Sparer lysdæmpere på strømmen?

Allan Holm vil gerne vide, om det koster eller sparer strøm, når man dæmper lyset:

"Sparer man strøm ved at anvende en lysdæmper? Hvorfor/hvorfor ikke?"

Leif Petersen, administrerende direktør, Servodan A/S, svarer:

"Ja, man sparer strøm ved at dæmpe lyset med en moderne lysdæmper. Størrelsen af besparelsen afhænger af dæmpningsgraden. Der er mange slags lysdæmpere på markedet og af meget varieret kvalitet. Lysdæmpere findes i mange varianter - både til DIN-skinne montering i el-skabet eller som drejelysdæmper i væggen.

En lysdæmper til DIN-skinne montering er typisk op til 750 W., medens en væglysdæmper er til 3-400 W. F.eks en 750 W lysdæmper har et meget lavt eget forbrug på ca. 1 W, og et spændingsfald over lysdæmperen på ca 5 %. Over dæmper området er tabet ca. 1 % og det vil sige ved fuld effekt ca. 7 W. Resten bliver anvendt til besparelse ved dæmpning.

Nye moderne lysdæmpere finder selv ud af hvilken belastning (lyskilde) man tilslutter. Såkaldt universal lysdæmper. Afhængig af lyskildens art, er der også her en udnyttelsesgrad, som den enkelte lyskilde leverandør kan oplyse. Tabet i en lysdæmper omsættes altså til varme i lysdæmperen, og derfor skal man altid være opmæksom på omgivelsestemperaturen.

Ved højere omgivelsestemperatur end den angivne på produktet (ta), skal der foretages effekt-reduktion. Varme er den største fare for de indbyggede MosFet transistorer (effektregulatoren)

De allerførste lysdæmpere var simple modstands regulerede kredsløb, - hvor usikkerheden på spørgsmålet opstår fra, - idet man på dette tidspunkt omsatte dæmpereffekten fuldt ud til varme, og hvor man ikke sparede ved at dæmpe.

Derefter kom thyristoren som dæmpede i halvbølgen og derefter triac reguleringen, (se tegning) der skar i sinuskurven både i den positive og negative halvbølge. Lysdæmpning er et udtryk for. hvor meget man dæmper af sinuskurven i den positive og negative del.

Strøm x spænding giver effekten under halvbølgen. Reducerer man arealet under halvbølgen reduceres effekten til lyskilden. Et af de store dilemmaer i at dæmpe belysninger er, lyskildernes evne til at lade sig dæmpe, og her er brugeren ofte i ingenmands land.

Udviklingen stormer frem med LED belysning og ligesom ved sparelamper, er der stor usikkerhed om, hvilke typer, der kan dæmpes og hvor meget. Angives lyskilden som dæmpbar, afhænger det ofte af, hvor meget og hvorledes ser dæmperkurven ud. Ikke mindst også - hvorledes ændres lysets farve, når man dæmper på lyskilden."

Dokumentation

Læs og stil spørgsmål til Scientariet

Spørg fagfolket

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til fagfolket.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De allerførste lysdæmpere var simple modstands regulerede kredsløb, - hvor usikkerheden på spørgsmålet opstår fra, - idet man på dette tidspunkt omsatte dæmpereffekten fuldt ud til varme, og hvor man ikke sparede ved at dæmpe.

Dette er ikke korrekt. Man vil altid spare, hvis den dynamiske impedans af det dæmpede er positiv i det givne reguleringsområde. Når det dæmpede lyser svagere, er det fordi gennemsnitsstrømmen er reduceret, og da fødespændingen er uændret (230 Vac), bliver den totale effekt mindre. Den er bare ikke så lille, som den kunne blive, med mindre tab i regulatoren.

 • 0
 • 0

... hvis en GLØDEPÆRE dæmpes ned til hvor den gløder og IKKE LYSER AF BETYDNING, så bruger glødepæren stadig ca ca 85 % af den pålydende effekt! .. måske mere ... det har vi da målt i min studietid ... hvis man kan, skal dæmperen skrues til nul W eller afbrydes helt, hvis lys ikke ønskes ..

VH fra Bo Villesen

 • 0
 • 0

[quote]Så skulle du prøve med en ensretterdiode, der klipper nøjagtig halvdelen af energien af! quote]

Det gør den faktisk ikke, hvis det er en glødetrådslampe, vi taler om! Strømmen er ganske vist afbrudt halvdelen af tiden, plus at der er et ubetydeligt spændingsfald over dioden (omkring 700 mV) i den anden halvdel af tiden, men glødetråden bliver koldere, og så leder den bedre. Hvor meget det drejer sig om i dette tilfælde, ved jeg ikke, men der er ca. en faktor 10 forskel på trådens modstand, i kold tilstand og i fuldt tændt tilstand. Hvis man måler modstand på en lille pære med et analogt multimeter, kan man let se, at modstanden stiger i begyndelsen på grund af målestrømmen.

 • 0
 • 0

Uanset med hvilken teknik man dæmper en glødepærre, så handler det om at man tilføre mindre energi..! Dermed falder temperaturen på glødetråden, og man begynder at producere forholdsvis mere infrarødt lys end synligt lys !

Så mængden af det synlige lys falder drastisk, i forhold til faldet i energiforbruget !

 • 1
 • 0

Jeg har lige et tillægsspørgsmål hertil emnet.

Jeg er blevet prakket en MEK-S 300 CR dæmper på af Silvan, der mente at den sagtens kunne anvendes til mine jernkerne trafoer der er tilsluttet 12v spots på.

Men på nettet kan jeg se at man skal have en LR dæmper til jernkerne trafo og en CR er lavet til elektronisk trafo. Der stod at CR dæmperen både kunne det ene og det andet i Silvan - men hvad skal jeg tro?

 • 0
 • 0

CR dæmperen kan sagtens klare ohmsk belastning, så dine 12V med jernkerne tager den snildt. jeg ved dog ikke om der var en mønt at spare på at købe LR istedet for. Alternativt kan du jo prøve andre mærker end LK. LK ved hvad de vil have for deres produkter.

 • 0
 • 0

En glødepære reagerer forholdsvis hurtigt på spændingen, så du kan meget nemt måle 50 hz med en fotocelle fra glødepæren. Med andre ord, varierer glødetrådens temperatur igennem 50 Hz perioden, og derfor også dens udsendelse af lys. At sænke spændingen på glødepæren, og at regulere lyset med en lysdæmper, er derfor ikke helt ens.

En glødepære med en lysdæmper, bruger betydeligt mer strøm, end en lavenergipære på fuld blus.

 • 0
 • 0

... hvis en GLØDEPÆRE dæmpes ned til hvor den gløder og IKKE LYSER AF BETYDNING, så bruger glødepæren stadig ca ca 85 % af den pålydende effekt! .. måske mere ... det har vi da målt i min studietid ... hvis man kan, skal dæmperen skrues til nul W eller afbrydes helt, hvis lys ikke ønskes ..

VH fra Bo Villesen

Måske har I målt (eller regnet) forkert ? ;o))

mvh Flemming

 • 0
 • 0

Ved brug af dæmpbare LED lyskilder er der ikke problemer med infrarød udstråling når de dæmpes, da lysdioderne der bruges ikke udsender IR stråling. Dermed er de meget mere effektive til at dæmpes end en glødepære. Da LED pære nu i flere år har kunne leveres til mange af de gængse lysdæmper, og har i lang tid kunne fåes med samme lysfarve som glødepære, er det meget svært at se hvorfor der ikke er skiftet flere glødepære ud, da der er meget store besparelser at opnå!

Mvh. Mike www.prolys.dk

 • 2
 • 0

Der vil altid - som hovedregel spares på strømforbruget ved at dæmpe de gode gamle gløde- og halogenpærer. Halogenpærer bør dog ikke dæmpes markant kontinuerligt, da den regenererende effekt mellem Wolfram tråden og halogen gassen derved nedsættes.

Jeg har 6 stk. LK lysdæmpere - touch med IR fjernbetjening samt enkelte med skydepotentiometre i min installation. Jeg har tit undret mig over (og været lidt irriteret) over at lyset bliver temmeligt uroligt når det dæmpes. Fænomenet optræder ved samtlige typer lysdæmpere.

Kan det mon have noget med DC-overlejring at gøre?

God påske

 • 0
 • 0

Som en lille sidebemærkning mht. nedsættelse af strømforbruget ved lysdæmpning. Mange lysdæmpere bruger faktisk nogle få Watt til at holde live i styringen til f.eks. touch / IR fjernbetjening og blød opstart. Har man nogle stykker af disse typer kan det samlede strømforbrug forøges - især hvis lysdæmperen oftest bare anvendes som en alm. tænd/sluk afbryder.

Til gengæld vil levetiden - især for halogenpærernes vedkomne forøges betragteligt, hvis en lysdæmper med blød opstart anvendes.

/ Peter

 • 0
 • 0

Hvis du vil spare på energien skal du absolut ikke bruge en lysdæmper. Køb i stedet en mindre pære.

Eller som i gamle dage - brug kronetænding. Den ene afbryder styre to pærer i lysekronen, den anden styre tre pære. Det giver tre lysstyrke (2, 3 eller 5 pærer tændt) med optimal virkningsgrad af glødepærerne.

Husk på, at lysudbyttet er proportional med glødetrådens temperatur i fjerde potens. Altså, fordobles glødetrådens temperatur så 16 dobles lysudbyttet.

Jeg mener at kunne huske, at en underspænding på 10% giver en reduktion i lysudbyttet på næsten 25%, mod en fordobling af glødepærens levetid.

Lars Hallum

 • 2
 • 0

@ Lars Hallum En lyskilde som du snakker om er en dyr løsning, mange vælger en lysdæmper fordi de ikke vil have så skarpt lys, eller måske et blødere lys med en varmere farve. Hvis du gerne vil spare på strømmen, så måske en af disse nye E27 med en 12volt halogenpære indeni. Den er stadig dæmpbar, men du sparer på energien, kontra en alm glødepære.

Derudover vil jeg lige priotere at LK endnu ikke har lavet en lysdæmper som kan dæmpe en effekt som er under 40 watt, og 40 watt i LED belysning-det er meget. LK, tag jer nu sammen og kom med et nyt produkt som kan tage disse små effekter.

 • 0
 • 0

Man kan ikke sige at en glødepære lyser med 100 HZ da tråden altid forbliver glødende og ikke slukker som fx et lysstofrør gør. Det er blandt andet en fordel ved en glødepære. Lars hallum@ Nu kunne man jo bruge lysdæmper til indstilling af forskellige senarier og det er lidt upraktisk at skifte pære hvis man skal hygge lidt med fruen og vil dæmpe lyset :-)

 • 0
 • 0

CR dæmperen kan sagtens klare ohmsk belastning, så dine 12V med jernkerne tager den snildt. jeg ved dog ikke om der var en mønt at spare på at købe LR istedet for.

Alternativt kan du jo prøve andre mærker end LK. LK ved hvad de vil have for deres produkter.

Jeg gav 285kr for dæmperen i Silvan - jeg har set den bl.a på nettet og i bygma til 485kr, så jeg er ikke utilfreds med prisen.

Umiddelbart er en jernkernetrafo ikke en ohmsk belastning men en induktiv belastning, derfor min tvivl om en CR (capacitativ) dæmper vil virke problemfrit.

En CR dæmper siges at dæmpe på den aftagende flanke af sinus'en hvor en LR dæmper på den stigende flanke.

 • 0
 • 0

Det er nu afprøvet, dæmperen fungerede fint og dæmpede lyset ganske glimrende. Desværre virker MEK-S 300 dæmpere ikke ret godt med en PIR sensor til tændsignal, fordi dæmperen forventer en puls mens PIR sensoren sender et konstant højt signal indtil lyset skal slukke.

Det bevirker at lyset tænder første gang du aktiverer sensoren, og holder det tændt indtil du går ind og aktiverer sensoren igen :D

Vi forsøgte at sætte dæmperen op som en normal lampe hvor fase-indgangen på sensoren kom fra PIR sensorens tændledning, det duede ikke, fordi jeg måtte trykke på dæmperen efter PIR sensoren havde aktiveret.

