Spejle satte verdens største solpark i brand

En brand hærgede i sidste uge en af verdens største CSP-solparker (concentrated solar power), som nu kører på under halv kraft.

Det ene af tre kedel-tårne brød i brand i den californiske park, som går under navnet Ivanpah Solar Electric Generating.

Parken ligger i Mojaveørkenen i Californien, hvor den benytter tusindvis af spejle til at dirigere Solens stråler mod tre kedel-tårne. De koncentrerede stråler skaber damp i tårnene, som bruges til at producere strøm.

Brand skyldes vedligeholdelse

Årsagen til branden var, at nogle solspejle var kørt i position til vedligeholdelse, hvorved de rettede de meget stærke stråler mod uhensigtsmæssige steder på et af de tre kedel-tårne, som således brød i brand.

Det forklarede brandvæsenet efterfølgende til nyhedsbureauet Associated Press, og siden har NRG Energy, der er operatør på projektet, bekræftet forklaringen.

»Branden på Ivanpah Unit 3 var forårsaget af, at solspejlene var låst fast som forberedelse til aktiviteter i forbindelse med vedligeholdelse, hvilket fik solstrålerne til kortvarigt at bevæge sig over en del af keddeltårnet,« forklarede repræsentant for NRG Energy David Knox ifølge det amerikanske Computerworld-site.

Repræsentanten tilføjer, at nye sikkerhedsforanstaltninger er taget i brug - ændringer i software og hardware - for at forhindre gentagelser. Han uddyber dog ikke, hvad disse konkret består af.

Solpark kører på under halv kraft

NRG Energy regner med at have det tredje kedel-tårn klar til drift i løbet af tre uger.

Imidlertid betyder ventetiden, at solparken kun producerer en tredjedel af sin kapacitet.

Det skyldes, at det andet kedel-tårn ligeledes er taget ud af drift i forbindelse med vedligeholdelse - dog ikke er relateret til branden.

Omkostningerne for brandulykken er endnu ukendte.

Brand forårsager kun begrænset skade

Den primære skade på kedel-tårnet var begrænset til aluminiummet, der dækker isoleringen omkring rør, ledninger og ventiler.

Det lykkedes ansatte at slukke branden med håndholdte brandslukkere, før brandvæsnet nåede frem til ulykkesstedet.

Ingen kom til skade under brandslukningen.

Solparks fremtid truet af lav produktion

Wall Street Journal skrev i marts, at solanlæggets fremtid er truet.

Parkens pris pr. MWh lever ikke op til forventningerne, og faktisk var solparkens produktion sidste år så meget under målet, at kontrakten med det lokale energiselskab (Pacific Gas & Electric Co.) var misligholdt.

Energiselskabet har i marts fået tilladelse til at forsøge at øge solparkens produktion.