå ud at lure i kroge af Universet, som hidtil ikke har kunnet spottes, bl.a. jagten på liv på andre planeter og de allerførste galakser.

Teleskopet bliver udført som et samarbejde mellem NASA, ESA og det canadiske rumagentur.

Der er ingen grund til at skjule, at netop computeren bag spejlstyringen er blevet til med den danske civilingeniør dr. Bente Eegholm ved roret.
Jeg har gentagne gange opfordret medierme til at besøge dr. Eegholm, der bor og lever i staten Virginia, USA, og som endda har opnået sine foresattes tilladelse til at omtale sit arbejde.
Kom så i gang !!!!!

  • 13
  • 0