Spænding på Discovery: Isolering kan have skadet varmeskjoldet

På trods af en computerfejl i sidste minut i forsvarets computere, der styrer sikkerhedssystemerne i opsendelsesområdet, fik Nasa torsdag aften kl. 22.53 sendt rumfærgen Discovery ud på dens sidste tur.

Men på video og billeder fra opsendelsen ses flere relativt store stykker isolering falde af rumfærgens hovedtank. Nogle af dem ses ramme rumfærgens varmeskjold. Det sker heldigvis efter de første to minutter og 15 sekunder, der er den mest kritiske periode, og hvor selv mindre stykker kan forårsage store skader.

Det var formodentlig isolering eller is, der faldt af under opsendelsen af rumfærgen Columbia i 2003. Dette betød, at der blev slået hul på vingerne og rumfærgen brændte op og besætningen mistede livet under turen hjem.

Med blot tre sekunder tilbage af opsendelsesvinduet kom Discovery af sted torsdag aften på sin sidste tur. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Robotarm skal inspicere vingerne

De fleste stykker isolering blev set falde af omkring fire minutter efter starten, og var ikke fra de områder, der var blevet repareret.

Astronauterne fik efter opsendelsen besked om, hvad man havde set og fik at vide, at man forsætter undersøgelserne.

I første omgang kunne Nasas teknikere ikke se nogen skader på kaklerne. Men senere i dag og i morgen vil astronauterne med en specialbygget robotarm begynde inspektionen af vingeforkanter og næsekappe på Discovery. Inden tilkoblingen til rumstationen, som er planlagt til lørdag kl. 21.16, vil rumstationens besætning fotografere Discoverys underside i detaljer, så man på Jorden kan sikre sig, at der ingen skader er inden hjemturen.

Drama til sidste minut

Problemerne med forsvarets computere, der styrer sikkerhedssystemerne i opsendelsesområdet, var tæt på at betyde endnu en udsættelse. Med det blot tre minutter korte opsendelsesvindue for Discovery, besluttede opsendelsesleder Mike Leinbach at forsætte nedtælling med blot ni minutter af nedtællingen igen og håbe, at computersystemerne ville blive klar.

Computerproblemerne blev ikke umiddelbart løst, og endnu en pause blev beordret med fem minutter til opsendelse. I sidste øjeblik blev problemet dog løst, og Discovery kom af sted blot tre sekunder inden opsendelsesvinduet lukkede.

Discovery kom af sted efter tre og en halv måneds forsinkelse og reparationer og er nu på vej mod Den Internationale Rumstation med forsyninger, udstyr og reservedele. Nasa benytter de sidste rumfærgeopsendelser til rumstationen til at få bragt større reservedele derop, så den kan vedligeholdes i resten af rumstationens levetid frem til 2020.

Dokumentation

Link om Discoverys sidste tur

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ja, ikke nok med at US Navy havde computerproblemer, så blev der ved kontrol proceduren for lukning af lugen til rumfærgen også "trukket" et lille stykke af rumfærgens varme isolering af da man fjernede noget beskyttelsespapir. Det blev dog repareret "on-site" med noget der nok var lidt mere avanceret end normal spartelmasse. Der skal ikke mange ganske små ting til at et så kompliceret fartøjs opsendelse bliver forpurret. 2-3 sekunders margen til at opsendelsesvinduet udløb er vist nok det tætteste som er set ved en rumfærgeopsendelse. De lød også meget koncentreret og kortfattede i "Go" meldingerne lige op til resume af count down T - 5 minutes.

MVH Niels

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten