Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

SpaceX skal affyre OneWeb’s satellitter efter russisk rumagentur forlader samarbejde

PLUS.
Satellitten på billedet er produceret af OneWeb og Airbus. OneWeb har 428 satellitter, der skal sikre stabil internetadgang, i low earth orbit. Illustration: OneWeb

Det storstilede satellitprojekt OneWeb, der er ejet af Storbritannien og det indiske konglomerat Bhartigroup, bekæmper kulde med kulde.

OneWeb har nemlig allieret sig med en konkurrenten, SpaxeX, for at få sendt flere satellitter i kredsløb efter bruddet med Det Russiske Rumagentur (RKA) tidligere i marts.

Bruddet i samarbejdet mellem OneWeb og RKA blev fremprovokeret af et russisk krav om, at de 36 satellitter, der skulle have været affyret den 4. marts, ikke måtte anvendes i militær sammenhæng.

OneWeb kunne ikke indgå kompromisset, RKA aflyste affyringen, der skulle tilføje 36 satellitter til OneWebs satellitflåde på 428, og nu har konkurrenten SpaceX altså samlet kontrakten om affyring op fra gulvet. Både SpaxeX og OneWeb er i færd med at etablere et system af satellitter, der skal give driftsikker adgang til internettet ved hjælp af satellitter i lav jordbane (kredsløb 160-2000 kilometer fra jorden).

Dage efter den russiske invasion i Ukraine, da særligt USA og EU begyndte at fordømme invasionen og udvide økonomiske sanktioner mod Rusland, truede Rokosmos med at vende ISS ryggen.

Ifølge forfatter i rumteknologi og -samarbejde, Ashlee Vance, er Putins krigshandlinger ved at "udslette Ruslands rumprogram, mens han sender tonsvis af nye forretninger til SpaceX."

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Øv - jeg havde håbet at Ruslands opførsel ville have stoppet den tåbelige opsendelse af de utallige småsattelitter. Satelitterne er til skade for vores muligheder for observation af rummet, og for bemandet flyvning, og bidrager alene med rumskrot. KUN fordi nogle personer vil tjene endnu flere penge. - Så skidt med vores jord, og det rum der omgiver planeten.

Et stort ønske var hvis man kunne stoppe opsendelserne af de mange internet satelitter. Helst med et forbud imod den type ensidig fokus på profit.

  • 4
  • 17

Starlink er i så lav bane, at når man stopper med at booste dem, så falder de ned rimelig hurtigt (5-10 år). Og det forudsætter at man simpelthen mister kontrollen over dem. Hvis man fortsat har kontrol, så bruger man en aktiv deorbit mekanisme, som er den nominelle måde at få dem ud af kredsløb på. Og så falder de ned meget hurtigt.

Så det er ikke nye LEO satellitter der udgør det helt store problem. Det er gamle sattelitter, som ligger lidt højere, og som bliver der længe.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten