SpaceX skal godkendes til kritiske militære opsendelser

22. juni 2013 kl. 16:00
SpaceX skal godkendes til kritiske militære opsendelser
Illustration: SpaceX.
Det amerikanske luftvåben og SpaceX har indgået et samarbejde, som skal bane vejen for, at firmaet kan opsende tunge og kritiske militære spionsatellitter i fremtiden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det amerikanske luftvåben, som står for USA's militære satellitopsendelser, og det private rumfirma SpaceX har underskrevet en aftale, som åbner mulighed, for at det private rumfirma kan erobre store og tungere amerikanske militære satellitopsendelser.

Den nye Crada-aftale (Cooperative Research and Development Agreement) blev underskrevet af SpaceX' direktør Elon Musc og generalløjtnant Ellen Pawlikowski fra Space and Missile Systems Center i sidste uge.

Aftalen gør det på længere sigt muligt for SpaceX at tage kampen op med United Launch Alliance om de store militære opsendelser. Siden United Launch Alliances dannelse ved en sammensmeltning af Boeings og Lockheed Martins raketafdelinger i 2006, har de med Atlas-5- og Delta-4-raketterne siddet på 100 procent af alle store amerikanske militære opsendelser.

I 2011 frigav Nasa, den meteorologiske organisation Noaa og det amerikanske luftvåben en fælles guide for firmaer, der ville ind og konkurrere på opsendelse af regeringens satellitter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SpaceX arbejder nu tæt sammen med det amerikanske luftvåben for at kunne komme til at måtte opsende de tungere militære satellitter. (Foto: SpaceX) Illustration: SpaceX.

Crada-aftalen giver det amerikanske luftvåben indsigt i systemerne i SpaceX' Falcon-9 raket, herunder sikkerhed, pålidelighed, modenhed, fremstillingsprocesser og opsendelseshistorie. Desuden vil repræsentanter for luftvåbnet følge mindst tre opsendelser af Falcon-9 v1.1.

På vej mod statslige satellitter

Med aftalen kan SpaceX på længere sigt komme til at byde på opsendelsen af statslige satellitter med Falcon-9 v1.1-raketten. V1.1-raketten har en nyere Merlin-motor, længere brændstoftank, og længere næsekappe end den version af Falcon-9, som firmaet hidtil har opsendt.

SpaceX har foreløbig opsendt fem Falcon-9 raketter, primært med forskellige versioner af den kommercielle forsyningskapsel Dragon, hvoraf de to har været operationelle flyvninger til Den Internationale Rumstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

SpaceX har i slutningen af sidste år vundet kontrakter på to mindre statslige opsendelser; Dscovr-satellitten (Deep Space Climate Observatory) i slutningen af 2014 samt en Falcon-heavy-opsendelse med forskellige eksperimentelle satellitter i 2015.

Når arbejdet i den nye aftale er afsluttet, er målet, at SpaceX også vil kunne komme til at opsende de tunge kritiske satellitter som GPS-satellitter eller efterretningsorganisationen NRA's (National Reconnaissance Office) spionsatellitter fra omkring 2017. Luftvåbnet har 14 sådanne opsendelser planlagt i de kommende år, som der skal købes kapacitet til.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger