SpaceX vil bruge ny raket til lynhurtig godstransport rundt om Jorden

Illustration: Elon Musk

En halv time – mere skulle det ikke tage at fragte våben eller andet grej om på den anden side af Jorden, hvis man bruger en rumraket til formålet.

Og den tanke ser både det amerikanske forsvar, U.S. Army, og den amerikanske rumfartsvirksomhed SpaceX ud til at have fået. Og de har tilsyneladende også drøftet muligheden.

Det skriver mediet SpaceNews, som mødte SpaceX’ tekniske direktør Gwynne Shotwell på en konference i onsdags.

Her sad hun for første gang med i en paneldiskussion om innovation inden for forsvaret, og her talte hun bl.a. om, hvordan tidlige tests af raketter virkelig drev innovationen fremad, hvilket andre industrier måske også kunne lære af.

Læs også: Rumskib af stål er få måneder fra jomfrutur

Flere varer på hylden

Efterfølgende bekræftede hun over for SpaceNews, at SpaceX allerede er i dialog med forsvaret om mulighederne med Starship – og også med Starlink for den sags skyld.

Starship er den store raket, som SpaceX er ved at lægge sidste hånd på, og som skal kunne fragte både mennesker og gods til Månen og Mars i løbet af de kommende år.

Starlink er den enorme konstallation af satellitter, som SpaceX vil sende op i de kommende år for at sikre højhastighedsnet over hele verden. De første satellitter er sendt op, men tusinder flere er på vej.

Og til begge afdelinger ville forsvaret være en glimrende kunde at få med i hus.

Læs også: Elon Musk et skridt nærmere gigabit-internet fra verdensrummet

Endnu ingen penge på bordet

Idéen med at bruge Starship-raketten til godstransport har tilsyneladende summet et stykke tid både hos forsvaret og SpaceX. Allerede for et år siden luftede general Maryanne Miller fra materialtjenesten, at de to parter havde drøftet muligheden for at kunne fragte gods hurtigt til et hvilket som helst sted på Jorden med en raket, skriver mediet popular mechanics.

I dag tager det ti timer med et C-5-transportfly, og i en nødsituation, hvor der f.eks. hurtigt skal fragtes ammunition eller en modgift mod kemisk våben afsted til soldater langt væk, er der meget tid at spare, hvis en raket kan nå om på den anden side af Jorden på en halv time.

Maryanne Miller understregede dog sidste år, at Pentagon endnu ikke havde hostet op med pengene.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

kunne fragte gods hurtigt til et hvilket som helst sted på Jorden med en raket, skriver mediet popular mechanics.

I dag tager det ti timer med et C-5-transportfly,

Nu vidste jeg ikke at C-5 kan flyve med 2000 km/t

 • 5
 • 0

transport form * tid [timer]* C-5-transportfly 10 (? General Maryanne Miller er nok ikke så god til det med tal) Lockheed SR-71 Blackbird 4 Starship-raketten 0,5 Starship Enterprise transporter "Beam me up, Scotty" 0

Ambitionsniveauet for lavt.

PS: Hvorfor havde Starship-raketter på et hvert hjørne, når man kan bruge 3½ time med et C-5-transportfly for at få fragten frem til en Starship-raket.

 • 4
 • 1

General Maryanne Miller General Me mannerly liar

Den fiktive oprustnings krig er igang.

 • 0
 • 11

Jeg må sige min nørdede sige skriger: jaaaah nu er fremtiden her.

Men lige bagefter er der noget, der siger mig: lyder det ikke enormt upraktisk?

 1. Det kan godt være at raketten kan nå fra A til B på 30min. Men det kræver vel at man altid har en raket til at stå standby, der tanket og alle take-off procedurer er gennemgået. Vi skal have pakken ombord, så flyver vi. Det bliver noget, der er frygtelig dyrt, at holde kørende.
 2. Er det ikke noget med at raketter er ret følsomme over for vejrforhold? (jeg ved det ikke, så det er et spørgsmål). Til sammenligning, så kan et herkulesfly flyve, lande og lette under ret barske forhold.
 3. Hvis varen skal sendes til f.eks. et ørkenområde eller et bjergområde, eller faktisk bare et hvilket som helst sted, hvor der ikke er et landingsted bygget til en raket, så siger jeg bare held og lykke med landingen. Man kunne selvfølgelig argumentere med at man kunne droppe varen med faldskærm. Dette gøres ofte med varer fra fly eller helikopter, hvis landing ikke er muligt. Det er så heller ikke super praktisk med en raket. Jeg ved ikke helt hvilken hastighed og højde sådan en raket flyver med, men jeg er ret sikker på at begge er så høje at det praktisk ikke er muligt at lave et varedrop.
 4. Hvis man vælger at lande med raketten, så opstår der vel også et problem med at få raketten hjem igen. Og hvis landingsstedet er i et bjergområde tænker jeg det bliver tæt på umuligt at få den i luften igen. Så kan man enten fragte den hjem med traditionelle transportmidler, eller også må man bare forlade den.

Taget i betragtning af USAs forsvar, i forvejen har et enormt logistik netværk kørende, ville det nok gik bedre mening at optimere på de interne arbejdsgangen, og/eller have nogle depoter på nogle af alle de militærbaser de har rundt om i hele verden (og depoter har de nok i forvejen har til en hvis grad på disse baser) .. Men hey, hvornår har storpolitik (og Elon Musks ideer ) være baseret på at det skal give mening.

 • 11
 • 1

lyder det ikke enormt upraktisk?

Generalens nævnte "godstransport" er nok ikke i særlig grad tiltænkt nødhjælp. En videreudvikling af Elon Musks raket ville ret diskret kunne droppe missiler og bomber, eller en mængde selvstyrende droner, direkte i relevant luftrum.

USA har besvær med deres såkaldte lily pads, som er lokale bemandede baser i relativ nærhed af hvor dronerne skal flyve hen. Det er derfor generalernes våde drøm at kunne trække soldaterne hjem til Virginia, men fortsat kunne dræbe fjender kloden rundt. Og da Elon Musks raketter kan hænge stille i luften, kunne de måske samle dronene op igen efter endt mission.

Og således vil tærsklen mellem boots on the ground og aktiv krig mellem nationer yderligere kunne plumres til. Samt lokke politikere til at tro, at den slags metoder løser noget som helst.

 • 1
 • 0

Og da Elon Musks raketter kan hænge stille i luften, kunne de måske samle dronene op igen efter endt mission.

Mon ikke du overvurderer mulighederne en smule? ?

Vi skal helt væk fra at betragte Starship som et “rutefly” eller en “helikopter”. Når først den er standset/landet, skal den altså lige bruge en BFR booster for at komme i gang igen - det er ikke bare lige at stoppe ved den nærmeste tankstation.

 • 1
 • 0

Det skal blive spændende og følge om starship vil revolutionere rumfart og transport med et konsept med billig fremstilling i rustfrit stål og høj genanvendelse, hvis de kan få det til og virke vil både nasa og militæret helt sikkert bruge det..

 • 0
 • 0

De kan godt lande raketten når den er næsten tom, men skal den lande med gods ombord kræver det meget mere brændstof, som også vejer. Jeg vil betegne det som en skæg men skør ide.

 • 4
 • 1

ser denne ide som urealistisk... Som nævnt ovenfor vil det kræve at en raket står stand by hele tiden for at kunne komme under leveringstider med nuværende midler. Er desværre så fantasiforladt at jeg ikke kan forestille mig en last så dyrebar/akut nødvendig at det ville være andet end et mediestunt.

Når det er sagt, er jeg svært begejstret for hvad der sker hos Space X, og det tempo det sker med. Har altid været stærkt begejstret for at læse om de første 12 år af rumalderen hvor det gik virkelig stærkt. Håber virkelig, i mit rumfartsbegejstrede sind, at det fører til noget. Men selvfølgelig har jeg en indbygget skepsis... Man er blevet skuffet så mange før over højtflyvende projekter, der døde med et svagt piv. Men ulig alle de andre gange, bygger de løs denne gang...

 • 4
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten