Spædbørn optager hormonforstyrrende stoffer fra vinylgulve

Det kan være sundhedsskadeligt for spædbørn at kravle rundt på vinylgulve.

Svensk forskning viser, at spædbørn i boliger med vinylgulve i enten børneværelse eller forældrenes soveværelse har næsten dobbelt så høj koncentration i urinen af et hormonforstyrrende stof, som børn fra hjem uden vinylgulve.

Forskere fra universitetet i Karlstad målte indholdet af en række hormonforstyrrende stoffer i urinen hos 83 børn på mellem to og seks måneder.

Den gennemsnitlige koncentration af stoffet MBzP, et nedbrydningsprodukt fra plastblødgøreren butylbenzylphthalat (BBzP), var 10,3 eller 10,5 nanogram pr. milligram creatinin hos børn, hvor børnenes eget eller forældrenes soveværelse havde vinyl på gulvet. Til sammenligning var koncentrationen 6,0 hos børn fra hjem uden vinylgulve.

Desuden viser målingerne, at jo større børnene er, desto mere af den hormonforstyrrende plastblødgører fra vinylgulvene har de i sig. Det kan muligvis skyldes, at blødgøreren ikke blot kommer ind i kroppen med støvet på gulvet, men at den også optages direkte gennem huden, skriver forskerne i deres artikel i det videnskabelige tidsskrift Indoor Air.

Læs også: Blødgørere fra plastgulve giver børn allergi

De hormonforstyrrende stoffer, også kaldet phthalater, blødgør den PVC-plast, som vinylgulvene er fremstillet af. De kan give en række helbredsskader og er blandt de hovedmistænkte for at være skyld i mænds lave sædkvalitet.

Fire phthalater, herunder BBP, er forbudt i legetøj i EU. Der er derfor ingen logik i, at stofferne er tilladt i vinylgulve, mener biolog Gunnar Toft, Aarhus Universitet, der forsker i effekterne af miljøfremmede stoffer.

»Små børn mere sårbare end voksne. De får også de store mængder af blødgørere, når de kravler rundt på gulvene, så deres indtag er større end voksnes,« siger han.

Læs også: Plastblødgører får kvinder til at abortere

Gunnar Toft mener ikke, at den svenske undersøgelse giver anledning til at tro, at følgerne af at vokse op i et hjem med vinylgulve er direkte katastrofale. Det skyldes, at nedbrydningsprodukterne fra andre plastblødgørere end BBP findes i højere koncentrationer i alle børnenes urin, uanset om der er vinyl på gulvene i deres hjem eller ej.

Det er dog sparsomt, hvor meget forskerne ved om hvert enkelt stofs virkning, understreger han.

Voksne har generelt ikke noget at frygte fra vinylgulvene, mener hverken Gunnar Toft eller kemikaliemedarbejder og biolog Eline Aggerholm Kristensen fra Det Økologiske Råd. Sidstnævnte opfordrer alligevel forældre til at rive eventuelle vinylgulve i hjemmet op og erstatte dem med en anden belægning.

»I Danmark har der siden 1999 været et totalt forbud mod phthalater i legetøj og småbørnsartikler for børn i alderen fra nul til tre år. Hvad nytter det, når babyer og børn optager store mængder af stofferne ved blot at færdes på deres eget gulv derhjemme?« spørger Eline Aggerholm Kristensen.

Hun opfordrer til strengere lovgivning, så phthalaterne bliver helt forbudt. Danmark forsøger allerede at overbevise EU-Kommissionen om, at den skal forbyde fire phthalater i produkter til indendørs brug. Et af dem er netop BBzP.

Forslaget om forbuddet er begrundet med den såkaldte cocktaileffekt, altså at grænseværdier for hvert enkelt af stofferne er utilstrækkelige, fordi stofferne forstærker hinandens skadelige virkning.

Læs også: Cocktaileffekt får minister til at forbyde fire phthalater

Men selv ikke det danske forslag er ifølge Det Økologiske Råd tilstrækkeligt.

»Vi ser gerne et forbud mod alle phthalater med henvisning til forsigtighedsprincippet,« siger Eline Aggerholm Kristensen.

Dokumentation

Pressemeddelelse om undersøgelsen fra universitetet i Karlstad
Resumé af den videnskabelige artikel

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, det er interessant, de burde komme med et bud på hvilket gulv der er mindst skadeligt frem for blot at sige at "fjern vinyl". Hvad nytter det hvis man erstatter det med noget der er lige så skadeligt.

Bedste bud fra min side: Sæbebehandlede trægulve? Linoleum?

 • 0
 • 0

Endnu en gang skræmmende konsekvenser fra brugen af phthalater i platiskprodukter. Hvorfor pokker får vi ikke snart forbudt det stof?

Nogle der ved noget om der findes alternativer til blødgøring af plastik?

 • 0
 • 0

Der er ikke kommet noget fornuftigt fra dette selvbestaltede råd.

De er støttet af private interesser, jeg behøver vel bare nævne Ryan.

De prøver at retfærdiggøre deres tilskud fra private velgørere.

De har 1000 medlemmer, det er en forening, der kun har til opgave at sikre sig penge fra naive folk, der tror, at det er en statsautoriseret institution, som sikrer borgernes vel, men det er det ikke, det er en privat forening, som sikrer sig store beløb på at bekymre borgerne.

 • 0
 • 0

NEJ - det ved jeg ikke ! Muligvis ER jeg dum, men jeg aner ikke hvilken Ryan du henviser til ! Men du er åbenbart alvidende, så kunne du ikke forklare mig hvad du mener med: "De er støttet af private interesser, jeg behøver vel bare nævne Ryan." Skal det forstås således, at du synes at foreninger som støttes af "private interesser" (f.eks. mig som privatperson) burde forbydes ?

Bortset fra det handler artiklen om phthalater ("bolden"), og det benytter du så til at gå i flæsket på Det Økologiske Råd ("manden") ... Den slags argumentation plejer jeg at kalde demagogi.

 • 0
 • 0

Jeg har i en årrække "samlet" på ting, der øger risikoen for astma. Det startede, da den såkaldte "hygiejne teori" kom frem. Jeg havde meget svært ved at finde den forøgede hygiejne bortset fra at folk bader hyppigere.

Første fundne risiko (svensk kilde, mindst 15 år siden): vinylgulve

Klor i svømmehaller fordobler risikoen for astma hos folk, som i forvejen er arveligt disponeret.

Brug af sprayflasker

Med venlig hilsen

Anni Kjeldgård

 • 0
 • 0

Google giver: "Ca. 728.000.000 resultater"

Så kan jeg selv vælge ... Er det hvad DU forstår ved et værdigt debatsvar ? jeg undres ... mvh søren

 • 0
 • 0

Endnu en gang skræmmende konsekvenser fra brugen af phthalater i platiskprodukter. Hvorfor pokker får vi ikke snart forbudt det stof?

Der er ikke tale om et stof, men en hel række stoffer. Og der er stor forskel på farligheden af dem. Derfor får jeg røde knopper, når stofferne omtales samlet, som var de sidestillede. De kortkædede, methyl og ethylptalat har jeg endnu ikke set nogle faresignaler for.

 • 0
 • 0

Google giver: "Ca. 728.000.000 resultater"

Så kan jeg selv vælge ... Er det hvad DU forstår ved et værdigt debatsvar ? jeg undres ... mvh søren

Du kan føle dig nogenlunde sikker på at ca 727.999.000 af googles hits er totalt værdiløse.

M

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten