SpaceX sender astronauter mod ISS: Problem opstod fire timer efter opsendelse

Illustration: Nasa / Screenshot

SpaceX har mandag nat dansk tid sendt fire astronauter mod Den Internationale Rumstation (ISS). Det er første gang, en privat virksomhed står for en rutineopsendelse af astronauter mod ISS for Nasa. Det er anden gang, at SpaceX sender mennesker ud i rummet.

Ombord på ISS skal besætningen lave forskning og udføre vedligeholdelse af rumstationen. SpaceX's Falcon-raket lettede fra Kennedy Space Center i Florida med tre amerikanere og en japaner ombord i Crew Dragon-kapslen. Holdet bag opsendelsen kalder kapslen for 'Resilience' (på dansk: modstandsdygtighed) efter et år med mange udfordringer - først og fremmest på grund af covid-19.

SpaceX' grundlægger Elon Musk var tvunget til at holde sig væk fra Kennedy Space Center og måtte følge opsendelsen fra sidelinjen, da han har testet både positiv og negativ for covid-19. Han skrev lørdag på Twitter, at han »højst sandsynligt« er smittet.

Opsendelsen skulle oprindeligt være sket lørdag aften, men den blev udskudt på grund af dårligt vejr, da Florida var ramt af hårde vinde fra den tropiske storm Eta. Opsendelsen sker blot få måneder efter SpaceX' første bemandede testflyvning.

Læs også: Dragon-kapslens første bemandede mission vender hjem fra ISS: Se frakobling og landing

Rejsen mod ISS skal efter planen foregå fuldstændig automatisk, men besætningen kan tage kontrollen med rumfartøjet, hvis det bliver nødvendigt.

Fire timer efter opsendelsen skrev Nasa på Twitter, at de undersøgte et problem med rumfartøjets 'propellant heaters', der opvarmer Crew Dragons brændstof.

Læs også: 3 pct. af Starlink-satellitterne fejler: 42.000 satellitter kan starte en rumkrise

En halv time efter meldte Nasa ud, at temperaturerne var stabile, og at holdet ombord var uden for fare. Omkring fem timer efter opsendelsen tweetede Nasa, at problemet var udbedret. Der havde været et problem med kontrolsystem til at justere brændstoffets temperatur, der havde holdt for lav temperatur.

Astronauterne forventes at rejse lidt over 27 timer for at nå ISS, hvor de vil blive modtaget af to russiske og en amerikansk astronaut, der rejste mod ISS fra Kasakhstan for en måned siden. Holdet vender efter planen tilbage til Jorden i foråret 2021. SpaceX planlægger at sende et nyt hold afsted med Crew Dragon, der har syv sæder, få måneder herefter.

Læs også: ISS på pension: Første kommercielle rumstation på vej

SpaceX sender live på Twitter, hvor astronauternes rejse mod ISS kan følges: