Spansk solkraftværk lagrer solvarme i smeltet salt

Ved at lagre solenergi i smeltet salt ser spanske ingeniører ud til at have fundet løsningen på en af de udfordringer, der har voldt dem store hovedbrud de senere år - nemlig at finde et materiale eller en metode til at opmagasinere energien.

I anlægget, som det spanske firma Sener har udviklet, lagres solenergien i form af opvarmet salt til temperaturer på over 500 grader, og dermed er anlægget uafhængigt af Solen som kilde i op til 15 timer.

Teknologien er nu for første gang omsat i kommerciel praksis. Det såkaldte Gemasolar-anlæg, der blev taget i brug i juni, men officielt indviet i Andalusien i forrige uge, kan producere strøm om natten, fordi det opvarmede, smeltede salt afgiver vanddamp, der bruges til at drive en turbine, som fremstiller el. Og det giver optimistiske perspektiver, at Gemasolar er opført på et sted med rekord i solskinstimer.

»Vi nåede peak-produktion i slutningen af juni efter nogle dage med intens sol. Det betød, at vi kunne forsyne det lokale net med strøm i gennemsnitligt 20 timer i døgnet,« udtalte Diego Rámirez, produktionsdirektør på Torresol Energy, som ejer Gemasolar, kort tid efter at anlægget blev taget i brug.

Gemasolar, der i fremtiden får følgeskab af to lignende anlæg i det sydlige Andalusien, består af 2.650 spejle, placeret i et cirkulært anlæg der er 1,5 km i diameter, og et tårn på 140 meter. Sollyset reflekteres i spejlene, der har GPS-styring, og koncentreres i en receptor med solpaneler i toppen af tårnet.

Saltdampe driver turbine

Inde i tårnet cirkulerer det smeltede salt forbi strålebundtet i toppen og bliver opvarmet til over 500 grader, hvorefter det sendes til en stor tank. Herfra føres saltet videre gennem rør til varmevekslere, og når det afkøles, produceres dampe, der driver en turbine, som igen trækker en generator. Fra varmevekslerne sendes det afkølede salt til en anden tank og pumpes derfra op i tårnet igen, så kredsløbet sluttes.

Mens Sener har udviklet anlægget, har den anden partner i Torresol Energy, det Abu Dhabi-baserede selskab Masdar, sørget for finansieringen af de godt fem mia. kr., det har kostet at opføre Gemasolar og de to kommende anlæg.

Ved indvielsen konstaterede bestyrelsesformanden for Sener, Jorge Sendagorta, at den nye teknologi radikalt forbedrer lagringen af solvarme og gør produktionen af energi mere effektiv og billigere.

Dokumentation

Læs mere om Gemasolar