Spansk masteoperatør buldrer ind i Danmark: Vil bygge private 5G-net


De senere år har en lang række mobiloperatører valgt at sælge deres passive infrastruktur og fokusere på den aktive radio-infrastruktur. Det har givet vokseværk hos spanske Cellnex, der på syv år er vokset fra at drive 7.000 mobilsites i Spanien til i dag at drive omkring 100.000 sites på tværs af Europa, og det tal forventes at stige til 130.000 i løbet af en kort årrække.
Siden årsskiftet har 1.317 været placeret i Danmark, da mobiloperatøren 3 solgte sin passive infrastruktur fra til en pris af omkring tre milliarder kroner.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
»Danmark har valgt en speciel vej, som er noget anderledes end eksempelvis Tyskland, England og Sverige, hvor man har besluttet at man afsætter et specifikt frekvensområde til private netværk. Her er erfaringerne at det vigtigste er at have adgang til frekvenser, men ikke så meget hvordan de udbydes,« siger Fredrik Jungermann.
Det virksomheder ser på, er om adgangen til frekvenser kan ske på licensfrie vilkår, og det er her den "danske model" adskiller sig fundamentalt fra nabolandene. I Danmark betaler TT netværket licens for at have retten til brugen af frekvensspektret, mens man i de øvrige lande kan opnå retten til private 5G net driekte og uden licens hos de pågældende myndigheder.
Når Cellnex gensælger TT netværkets licenserede frekvenser, så sker det på de licensvilkår TT netværket er underlagt, og det er her kæden hopper af.
Der er to væsentlige udfordringer: Usikkerhed om den fremtidige anvendelse og prissætning, og kravet om en (af Energistyrelsen) dikteret fastsættelse af up- og downlink hastigheden i et fastlagt tidssekma.
Begge dele får danske virksomheder til at fravælge private 5G net til industrielle løsninger, fordi en teknisk og økonomisk kobling mellem et produktionsapparat, en offentlig myndigheds regulering og usikkerhed om fremtidige frekvensanvendelser gør valget ekstremt usikkert. Hvorfor skulle en virksomhed investere i udstyr til et licenseret frekvensbånd, hvis konkurrenterne om 1 eller 2 år får adgang til ulicenseret spektrum? og da slet ikke når man på den anden side af grænsen får 100 MHz spektrum uden licens?
Det værste er den dikterede up- og downlink hastighed, som gør alle 5G anvendelser med behov for høje uplink hastigheder umulige i Danmark. Det, sammen med at man kun har adgang til 60 MHz betyder, at virksomhederne holder sig væk - produktet er ganske enkelt hverken teknisk eller konkurrencemæssigt interessant.
Som licensvilkårene er designet vil de kommende 4 år vise at der absolut ikke er et behov (for den slags) private 5G net i Danmark, hvorefter TT netværket får frie hænder til at bruge licensen på rent kommercielle vilkår. Når det ske, håber jeg virkelig ikke, at nogen danske virksomheder kommer i klemme for - i god tro - at være hoppet på et licenseret 5G net.