Spansk vindkraft overhalede el fra atomkraft i 2013

De spanske elforbrugere i 2013 fik leveret hele 21,1 pct. af deres strømforbrug fra vindkraft mod 21,0 pct. fra atomkraft. Det viser foreløbige tal fra den spanske netoperatør REE.

Dermed har vindkraften for første gang overhalet atomkraften som hovedleverandør af strøm til de spanske elforbrugere i 2013, konstaterer REE i en ny rapport.

Samtidig med en vækst på 12 pct. i elproduktionen fra vindkraft har masser af regnvejr over den spanske halvø givet en betydelig større elproduktion fra vandkraft - en vækst på hele 16 pct. Det bringer den samlede andel af strøm fra vedvarende energikilder, inklusive solenergi, op på 42,4 pct. i 2013. Det er en vækst på 10,5 pct i forhold til året før.

Med til historien hører dog også, at det samlede energiforbrug i Spanien er faldet med 2,3 pct. samme år.

Da det er de kulfyrede og gasfyrede kraftværker, som har taget en slapper - en produktionsnedgang på henholdvis knap 15 og knap 10 pct. - har den øgede VE-produktion også medført et betydeligt fald i CO2-udledningen fra den spanske elsektor. Samlet set er udledningen faldet med hele 23,1 pct. i 2013.

I alt har de spanske vindmøller produceret knap 54 TWh og vandkraften 32 TWh.

Den spanske halvø havde en samIet kraftværkskapacitet på 102,2 GW i 2013, hvilket er en forøgelse på 556 MW i forhold til året før. Det er især termisk solkraft og solceller, der er kommer flere af i Spanien sidste år. Af den nye kapacitet på 556 MW udgør solenergien de 440 MW.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ifølge rapporten side 13 kom 63.,4 % af el-forbruget fra VE og kernekraft, men kun 14 % fra kulfyring.

CO2-udledningen fra el-forsyningen i Spanien faldt med 23,1 pct. i 2013. Mon ikke også det har reduceret kulværkernes udledning af tungmetaller og andre usunde ting?

Uanset hvordan man slipper af med det resterende kulkraft, er det da godt Spanien nu er nede på 16 % af forbruget. Det er vist godt 42 TWh de kulfyrede el-værker i Spanien producerede i 2013.

 • 6
 • 0

Der er bare det lille problem med vandkraft i Spanien, at landet har haft lange tørkeperioder, hvor magasinerne er blevet tømt = Nul vandkraft! Vandkraft er kun en stabil energikilde når der er vand i magasinerne. Hvis der ikke er vand i magasinerne, så kan spanierne heller ikke balancere den meget ustabile vind og så er der reelt kun arbejdshestene kernekraft, kulfyring, gasfyring og oliefyring tilbage.

 • 4
 • 2

... på el i Spanien: http://economia.elpais.com/economia/2013/1...

Jeg prøvede at se om artiklen beskrev, hvorfor priserne steg. Mit spansk er på laveste blus, så jeg lod Google oversætte. Jeg kan have misforstået noget, men det så ud til at markedet er blevet "liberaliseret". Det forstår jeg altid sådan, at nu er der flere, der skal tjene penge, og så skal priserne vel stige! Hvis en spansk-læsende kunne kigge på den artikel og komme med en bedre forklaring, ville det være godt.

 • 0
 • 1

Deres "liberalisering" fungerer på samme måde som vores VE-støttecirkus.

Lars Andersen, som for nyligt lærte at der ikke er noget der hedder "subsidiefri atomkraft", skulle måske være lidt varsom med at bruge ord som "støttecirkus". ;-)

Ja, det er elforbrugerne der betaler for installation af elproducerende anlæg i Spanien, præcis som i Danmark.

Og præcis som i Danmark, så kræver CO2-lette elkraftværker, hvad enten det er akraftværker eller vindmøller, kapital up front.

Forskellen er kun at denne kapital opkræves hos elproducenten i Spanien, og ikke hos forbrugeren, som i Danmark.

Kernekraftværket Garona lukkede i dec 2012, de ville ikke betale en ekstra milliard i skatter til "grøn vækst".

Den produktions-afgift, som ganske rigtigt skal finansiere deres VE, såvel som energieffektivisering og energibesparelser, og som opkræves pr produceret kWh, opkræves ens for ALLE elproducenter - ikke kun for akraft.

Derudover har man så valgt at indføre en afgift på generering af brugt atombrændsel, på ca 2.200 € pr kg radioaktiv tungmetal, samt 6.000 € pr m3 for mellemradioaktiv affald og 1.000 € pr m3 lavradioaktiv affald der genereres.

...hvilket i bedste fald stemmer med hvad samfundet kommer til at betale for at slutdeponere affaldet - især når man regner de mange tusinde tons radioaktiv tungmetal med, som bl.a. Garona har ophobet gennem årene, og som de med garanti ikke har opsparet tilstrækkelig kapital til at slutdeponere, hverken på deres egen eller på statens konto.

Hvis selskabet bag Garona-værk går konkurs (som de skriver), hvis de fortsætter med at producere, bare fordi de skal betale denne affaldsafgift - så siger det da alt om økonomien i akraft!

...altså hvis de skal betale den elproduktions-skat, som alle andre producenter betaler, så har de ikke råd til også at betale for deponering af det affald de selv genererer!

...og så har de selvfølgelig heller ikke penge i kassen til at deponere bl.a. de 1.500 tons tungmetal de allerede har genereret og ophobet, siden 1971.

Så når regningen kommer, i form af afgift på fortsat generet affald, så er det bare med at stoppe generatoren, og stikke af fra ansvaret.

Jeg er sikker på at de spanske elforbrugere og skatteydere ikke kommer til at savne dem!

 • 5
 • 3

Bare man sætter afgiften og krav højt nok kan man forhindre alting.

Der skulle være en afgift på medlemskab af B, S og SF :)

 • 0
 • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten