Spar 99 procent af strømforbruget med ny LCD-skærm

Japanske Sharp har netop fremvist en helt ny type LCD-dsiplay, hvor effektforbruget per pixel kun er en procent af, hvad en konventionel fladskærm kræver, hvis man ser bort fra baggrundsbelysningen.

Det er lykkedes Sharp at reducere energiforbruget ved at kombinere hver pixel med en hukommelsescelle. Dette betyder, at når billedet ændrer sig, er det kun nødvendigt at ændre i de pixel, der er forskellige fra det forrige billede. Det er typisk kun en procent af punkterne.

Med konventionel teknologi skal samtlige pixel opdateres, hvilket sker 50 eller 60 gange i sekundet.

Indtil videre er det lykkedes Sharp at fremstille et display med et diagonalmål på 1,36 tommer (3,42 cm).

Displayets effektforbrug ligger på omkring 15 µW. En konventionel fladskærm af samme størrelse har typisk brug for to mW til at generere et billede.

På grund af det meget lave effektforbrug kan en lille solcelle drive displayet, hvorfor Sharp i første omgang forventer at anvende det i armbåndsure og selvlysende prisskilte i supermarkeder, hvor det vil være muligt helt at undgå en ekstern strømforsyning.

Sharp forventer at kunne levere de første LCD-paneler til sine kunder mod slutningen af måneden.

De nye display skal blandt andet konkurrere mod organiske display (OLED), der har et lavere effektforbrug end traditionelle LCD-paneler, men som stadig slås med begrænset levetid.

Dokumentation

Sharps pressemeddelelse

Emner : Skærme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er kun strømforbruget til opdateringen der sænkes med 99%. TV- og Computerskærme er baggrundsbelyste, og det står for langt den største del af strømforbruget. Til ure og andet der ikke bruger baggrundsbelysning, er det dog en væsentlig reducering af energiforbruget.

 • 0
 • 0

Den helt store fordel ved det her er vel at man ikke behøver processor kraft/display driver til hele tiden at opdatere displayet. Dermed kan man vælge en low power processor. Alt efter anvendelsen kan processoren måske derudover tilbringe meget af tiden i sleepmode.

 • 0
 • 0

Har TFT displays, ikke altid haft en transistor per celle, og dermed hukommelse?

Normalt er grunden til displays forbrug, at der op og aflades kapaciteter. Ved at anvende en induktion, til at "vende" spændingen, omkring den halve spænding, er muligt at opnå meget lavt forbrug.

Sædvanligvis styres de fleste displays, ikke af en processor - men af deciderede styrechips til LCD displayet, der dog ofte også indeholder en processor. Selvom processoren sættes i stå (standby) kører displayopdateringen dog stadigt. Dette er helt i hardware.

 • 0
 • 0

Har TFT displays, ikke altid haft en transistor per celle, og dermed hukommelse?

Grunden til TFT displays transistor, er ikke decideret hukommelse, men at give større spænding til LCD segmentet, som på grund af pixels kan addresseres på samme måde som capacitoren i en DRAM. Dog, er det også en hukommelse, da LCD punktets kapacitet sammen med transistoren, husker spændingen, indtil den skal vendes om.

Et LCD display, kan laves med meget lavt forbrug, ved at anvende LCD displayet har kapacitiv karakter, og anvende en spole, til at vende spændingen omkring et midtpunkt. F.eks. kan midtpunktet genereres med en kondensator.

Det er til dels også muligt, for TFT displays, omend meget mere besværligt. Skal det ske uden energitab, må man have en teoretisk værdi, for spændingen over det pågældende punkt som aktiveres, og via en induktion først indstille spændingen på ledningen, til denne spænding. Ellers vil ladningsoverførslen mellem ledning og celle, medføre et tab. Konklussionen er dog, at det for de fleste LCD displays, er muligt at opnå utroligt lav energiforbrug, og der behøves ikke nogen hukommelse i displayet.

Ofte, kan man have en svingende oscillator, hvor der indgår en spole, og "koble" LCD displayets ledninger til denne oscillator på rette tidspunkter, når spændingerne er perfekte, så der undgås tab. Der kan også laves arrangementer, med flere spoler, eller midtpunktsudtag. De fleste multiplexede displays, kan på en eller anden måde "genbruge" energien, som er opbevaret i displayet, og derved få et meget lavt forbrug, men det er langt lettere ved ikke multipleksede displays.

Et display, med hukommelse, for hver pixel, kan sandsynligvis styres som et normalt ikke multiplexet display, og da er meget nemt, at "vende" spændingen med en spole. Dette kan være årsag, til det lave forbrug, på kun 15uW. Det er væsentligt nemmere at styre omvendingen af spænding, med en lille hukommelse per pixel, men det kan give problem hvis en pixel ikke er tænd/sluk. Forbruget, kan være en smule større ved et TFT display, men hvis det styres korrekt, burde det også kunne laves effektivt, ved at vende spændingen med en induktion. Dog, er det væsentligt sværre, at lave elektronikken ved TFT.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten