Spar energi: Forbyd tynde installationskabler
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Spar energi: Forbyd tynde installationskabler

Danmark kan spare betydelige energimængder på den allermest simple måde, blot ved at forbyde brugen af en helt almindelige type installationskabel i alt nybyggeri.

Denne overraskende melding er fremkommet i forbindelse med byggeriet af Vestas nye hovedkontor i Århus. Byggeriet, som påbegyndes fredag 7. maj 2010, er en stor glasbeklædt kontorbygning i lavenergiklasse 1. Og det vil sige, at der er tænkt dybt over alle aspekter af husets energiforbrug.

VESTAS BYGGER DANMARKS STØRSTE JORDVARMEANLÆG

Det er ingeniørfirmaet Cowi, der har projekteret lavenergihuset, og Cowi havde en overraskelse i ærmet til Vestas:

Valget af installationskabel viser sig at være vigtigt for energiforbruget, når man bygger et nyt hus. Ekstra-omkostningen ved at undgå det tyndeste kabel på 1,5 kvadratmillimeter og i stedet vælge nummeret større på 2,5 kvadratmillimeter kan tjene sig hjem ganske hurtigt på elregningen, hvis man bruger strøm i otte timer dagligt. (Foto: Wikipedia) Illustration: Wikipedia

»Cowi fortalte os, at vi kunne spare 460.000 kWh årligt på elregningen, bare ved at bruge 2,5 kvadratmillimeter installationskabel i stedet for det sædvanlige 230 V kabel på 1,5 kvadratmillimeter. Det er jo en stor besparelse, så nu undrer vi os over, hvorfor det overhovedet er tilladt at bruge den traditionelle kabeltype,« fortæller Vestas project manager Lars Henriksen.

Han glæder sig over, at ekstra-investeringen i de tykkere kabler kan tjene sig hjem på kun halvandet år. Derefter vil der være overskud hvert eneste år.

Cowi's projektleder, Sune Birk Kerndrup, bekræfter over for Ingeniøren, at tallet er korrekt. Varmetabet er mindre, når man bruger et tykkere kobberkabel.

»Der er selvfølgelig nogle beregningsforudsætninger. Der er 300 km kabel i huset, og vi regner med otte timers drift i 200 dage om året. Så giver det faktisk 460.000 kWh mindre i varmetab om året, og det er ganske rigtigt en hel del,« siger han.

Ingen har tænkt på det før

Ingeniøren har først henvendt sig til Energistyrelsen for at høre, om myndighederne er opmærksomme på dette energispild. Men Energistyrelsen melder hus forbi. Regler om indretning af byggeri hører under Erhvervs- og Byggestyrelsens gebet. Og herfra er meldingen:

»Der findes ikke noget forbud mod at bruge 1,5 kvadratmillimeter installationskabel på grund af kablets energispild. Vi har ikke hørt om, at det skulle være et problem, og heller ikke set nogen videnskabelig dokumentation. Nu er det jo sådan, at bygningsreglementer bliver sendt i høring, så det undrer mig, at vi ikke har hørt om det før. Dog er det sådan, at i det omfang elforbruget går til belysning og for eksempel ventilation indgår tabet i energirammen,« siger civilingeniør Ejner Jerking, Bygge- og Erhvervsstyrelsen.

Det betyder, at kontorhuses elforbrug til computere og andet forbrugsudstyr, der ikke har med bygningen at gøre, ikke indgår i bygningsreglementets forudsætninger om energiforbrug.

Han synes, at Cowi's beregning er interessant. Men han gør opmærksom på, at forudsætningen om otte timers drift nok ikke holder for alle kontorbygninger, hvis de for eksempel har tidsstyret belysning.

For at sætte tingene lidt i perspektiv, har Ingeniøren sammenlignet de 460 MWh med andre, kendte størrelser.

Et gennemsnitlig husstand har ifølge Energistyrelsens statistik 2008 et samlet elforbrug på 3.532 kWh. Det vil sige, at Vestas kan dække 130 husstandes samlede elforbrug - alene med den energi, der er sparet med hovedkontorets tykke kabeltype.

En af Vestas store havvindmøller, V90-3,0 MW, vil gennemsnitligt levere 14.230 MWh om året, hvis den har en god placering. Så hvis bare 31 firmadomiciler af samme størrelse som Vestas hovedbygning bliver bygget med den tykke kabeltype, så kan de tilsammen spare energi, svarende til en stor havvindmølles produktion.

Politiker: Godt forslag, Cowi!

Næstformand i Folketingets Energipolitiske Udvalg, Margrethe Vestager (RV), siger:

»Det er et godt eksempel. Og det passer lige præcis ind i den strategi, der aftales i energiforligskredsen, nemlig at opgradere på materialevalget, sådan at man ikke længere kan købe det billigste skidt, som for nogen tings vedkommende overhovedet ikke har nogen klimaeffekt, og så må kablerne jo komme ind i samme rummel. For det kan jo ikke nytte noget, at folk bruger de billige kabler, når man med en minimal investering kan spare så meget energi. Jeg tror, det kan gøre en stor forskel. Og det er jo et eksempel på, hvor stort potentialet er for energibesparelser. Denne type af gevinster er meget vigtige i indsatsen for at komme ned i energiforbrug. For energi, der er sparet, den skal jo ikke produceres.«

Dokumentation

Energistatistik 2008

Spændende at der er nogen der gør forsøget. Men begrebet "grøn dimensioning" er da ikke ligefrem nyt! Måske i den målestok.

Har man mon også kigget på ekstra omkostningerne ved montering, det tager lidt længere tid at bakse det større kvadrat ind i en dåse, og det kan være der skal bruges større kanaler og bakker til fremføring. Hvad er spildet i produktionen af de større kabler og ekstra kobber der er blevet brugt...

Måske nok småting i det store billede, men det skal da tages med i betragtning. Synes der er fokuseret lidt for meget på varmetabet alene.

Og at forbyde brugen af 1,5 mm2 er måske lige i overkanten. Der skal jo også tages hensyn til praktisk anvendelighed af kablet, og en 3G2,5 mm2 er lidt større og har en større bøjeradius.

  • 0
  • 0

Det er vist et par år siden du sidst har set en 5x2,5mm2..

De "nye" light kabler fra NKT og andre producenter er ikke meget større end 5x1,5mm2..

Hilsen Elektrikeren

  • 0
  • 0

Helt ærligt, jeg tror ikke en meter på den konklusion. Hvis der skal være en besparelse ved at bruge tykkere ledninger, sker det kun når der er et strømforbrug af en vis størrelse. Efterhånden som alt hvad vi tilslutter til stikkontakten er lavenergiprodukter, lyskilder, hvidevarer, tv og radio, tror jeg simpelthen ikke at der vil kunne måles en besparelse i den størrelsesorden som er angivet. Dem der vil have størst gavn af forslaget vil være aktionærerne i NKT.

  • 1
  • 1