Spændingsregulatorer fjerner 15 procent af strømforbruget

Flere kommuner har bundet deres håb om CO2-besparelser op på såkaldte spændingsregulatorer, der optimerer spændingen til det aktuelle behov i installationen.

Her på ing.dk har der tidligere været debat om effekten af spændingsregulatorer, men nu viser en indledende test på Teknologisk Institut at spændingsoptimering faktisk kan virke.

Teknologisk Institut har lavet en indledende test af spændingsoptimeringsenheden Powerperfector i forhold til enkeltstående apparater som en pumpemotor, en ventilatormotor og forskellige lyskilder.

Spændingsoptimeringsenheden Powerperfector er med stor succes blevet brugt i Storbritannien i flere år. Store kæder som Tesco og Burger King bruger den, og i Danmark har kommuner som Brøndby og Gentofte reduceret elregningerne med fem-otte procent. (Foto: Ofgem) Illustration: Ofgem

Testen er betalt af virksomheden Tec Partnering, der importerer Powerperfector, og resultaterne viser en reduktion i elforbruget på op mod 15 procent på blandt andet en række lyskildetyper, fortæller seniorkonsulent Jens Christian Sørensen, Teknologisk Institut.

»En spændingsoptimeringsenhed kan have en stor effekt på belysningsanlæg, hvis den består af glødepærer eller gamle lysstofrør uden hf-spoler,« siger han.

Jens Christian Sørensen vurderer, at enheden også kan have energibesparende effekt på en række andre typer elforbrugende apparater, udstyr og komponenter i installationer, produktions- og procesudstyr inden for de fleste brugersektorer.

»Men det giver dog ingen mening pt. at anvende en spændingsoptimeringsenhed i mindre eller små installationer som i boliger,« understreger han.

I Danmark er den typiske spænding ifølge Jens Christian Sørensen mellem 234 og 238 volt, men meget udstyr fungerer optimalt med en lavere spænding på omkring 215-220 volt.

Spændingsoptimeringsenheden kobles ind mellem målerskab og fordelingstavle. Her sætter enheden spændingen ned og reducerer dermed strømforbruget.

Debattører overser fordelen

Ingeniøren har tidligere omtalt andre spændingsregulatorer som den tyske virksomhed Schuntermanns lignende produkt under navnet Renecost. Artiklen fik flere debattører til at stille spørgsmålstegn ved effekten af en spændingsregulator i forhold til at optimere på de enkelte installationer ved eksempelvis at udskifte lysarmaturer og pærer eller motorer.

Jens Christian Sørensen har kigget debattørernes indlæg igennem, og han mener, at mange overser fordelen ved at have en enhed, der konstant optimerer spændingen til behovet.

»Powerperfector installeres foran hele installationen. Det vil sige, at enheden konstant virker som optimeringsenhed for alle potentielle dele i installationen. Rigtigt mange anlæg, apparater, udstyr og komponenter har ofte både ohmsk, induktiv og kapacitiv belastninger. Men mange elforbrugende enheder indgår sjældent i de primære identifikations- og kortlægningsfaser, når energibesparende tiltag skal findes og realiseres,« forklarer Jens Christian Sørensen.

»Blandt andet derfor kan der givetvis opnås øgede besparelser ved anvendelse af en spændingsoptimeringsenhed, de hele tiden "overvåger" den samlede installation,« siger han.

Dæmper transienter

Men der er også andre grunde til at investere 40.000-60.000 kroner i en Powerperfector, mener seniorkonsulenten.

»Enhver kan reducere spændingen. Men ifølge importøren dæmper eller forhindrer Powerperfector også indkommende transienter (kortvarige overspændinger der typisk opstår pga. lynnedslag eller effektmæssigt tungt elforbrugende udstyr, red.), der kan skade it-udstyr. Desuden kan det kompensere for en skæv fasebelastning og være med til at dæmpe harmoniske overstrømme, der især plager virksomheder med mange forskellige typer udstyr tilsluttet.«

Jens Christian Sørensen understreger dog, at Teknologisk Institut ikke har undersøgt om importørens løfter om at kunne "fjerne transienter, harmoniske forstyrrelser og ubalancer i de tre faser" rent faktisk holder. Men blandt andet de udenlandske erfaringer tyder på meget positive effekter.

Men hvis de kan, så er der ifølge en forundersøgelse, som Dansk Energi Analyse udarbejdede sidste år et besparelsespotentiale på 30-60 GWh/år i dansk erhvervsliv, hvis man bare kunne reducere problemerne med harmonisk forvrængning.

Sparepotentialet har ifølge importøren Tec Partnering fået blandt andet Brøndby og Gentofte kommuner til at investere i Powerperfector, mens Århus og Odense er i gang med at vurdere potentialet i deres kommuner.

Importøren oplyser, at man har solgt "mere end ti anlæg", og fremhæver, at for eksempel Gentofte Hovedbibliotek har opnået en reduktion af elforbruget på otte procent, svarende til en besparelse på 45.000 kWh/år.

Kommunernes forhåbninger baserer sig blandt andet på erfaringer fra Storbritannien, hvor Powerpefector har været i brug siden 2000. Men for at få afklaret både, hvor stor effekten af spændingesregulering er, og potentialet for udbredelsen i Danmark, er Teknologisk Institut i gang med at søge penge til et større undersøgelsesprojekt sammen med flere parter, oplyser Jens Christian Sørensen.

Dokumentation

Se danske resultater for brug af Power perfector
Se resultater af test på Nottingham Universitet

Emner : El
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

se på prisen på dimsen !!! det er klart at hvis spændingen bliver lavere, så bruger man mindre effekt når belastningen er gløde lamper og lign, MEN man får selvklart også MINDRE lys !! derfor er det både billigere og smartere at skifte lamperne til en type på mindre watt eller en spare pære. alle andre belastninger der indeholder en switchmode psu, PC og skærme osv ville trække MERE strøm, når spændingen bliver LAVERE !! Da powerfactor dimsen har lidt tab, ville måleren totalt set skulle løbe hurtigere. Det kan godt være at det rent transient og beskyttelelsmessigt er meget smart, men så bør man sælge dimsen som et filter og beskytter, ikke pga lavere EL priser.. det lyder meget forkert og som spild af penge i mine øre

 • 0
 • 0

Så mangler vi bare akkumulatordelen, så har vi en UPS.

MVH Jan - der har UPS på min hovedcomputer

 • 0
 • 0

Der kan være tilfælde hvor det vil være dyrere at skifte lamperne end at sætte en spændings-reducering, (lad os kalde det hvad det er) foran.

Tænk f.eks på lamperne i loftet store forsamlingslokaler, Operaen, Bella Centeret, Lufthavnen og den slags.

Poul-Henning

 • 0
 • 0

Hvis man har overdimensioneret belysningsanlægget. Så kan man reducere spændingen uden at at det går ud over kvaliteten. Der vil dog være langt mere fornuft i at dimensionere belysningen rigtigt fra starten og anvende de mest energirigtige lyskilder. Artiklen bærer præg af at være skrevet af en der har stor interesse i at sælge disse hokus pokus løsninger.

 • 0
 • 0

Lige en lille ide, der ligner lidt. I stedet for alm. lysdæmpere, har jeg nogle steder i huset sat en kondensator i serie med lamperne. Og så brugt en "krone-kontakt" (= dobbelt afbryder), så man simpelt kan tænde for halv eller hel styrke. Bl.a. over køkkenbordet. Billigt, og uden energitab. Større belysningsanlæg skal naturligvis dæmpes med ret store kondensatorer, der dog er langt billigere end det, der her reklameres for.

 • 0
 • 0

Så mangler vi bare akkumulatordelen, så har vi en UPS.

MVH Jan - der har UPS på min hovedcomputer

En rigtig god ide men husk åbne filer hvis du går fra den i længere tid, nogle UPS har denne mulighed indbygget via usb

En bærbar er imho en bedre ide, grundlæggende meget lavere energiforbrug, indbygget "UPS" via egen batteri, auto suspend to ram eller disk

 • 0
 • 0

Men er der ikke altid tale om en eller anden grad af overdimensionering i virkelige og praktiske applikationer?

Lysnettet har en maximum og en minimum tilladt spænding. Belysning mm. skal som udgangspunkt være tilstrækkelig i hele dette spændingsinterval, så pærerne udvælges efter minimums-spændingen (og pærernes nominelle effekt rundes så op til nærmeste tilgængelige størrelse).

Normalt vil netspændingen dog ikke ligge ved minimum og der vil derfor bruges en del mere effekt end strengt nødvendigt i forhold til kravene.

En regulator kan dermed spare strøm ved at holde effekten tættere på det specificerede niveau end den mindre velspecificerede netspænding kan.

Det er i den sammenhæng ligegyldigt om der reguleres ned eller op. Man kunne i teorien vælge lamper der ikke kan levere nok lys ved minimum netspænding men så bruge regulatoren til at levere en højere spænding der giver det rette lysniveau.

Det vigtigste er at variationen reduceres og at gennemsnitsniveauet bringes tættere på den nedre specifikationsgrænse.

mvh. Claus

 • 0
 • 0

Større belysningsanlæg skal naturligvis dæmpes med ret store kondensatorer, der dog er langt billigere end det, der her reklameres for.

Fin ide, men ang. større anlæg, hvad siger elværkerne ? kræves der fasekompencering som ved induktiv belastning ?

 • 0
 • 0

[quote]Lige en lille ide, der ligner lidt.

I stedet for alm. lysdæmpere, har jeg nogle steder i huset sat en kondensator i serie med lamperne. Og så brugt en "krone-kontakt" (= dobbelt afbryder), så man simpelt kan tænde for halv eller hel styrke. Bl.a. over køkkenbordet. Billigt, og uden energitab.

Hovsa - der er nok en der bruger glødelamper. Det system kan da kun virke på glødelamper.

 • 0
 • 0

[quote]...MVH Jan - der har UPS på min hovedcomputer

En rigtig god ide men husk åbne filer hvis du går fra den i længere tid, nogle UPS har denne mulighed indbygget via usb

En bærbar er imho en bedre ide, grundlæggende meget lavere energiforbrug, indbygget "UPS" via egen batteri, auto suspend to ram eller disk[/quote]

Jeg er enig mht. filerne, min USB (til ca 700 kr + moms) har USBudgang, der styrer computerens nedlukning. Det er testet af.

Til gengæld er jeg ikke helt enig mht, bærbare, idet deres ergonomi er langt ringere. Selv med ekstern skærm (eller dobbeltskærm, hvor man deler billedet over computerens- og den eksterne skærm) er tastaturet ikke særlig godt at arbejde med. Da jeg ofte sidder ved PC over 10 timer om dagen, er det ikke ligemeget. (Jeg behandler de skader, der opstår ved for dårlig ergonomi på min klinik)

Men som ved så meget andet - der er både for og imod, og det afhænger af behov og anvendelse.

MVH Jan - der kun anvender de bærbare hjemme, når jeg sidder på terrassen

 • 0
 • 0

det er mærkeligt som historien gentager sig.

I 90érne hvor der var energitilskud til energibesparelser i erhvervsliget gav energistyrelsen tilskud til den slags apparater. Der var en producent i København - en på øen Als ved Sønderborg og en i Kolding(christiansfeld) hvordan det er gået dem ved jeg ikke.

Med hensyn til udskiftning af belysning - skal man være opmærksom på, at lysrørsanlæg skal for at være korrekt dimensioneret kunne afgive den krævede belysning efter 8 - 10.000 drifttimer, hvilket vil sige at nye anlæg, vil afgive ca 20 - 25 % mere lys. En regulering vil nedsænke lysmængden til det dimensionerede og samtidig forlænge levetiden af lysrørene. En reduktion på 25 % vil give en lysdæmpning på ca 23 - 25 % og da det menneskelige øje ikke kan opfatte en redultion mindre end 15 % vil den opnåede besparelse (dæmpning næsten ikke blive opfattet af mennesket.

 • 0
 • 0

jeg foreslår at vi skruer ned til 23V så vil vi kun bruge 1/10 af energien i forehold til i dag, jeg skal nok levere kæmpestore auto trafoer med masser af tab til 40000 kr pr stk i en flot kasse med lampe og nødstop på.

 • 0
 • 0

En reduktion på 25 % vil give en lysdæmpning på ca 23 - 25 % og da det menneskelige øje ikke kan opfatte en redultion mindre end 15 % vil den opnåede besparelse (dæmpning næsten ikke blive opfattet af mennesket.

Der er forskel på ikke at kunne opfatte ændringen, og at blive træt og overanstrengt på grund af for ringe belysning.

Man kan selvfølgelig spare på lyset ved kun at have yngre medarbejdere; F.ex. kræver en 50 årig 50% mere lys, og en 60årig 100% mere lys.

 • 0
 • 0

Lige en lille ide, der ligner lidt. I stedet for alm. lysdæmpere, har jeg nogle steder i huset sat en kondensator i serie med lamperne. Og så brugt en "krone-kontakt" (= dobbelt afbryder), så man simpelt kan tænde for halv eller hel styrke. Bl.a. over køkkenbordet. Billigt, og uden energitab.

Jeg har brugt en diode i stedet, det giver dog en vis flimren.

 • 0
 • 0

[quote][quote]...MVH

Jan - der har UPS på min hovedcomputer

En rigtig god ide men husk åbne filer hvis du går fra den i længere tid, nogle UPS har denne mulighed indbygget via usb

En bærbar er imho en bedre ide, grundlæggende meget lavere energiforbrug, indbygget "UPS" via egen batteri, auto suspend to ram eller disk[/quote]

Jeg er enig mht. filerne, min USB (til ca 700 kr + moms) har USBudgang, der styrer computerens nedlukning. Det er testet af.

Til gengæld er jeg ikke helt enig mht, bærbare, idet deres ergonomi er langt ringere. Selv med ekstern skærm (eller dobbeltskærm, hvor man deler billedet over computerens- og den eksterne skærm) er tastaturet ikke særlig godt at arbejde med. Da jeg ofte sidder ved PC over 10 timer om dagen, er det ikke ligemeget. (Jeg behandler de skader, der opstår ved for dårlig ergonomi på min klinik)

Men som ved så meget andet - der er både for og imod, og det afhænger af behov og anvendelse.

MVH

Jan - der kun anvender de bærbare hjemme, når jeg sidder på terrassen[/quote]

Køb en almindelig mus og et almindeligt tastatur (evt. en ergonomisk korrekt type) og sæt det til den bærbare samtidigt med den eksterne skærm. - Skal det være helt optimalt, så køb en docking-station.

Så er din bærbare lige så funktionel (og ergonomisk korrekt) når du sidder på din dertil indrettede arbejdsplads OG du får alle styrkerne ved at have en mobil PC (inkl ups osv) :)

Og du slipper for at vedligeholde to maskiner...

 • 0
 • 0

ja der er sikkkert mange løsinger, men hvordan er det lige man i et snuptag, kan spare op til 15 %, ved en mindre investering foran hele anlæget? jo man kan godt sætte en kondensator i serie , med en lampe, og spare 50%, hvis den er dimensioneret derefter,- en 60 w pære kræver jo nok nogle mikrofarad, af bipolartypen, men en diode kan gøre det samme , blot endnu billigere, Tænk en gang hvis en kommune skulle ,sætte nye kontakter i serie med alle lamper? Udover de nævnte fordele vil , pærernes levetid nok også blive forlænget? man kan dikkkert nævne mange andre enkelttilfælde, hvor et strømforbrug vil stige.og andre hvor det vil falde, i et eksisterende anlæg. F or ca 50 år siden , lavede jeg den nævnte lysdæmper, med en bipolar elektrolyt, placeret bag ved en kontakt i dørgerigten, det gik fint i flere år, indtil en søndag morgen, da kondensatoren, mæt af dage eksploderede, og tog dør -indfatningen med, hen over spisebordet. Dioden holder endnu.

 • 0
 • 0

Frants afslørede, at jeg bruger glødelamper. Ja, kun delvis! En alm. sparelampe dæmpes også lidt med en kondensator, men jeg har ikke målt strøm-besparelsen. Den tænder også fint, da kondensatoren jo først sænker spændingen, når lampen er tændt (det er fysik!!). Og så har jeg diodelamper, hvor dæmpningen fungerer perfekt, men hvor strømbesparelsen er mikroskopisk. - Men hyggen vokser! Og Erik: Ja, lidt kapacitiv belastning er kun godt, da alle samfundets motorer og trafoer giver induktiv belastning. Og Thomas: sænker du spændingen til 1/10, altså 23 volt, så falder alle glødelampers og elradiatorers effekt til 1/100 !! (det er fysik!) - Og så er det faktisk mere effektivt at slukke helt!

 • 0
 • 0

Flovt, men jeg opdagede det selv! Da glødelampers modstand (wolframs resistans) aftager meget, når spænding og effekt reduceres, og så falder falder effekten ikke til 1/100, men noget mindre (et gæt): 1/50.

 • 0
 • 0

hvorfor mistænkeliggøre artiklens forfatter, frem for, at komme med seriøse tilkendegivelser?

At optimere fra start er selvfølgelig den bedste løsning, men hvad nu hvis starten er 30 år gl? ER DET SÅ IKKKE BEDRE VED EN RINGE INV. AT SPARE 15%? EN 3 dB, sænkning af lyset, vil næppe kunne ses?

 • 0
 • 0

Læg mærke til at TI pointerer at el-besparelsen på belysning kun opnås såfremt belysningsanlægget består af glødelamper og lysstofaramturer uden hf-spoler. Seriøse og energibevidste bygningsejere har forlængst udskiftet gamle lysstofarmaturer med mekaniske spoler til nye hf-armaturer og glødelamper er som bekendt på vej ud. Desuden er der meget der tyder på, at øvrige behovsregulerede (frekvensregulerede) komponenter kompenserer for spændingsregulatorens reduktion, så besparelsen også her udebliver. Vi har afprøvet PowerPerfector på Gladsaxe Rådhus i ét år, uden påviselige besparelser. Vi har svært ved at for øje på potentialet i teknologien. /Poul Mathiesen, Gladsaxe Kommune.

 • 0
 • 0

Jeg har brugt en diode i stedet, det giver dog en vis flimren.

Hvordan virker den sammen med et lysttofrør (sparepærer er jo også lysstofrør).

 • 0
 • 0

Jeg ved ikke, hvor forfatteren har sine oplysninger fra; men det er ikke korrekt at Odense Kommune er på vej til at installere PowerPerfector.

Vi har indtil videre afvist at installere produktet, da vi mener, der kun er dokumenteret en effekt på ældre anlæg (gammel belysning, glødepære, ældre pumper mv.). Installation af PowerPerfector på sådanne anlæg vil have en skønnet simpel tilbagebetalingstid på 6-8 år. Dette har dog følgende ulemper: -Efter at have investeret f.eks. 200.000 kr. på en PowerPerfector har man stadig et gammelt anlæg, med deraf følgende store vedligeholdelsesudgifter. -I takt med at de gamle komponenter udskiftes forsvinder besparelsen. -Glødepærer belysning er på vej ud, hvorved besparelsen forsvinder.

På sådanne anlæg vil det være mere relevant at pengene i stedet bruges til f.eks. ny belysning, hvor der kan opnås en tilsvarende besparelse, samtidig med at man får et nyt anlæg, med mindre vedligeholdelse.

På nyere anlæg (frekvensstyrede pumper, HF belysning) er der ikke nogen dokumenteret effekt af PowerPerfector.

 • 0
 • 0

En 15% energibesparelse lyder ikke af meget. Det kan da gøres meget bedre ved blot at styre belysning og dæmpning mere effiktivt... og så får man overvågning med i købet.

http://www.amplex.dk/solutions/amplight/ov...

Løsningen har vist sig så effektiv at Philips Electronics har købt løsning.

PS: Denne løsning er i anvendelse i flere kommuner i DK og i store installationer (tusinder af gadeskabe) fordelt over hele verden.

 • 0
 • 0

Det Tyske firma har for år tilbage udviklet et sparemodul til montering i gadelamper. Modulet, der er autonomt, hat to forskellige niveauer, det kan regulere effekttilførelsen til. Det betyder at modulet efter opvarmning af lampen, f.eks reducerer effekttilførelsen med 85% af nominel værdi, hvilket de færreste bemærker. Når så trafikken senere på natten aftager, reducerer modulet effekttilførelsen til 70%. Hen på morgenstunden, når byen vågner og der begynder at komme trafik, reguleres atter op til 85% af nominel effekt. Reguleringstidspunkterne defineres i % af lygtetændingstiden. Der foreligger dokumentation fra installationer, hvor man har opnået en besparelse i effektforbruget på 25% mod at betale med en nedgang i lysintensiteten på 15%. Tilbagebetalingstiden for et antal moduler til en by eller en bydel inkl. installation ligger i størrelsesordenen 2,5 år.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten