Spændt for hårdt: 5.000 bolte udskiftet i kommende multiarena

Københavns kommende multiarena Royal Arena i Ørestad har fået udskiftet 5.000 bolte i tagspærene, allerede inden arbejdet var færdiggjort. Det skriver Licitationen mandag.

Fejlen blev opdaget under en flytning af det tredje stålspær, hvor man erfarede, at der var brud på flere af boltene.

Læs også: Nu får København sin multiarena

De to første spær var allerede monteret på det store byggeri, men også boltene herpå er blevet skiftet. Fejlen er angiveligt forårsaget af, at boltene er blevet spændt for hårdt.

Opdagelsen var altså nok til, at den spanske entreprenør Urssa, der har produceret spærene, i samråd med den projekterende ingeniør, fagtilsynet og byggeledelsen besluttede at udskifte samtlige i alt 5.000 bolte.

»Man kan ikke konstatere, om en bolt er overspændt, og derfor var der af sikkerhedsmæssige årsager kun én vej, nemlig at skifte dem alle,« siger Bent Frank, bestyrelsesformand for Arena CPHX, som står bag opførelsen af den nye multiarena, til Licitationen.

Han oplyser, at udskiftningen ikke belaster projektets budget.

Arbejdet med at udskifte boltene har taget omkring to uger, og nu er monteringen af de store tagspær således tilbage på sporet. Det femte af i alt ni spær blev monteret i fredags.

Hændelsen har dog udskudt rejsegildet et par uger, så det nu forventes afholdt i slutningen af september. Hvorvidt tidsplanen for det samlede byggeprojekt er blevet skubbet, kan Bent Frank ikke sige noget om.

Læs også: Animationsvideo af Copenhagen Arena

Arenaen forventes at kunne tages i brug i slutningen af 2016.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Godt spørgsmål! Det kommer vel lidt an på forløbet?

Hvem har påtaget sig ansvaret? Er boltene af korrekt kvalitet? Hvor kraftig har slagnøglen været? Er arbejderne blevet instrueret korrekt?

Men respekt for at tage fat i problemet fremfor at det hele braser sammen til vinter!

/Martin

 • 0
 • 0

Nu er jeg ikke ingeniør (ja, skal gå ud igen med det samme :) )... Men kan man ikke konstatere om en bolt er overspændt ved at bruge en eller anden smart momentnøgle? Jeg tænker at hvis man kan spænde bolten med fx. 25% flere Nm end den skulle have været spændt med og den stadig ikke drejer sig - er den så ikke overspændt?

Som sagt - ikke ingeniør :)

Venlig hilsen

Bjørn Dirchsen

 • 0
 • 0

Hej Bjørn

Jeg er ikke stål-mand, så jeg er klar på at blive korrigeret af folk med bedre viden, men jeg tror, forklaringen er, at der mangler den lille bisætning (...når bolten først er gået).

Når bolten er knækket, kan man kun konstatere, at den er blevet overbelastet i forhold til bæreevnen, ikke nødvendigvis hvad der var årsag til overbelastningen. Umiddelbart kan der være mindst tre forskellige situationer:

1) Boltene blev overspændt ved montagen 2) Bæveevnen i boltene er utilstrækkelig - fremstilling ("kvaliteten") 3) Bæveevnen i boltene er utilstrækkelig - dimensionering ("størrelsen på boltene")

Det er, som en anden skrev, handlekraft at skifte alle nu, og ikke vente på at det ryger ned til vinter, men i virkeligheden ser jeg netop den totale udskiftning som en meget stor rød lampe, der lyser.

Jeg tvivler på, at 1) reelt er tilfældet. Der har gået flere folk med flere momentnøgler og spændt konstruktionen sammen. At ikke en eneste i hverken sjak eller tilsyn har fanget at tilspændingsmomentet er usædvanligt højt, lyder utroligt.

Desuden er

Fejlen blev opdaget under en flytning af det tredje stålspær, hvor man erfarede, at der var brud på flere af boltene.

en meget elegant omskrivning af: "Hold kæft! Det var lige ved at gå helt galt."

Boltene er knækket under løfter på en sådan måde at montageholdet opdagede det - sandsynligvis er elementet deformeret øjeblikketligt.

Rent dansker-held, at fejlen var så stor at den blev fanget med det samme, og ikke når tusindevis af mennesker er til koncert (ligesom bubble-dækket i DR-byen). Så meget dårlig QA faktisk. Vi kan trods alt ikke forlade os på at hallerne kun styrter sammen, når der er lukket (Ballerup superarena).

Derfor kunne det være rart, hvis der kom en offentlig tilgengælig rapport frem. Ikke fordi jeg personligt savner natlæsning, men sådan at alle parter var tvunget til at lægge alle kort frem, så man kunne lære af denne situation.

 • 0
 • 0

Bliv du bare hængende, Bjørn.

Nu er jeg elektro-mand, så der skal nok være nogen der kaster sig over mig. Jeg kom til at tænke på en historie fra 2. verdenskrig hvor englænderne pludselig oplevede at boltene der fastgør propellen til flymotoren begyndte at knække. De var spændt med samme moment og stålet var af samme kvalitet. Det viste sig at overfladebehandlingen var enderledes, glattere. Derfor, når de blev spændt til samme moment var trækket i dem større. Kombineret med den belastning de blev udsat for under flyvning resulterede det i metaltræthed og derefter at de fejlede.

Man kan ikke med en momentnøgle mærke om en bolt er overspændt eller ej. Tilspændingen i sig selv giver anledning til en kraft (tryk); men den bliver også senere udsat for andre kræfter der skal adderes, f.eks. fra vinden, ting de skal bære - eller når nogen f.eks. løfter konstruktionen.

For stål (og mange andre materialer) gælder at når du overskrider en tærskel for belastning opstår der risiko for træthed. Gentagne påvirkninger vil forårsage et brud. Det var det der skete for de engelske maskiner. Øger du påvirkningen endnu mere begynder du at deformere materialet. Det bukker eller strækker. Ændringen i formen er permanent. Øger du påvirkningen ud over den sidste grænse opstår der umiddelbart et brud.

Først når du deformerer boltene vil du, måske, kunne se det med en momentnøgle; men så har du for længst overspændt dem.

Håber du kan bruge svaret. :-)

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke om man kan skalere op fra mindre skruer til bolte; men min erfaring er at spænder man for meget, så trækkes gevindet først og derefter går det af, hvorefter skruen kan trækkes af møtrikken. Jeg vil mene at det hele afhænger af hærdningen og materialet; men hvis bolten er overspændt er der ingen sammenhængs kraft og spærret må falde fra hinanden ved begyndelsen af løftet.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten