Spanien indvier verdens største teleskop

Den spanske konge, Juan Carlos, har officielt indviet verdens største teleskop til en pris af ca. trekvart milliard kroner.

Med et spejl på 10,4 meter i diameter er det nye Gran Telescopio Canarias på La Palma, en af De Canariske Øer, en anelse større end eksempelvis de to tvilllinge Keck-teleskoper på Hawaii, der har spejle på 10 meter.

En del forskere rejser dog ifølge Nature tvivl om GTC vil være forskningsmæssigt interessant.

»Keck har plukket de fleste lavthængende frugter,« påpeger William Smith, der præsident for Association of Univerties for Research in Astronomy, således.

Det gælder eksempelvis jagten på fjerne galakser.

Det er stadig uklart, hvilke observationsprogrammer der vil være specielt velegnet for GTC, idet der foreløbig kun er installeret et instrument ved teleskopet: OSIRIS (Optical System for Imaging and low Resolution Integrated Spectroscopy). Det er et spektrometer som dækker området 0,365 til 1,05 mikrometer, dvs. synligt lys og nærinfrarødet lys.

Næste år vil Canaricam, der er udviklet på University of Florida i USA, blive installeret. Det er et infrarødet kamera, der måler i bølgelængdeområdet mellem 7,5 og 25 mikrometer. Teknisk set er Canaricam interesssant ved, at det ikke som andre kameraer af samme type bruger flydende helium til afkøling, men et specielt cryocooler-system til at afkøle optikken til 28 Kelvin og detektoren til 8 Kelvin.

Bruno Leinbundgut, videnskabelig direktør for European Southern Observatory, der driver en række store teleskoper på bjergtoppe i Chile, siger til Nature, at »GTC må finde en niche, hvor det kan tilbyde noget, som andre teleskoper ikke kan«.

Det kunne f.eks. være langtidsobservationer af eftervirkningerne fra gammaglimt, som opfanges af rumteleskoper.

Kæmpeteleskoper kommer snart

En række nye teleskoper er på planlægningsstadiet, og de vil få selv det nye spanske teleskop til at synes som en dværg.

Amerikanerne har netop besluttet, at Thirty Meter Telescope skal placeres på Mauna Kea, Hawaii. Teleskopet til en pris af ca. seks milliarder kroner forventes at blive bygget i perioden 2011-2018.

Et nyt europæisk kæmpeteleskopt, European Extremely Large Telescope (E-ELT), med en diameter på 42 meter, forventes også at blive bygget inden for de næste 10 år.

La Palma, som udover GTC huser en lang række andre teleskoper - herunder Nordic Optical Telescope med et spejl på 2,5 meter - er inde i billedet som lokalitet for det europæiske kæmpe-teleskop. Det samme er Argentina, Chile og Marokko.

Dokumentation

Gran Telescopio Canarias