Anden opsætning med korrespondance duede heller ikke jævnfør mit nævnte puls-problem.

Jeg har nu installeret en ventilator-regulator som fungerer perfekt efter hensigten, en asynkron motor og en jernkerne transformator er sådan set et fedt, så nu virker systemet glimrende.

 • 0
 • 0

Der findes skam allerede danske produkter på markedet, som også kan dæmpe en 1watt LED pære. Prøv at kigge på Zensehome's lysdæmpere http://www.zensehome.dk De kan regulere pærer fra 1 - 400 watt, forudsat at pærerne er dæmpbare.

 • 0
 • 0

Per Gylling:

det er lidt upraktisk at skifte pære hvis man skal hygge lidt med fruen og vil dæmpe lyset

Som på andre punkter, Per: Behændighed !

 • 0
 • 0

Hvis du vil spare på energien skal du absolut ikke bruge en lysdæmper. Køb i stedet en mindre pære.

Jeg mener at kunne huske, at en underspænding på 10% giver en reduktion i lysudbyttet på næsten 25%, mod en fordobling af glødepærens levetid.

Lars Hallum

En underspænding på 10% giver også en effektbesparelse på (cirka) 19%, så virkningsgraden på pæren falder nu ikke så meget, som du antyder - hvis dine tal holder vand ;o)

 • 0
 • 0

Hvis nu lysdæmperen betragtes - simpelt - som en serie impedans (Rl) i serie med impedansen (Rp) på pæren, da vil summen af de reelle værdier (de ohmske værdier ) stige. M.a.o. resistivt set vil den totale belastningsmodstand stige, Rtot = Rp + Rl

Rp = Rpære, Rl = R lysdæmper

Effektloven P = U * U / (Rp + Rl) må da betyde at effektforbruget - alene ved at indskyde en ekstra seriemodstand Rl - falder ?

Jeg antager at 230 AC spændingens indre generator impedans er ubetydelig (0 ohm) og at denne 230 VAC spænding ikke lader sig synderligt påvirke af ganske små belastningsændringer.

Men det er klart at effektforbruget ved en 'tændt' lysdæmper @slukket pære skal tilregnes ... - og der kommer måske et øget energiforbrug ind totalt set?

Eller er det ovenstående en for enkel set ohms lov + effektlov's matematik ? :-)

 • 0
 • 0

Så vidt jeg ved er en lysdæmper en thyristor der står og fyrer løs. Så det er ikke så tæt beslægtet med en ohms modstand, da du skærer strømmen i stykker med halvleder teknologi.

 • 0
 • 0

Skulle det røde areal i figuren ikke have ligget i slutningen af halvperioden? En triac er jo kendetegnet ved, at man styrer tændvinklen, og at den leder indtil den første naturlige strømnulgennemgang.

 • 0
 • 0

Har lige brugt en "formue" på forskellige dæmpbare LED GU10, G9 samt E27 af nyeste generation med høj RA-værdi og som ikke blinker ved dæmpning. Den eneste jeg er tilfreds med er (Philips MASTER LEDbulb D 12-60W E27 2700K A), men alle testede GU10 og G9 er stadig ikke er gode nok. Så jeg håber på at næste generation, som jeg har hørt kommer her om 2-3 mdr, er bedre :-) ... Så indtil da står den på ganske almindelige halogen-spot.

PS. Skjulte reklamer fra prolys skal da lige have en kommentar med ;-)

 • 0
 • 0

Mine lysdæmpere bliver lidt varme når der er slukket, så de bruger lidt strøm hele tiden. Det burde brgrænses ved lov. Vi slukker for wifi og chargere og for mange apparater er der lovgrænser for tomgangsforbruget. I øvrigt tilsluttede jeg ikke dæmpebare LED spots til dem og de flimrede. Det viste sig at de behøvede en vis last for at fungere, så jeg indsatte en lille halogen spot blandt LED spotsene og alt fungerede fint. Hvorfor betegnes LED som ikke dæmpbare når der går udemærket og virker bare rehulatoren er ok?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten