Spansk masteoperatør buldrer ind i Danmark: Vil bygge private 5G-net

Plus12. november 2021 kl. 15:251
Spansk masteoperatør buldrer ind i Danmark: Vil bygge private 5G-net
Illustration: 3.
Spanske Cellnex, der har opkøbt 3’s passive infrastruktur i Danmark, vil levere komplette private netværk til danske industrivirksomheder - uden om teleselskaberne.
Artiklen er ældre end 30 dage

De senere år har en lang række mobiloperatører valgt at sælge deres passive infrastruktur og fokusere på den aktive radio-infrastruktur. Det har givet vokseværk hos spanske Cellnex, der på syv år er vokset fra at drive 7.000 mobilsites i Spanien til i dag at drive omkring 100.000 sites på tværs af Europa, og det tal forventes at stige til 130.000 i løbet af en kort årrække.

Siden årsskiftet har 1.317 været placeret i Danmark, da mobiloperatøren 3 solgte sin passive infrastruktur fra til en pris af omkring tre milliarder kroner.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. november 2021 kl. 12:04

»Danmark har valgt en speciel vej, som er noget anderledes end eksempelvis Tyskland, England og Sverige, hvor man har besluttet at man afsætter et specifikt frekvensområde til private netværk. Her er erfaringerne at det vigtigste er at have adgang til frekvenser, men ikke så meget hvordan de udbydes,« siger Fredrik Jungermann.

Det virksomheder ser på, er om adgangen til frekvenser kan ske på licensfrie vilkår, og det er her den "danske model" adskiller sig fundamentalt fra nabolandene. I Danmark betaler TT netværket licens for at have retten til brugen af frekvensspektret, mens man i de øvrige lande kan opnå retten til private 5G net driekte og uden licens hos de pågældende myndigheder.

Når Cellnex gensælger TT netværkets licenserede frekvenser, så sker det på de licensvilkår TT netværket er underlagt, og det er her kæden hopper af.

Der er to væsentlige udfordringer: Usikkerhed om den fremtidige anvendelse og prissætning, og kravet om en (af Energistyrelsen) dikteret fastsættelse af up- og downlink hastigheden i et fastlagt tidssekma.

Begge dele får danske virksomheder til at fravælge private 5G net til industrielle løsninger, fordi en teknisk og økonomisk kobling mellem et produktionsapparat, en offentlig myndigheds regulering og usikkerhed om fremtidige frekvensanvendelser gør valget ekstremt usikkert. Hvorfor skulle en virksomhed investere i udstyr til et licenseret frekvensbånd, hvis konkurrenterne om 1 eller 2 år får adgang til ulicenseret spektrum? og da slet ikke når man på den anden side af grænsen får 100 MHz spektrum uden licens?

Det værste er den dikterede up- og downlink hastighed, som gør alle 5G anvendelser med behov for høje uplink hastigheder umulige i Danmark. Det, sammen med at man kun har adgang til 60 MHz betyder, at virksomhederne holder sig væk - produktet er ganske enkelt hverken teknisk eller konkurrencemæssigt interessant.

Som licensvilkårene er designet vil de kommende 4 år vise at der absolut ikke er et behov (for den slags) private 5G net i Danmark, hvorefter TT netværket får frie hænder til at bruge licensen på rent kommercielle vilkår. Når det ske, håber jeg virkelig ikke, at nogen danske virksomheder kommer i klemme for - i god tro - at være hoppet på et licenseret 5G net.